THEPOWERGAME
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις χειρότερες προοπτικές ανάπτυξης από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα. Σύμφωνα με μια πρόβλεψη του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα αναπτυχθεί καθόλου το 2022. Αυτή είναι η χαμηλότερη πρόβλεψη μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Η εν λόγω πρόβλεψη ήρθε, μάλιστα, αφότου το ΔΝΤ εξέφρασε τον Απρίλιο την ανησυχία του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει την ασθενέστερη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της G7 το 2023. Φαίνεται ότι οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι, μετά και από μια δεκαετία μισθολογικής στασιμότητας, η ισχυρή ανάπτυξη της δεκαετίας του 2000 είναι μια μακρινή ανάμνηση.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ProfitLevel, η οικονομική δυσμένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εντάθηκε κατά την οικονομική κρίση του 2008, είναι μακροχρόνια και συστημική. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε σημαντικές οικονομικές αλλαγές, όπως την οριστική αποτίμηση του βαθμού εξάρτησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ανάπτυξη όπως αυτή τροφοδοτήθηκε από την αύξηση του καταναλωτικού χρέους, η οποία έγινε δυνατή εξαιτίας της αύξησης των τιμών των κατοικιών.
Το Brexit οδήγησε τη βρετανική οικονομία σε λάθος κατεύθυνση και έφερε αλλαγές οι οποίες δεν βοήθησαν με κανέναν τρόπο την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση. Η εύθραυστη πολιτική διευθέτηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία έχει υπονομευθεί και τα οικονομικά προβλήματα της Βρετανίας έχουν επιδεινωθεί από τη σκληρή στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, η οποία περιλαμβάνει την απομάκρυνση της Βρετανίας από τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς της ΕΕ σε μια απερίσκεπτη επιδίωξη «αποδέσμευσης».
Το Brexit έχει επίσης επηρεάσει την αξία της λίρας. Η πτώση του αύξησε το κόστος των εισαγωγών ενώ μείωσε τις βρετανικές εξαγωγές, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του κόστους ζωής. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η λίρα θα χάσει περαιτέρω έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ειδικά εάν οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συνεχίσουν να επιδεινώνονται.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων (Lord Chancellor) επικρίθηκε από τον ΟΟΣΑ για τη δημοσιονομική του πολιτική, η οποία έχει γενικά συσταλτικό χαρακτήρα παρά το τεράστιο πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα και παρά το γεγονός ότι η οικονομία χρειάζεται απεγνωσμένα μια ώθηση.
Οι λογικές προσεγγίσεις απέναντι σε αυτή την κατάσταση σπανίζουν στη Βρετανία. Για παράδειγμα, ο συντηρητικός βουλευτής Tobias Ellwood έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την επανείσοδο της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αλλά έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους ιδεολόγους του Brexit. Μια σειρά από δείκτες φανερώνουν ότι μια ισχυρότερη οικονομική σχέση με την ΕΕ είναι αναπόφευκτη για τη Βρετανία. Όσο και αν χρειαστεί, η Βρετανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση της ως «πολίτης» της Ευρώπης.