THEPOWERGAME
Την έκθεση των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της Ελλάδας στο ρωσικό φυσικό αέριο εξετάζει η UBS, με τα στοιχεία του ελβετικού επενδυτικού οίκου να δείχνουν ότι η χώρα μας βρίσκεται, συγκριτικά, σε πιο πλεονεκτική θέση, στην περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση οι ποσότητες που εισάγει η Ελλάδα από τη Ρωσία είναι αισθητά χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ είναι μεταξύ των κρατών – μελών που έχουν το «προνόμιο» να διαθέτουν τερματικό σταθμό για την υποδοχή LNG. Αυτό είναι το πλεονέκτημα της που μπορεί να την βοηθήσει να να «αντέξει» απέναντι στις ρωσικές απειλές για μία πλήρη διακοπή των ροών του αερίου και έναν σκληρό, «σιβηρικό» χειμώνα.
Σε νέα έκθεσή της η UBS εξετάζει την εξάρτηση της Ελλάδας και τεσσάρων χωρών της κεντρικής Ευρώπης (Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ρουμανίας) από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία του 2020 που συγκέντρωσε η UBS, η Ουγγαρία έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, το ρωσικό αέριο αντιστοιχεί στο 27% της εσωτερικής κατανάλωσης ενέργειας.
Η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη εξάρτηση είναι η Τσεχία, όπου το 18% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Στις υπόλοιπες χώρες που εξετάστηκαν, η έκθεση είναι μικρότερη: Ρουμανία, Πολωνία και Ελλάδα καλύπτουν μόνο το 7-9% των ενεργειακών αναγκών τους από το ρωσικό αέριο. «Επομένως, αυτές οι οικονομίες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο», σημειώνουν οι αναλυτές της UBS. Μάλιστα, η Πολωνία έχει σταματήσει να λαμβάνει άμεσα ρωσικό αέριο από τα τέλη του Απριλίου.
Σημειώνεται δε πως Πολωνία και Ελλάδα είναι οι μόνες μεταξύ των υπό εξέταση χωρών που διαθέτουν πλωτή μονάδα LNG (Świnoujście και Ρεβυθούσα) και ήδη λαμβάνουν υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.