THEPOWERGAME
Η πορεία των εσόδων του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου θα κρίνουν τις παρεμβάσεις στη φορολογία και συγκεκριμένα τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, οι απαραίτητοι πόροι έχουν διασφαλισθεί αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο και ήδη έχουν προβλεφθεί 800 εκατ. ευρώ τα οποία πιθανόν να φθάσουν και το 1 δισ. ευρώ ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στις συσκέψεις που έχουν ξεκινήσει έχουν πέσει διάφορα σενάρια από στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Ωστόσο, περιμένουν τα έσοδα του Αυγούστου και τις πρώτες ενδείξεις των εσόδων του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το καλάθι της ΔΕΘ θα οριστικοποιηθεί το επόμενο δεκαήμερο και αφού ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής θα έχει τα νούμερα για τα έσοδα του Αυγούστου. Είναι γνωστό ότι ο Αύγουστος είναι μεταξύ των καλών μηνών του προϋπολογισμού, αφού εκτός από τους ξένους «αφήνουν» σημαντικά ποσά στον τουρισμό και οι Έλληνες.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Μάρτιο τα έσοδα καταγράφουν σημαντική άνοδο και εξαιτίας του λόγου αυτού, αναθεωρήθηκε και ο στόχος των εσόδων στο πρόγραμμα σταθερότητας του Απριλίου. Από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο όμως είναι άγνωστο πού θα καταλήξει καθώς η αγορά του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος μεταβάλλεται σε καθημερινή βάση.
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι και η εξέλιξη των πληρωμών των φορολογικών υποχρεώσεων. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν αύξηση της εισπραξιμότητας σε όλους τους τρέχοντες φόρους. Συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί οι εισπράξεις του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά κυρίως του ΦΠΑ. Δηλαδή αντί να καταλήξουν στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καταλήγουν στον κρατικό κορβανά. Και έσοδα που πιθανόν να μην εισπράττονταν τα επόμενα δύο χρόνια εισέρχονται στα δημόσια ταμεία χωρίς καθυστέρηση.
Ωστόσο, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θεωρούνται κρίσιμοι μήνες από την κυβέρνηση. Και αυτό καθώς τον Αύγουστο πρέπει να καταβληθεί διπλή δόση από όσους υπέβαλλαν καθυστερημένα τη δήλωσή τους, ενώ ταυτόχρονα πολλοί από αυτούς πρέπει να πληρώσουν και την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά ανοίγει ο πρώτος δρόμος για την επιταγή ακρίβειας και ενδεχομένως και το μέτρο ή μέτρα έκπληξη από τον πρωθυπουργό. Δύσκολο μήνας είναι και ο Σεπτέμβριος. Εκτός από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα σχολικές και φροντιστήρια. Εφόσον δεν υπάρξει κίνδυνος να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, θα ανοίξει και ο δεύτερος δρόμος για ανακοινώσεις που θα σχετίζονται με παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν το επόμενο έτος. Ουσιαστικά, η καλή πορεία του προϋπολογισμού σε μία δύσκολη χρονιά, βάζει τις βάσεις και για την επόμενη. Βέβαια, μέχρι την ολοκλήρωση και της πρώτης αξιολόγησης μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία δεν αναμένονται, πλην των ήδη ανακοινωθέντων (κατώτατος μισθός και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης) μεγάλες αλλαγές, εκτός και εάν οι πολιτικές εξελίξεις επισπεύσουν τις εθνικές εκλογές.