THEPOWERGAME
Σε επίσπευση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού προχωρά το οικονομικό επιτελείο, προσπαθώντας να δώσει μεγαλύτερη «ανάσα» στους εργαζόμενους που πλήττονται λόγω της ακρίβειας και της βαθιάς ενεργειακής κρίσης.
Η κυβέρνηση με δύο αυξήσεις μέσα σε διάστημα πέντε μηνών (Ιανουάριος 2022 και Μάιος 2022) ανέβασε τον κατώτατο από τα 650 στα 713 ευρώ, αυξάνοντας το εισόδημα περίπου 700.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κατά 64 ευρώ τον μήνα. Η πρώτη αύξηση τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο και ήταν της τάξης του 2%, με τις κατώτατες αποδοχές να διαμορφώνονται στα 663 ευρώ, ενώ τον Μάιο ο κατώτατος αναπροσαρμόστηκε κατά 7,5% στα 713 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ξεκινώντας τις «ζυμώσεις» από τον Ιανουάριο του 2023, ώστε ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός να μπει στη ζωή των εργαζομένων από τον Μάρτιο του 2023. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να βγάλει από το καλάθι των παροχών και το επίμαχο μέτρο, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 101 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 15%. Και αυτό καθώς υπολογίζεται ότι η νέα αύξηση θα είναι της τάξης του 5,3% και ο νέος κατώτατος μισθός θα φθάσει τα 751 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση όμως για να φτάσουμε στο σημείο της αύξησης θα πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Και τον πρώτο λόγο στη διαδικασία τον έχει η «διαβούλευση», η οποία θα ξεκινήσει από την τριμελή Επιτροπή Διαβούλευσης (Πρόεδρος Ο.ΜΕ.Δ., εκπρόσωπος υπουργού Οικονομικών και εκπρόσωπος του υπουργού Εργασίας). Η επιτροπή θα πρέπει να στείλει έγγραφη πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς.
Ακολούθως, οι ερευνητικοί αυτοί φορείς θα πρέπει να καταρτίσουν την έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά θα ακολουθήσει η υποβολή προτάσεων από τους επιστημονικούς φορείς για την αναμόρφωση του κατώτατου μισθού.
Έπειτα, η Επιτροπή Διαβούλευσης δημιουργεί τον φάκελο με τις εκθέσεις των εξειδικευμένων ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και τον στέλνει στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε. ώστε να εκφράσουν γνώμη, με υποβολή υπομνήματος και τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
Προς το τέλος της διαδικασίας τα υπομνήματα των διαβουλευόμενων αποστέλλονται στους υπόλοιπους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και σύντομα διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα και η τεκμηρίωση των διαβουλευομένων, όπως επίσης και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.
Το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να περιέχει ιδίως τη συστηματική καταγραφή των προτάσεων των διαβουλευομένων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, μπορεί να αποκλίνει ή/και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς.
Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης, το οποίο συντάσσεται σε συνεργασία με 5μελή επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων, «κλειδώνει» και υποβάλλεται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας, θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε.