THEPOWERGAME
Οι εταιρείες τεχνολογίας εγκλωβίζονται για μια ακόμη φορά στις γεωπολιτικές εντάσεις, με τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας της Ταϊβάν να επιδιώκουν από την Foxconn να αποδεσμευτεί από επένδυση 800 εκατ. δολαρίων στην κινεζική Tsinghua Unigroup. Οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι είναι τεταμένες αυτή την περίοδο. Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας πραγματοποιούν εκτεταμένες ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν εδώ και μια εβδομάδα λόγω της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊπέι.
Η Foxconn, με έδρα την Ταϊπέι, είναι ο μεγαλύτερος εργολάβος γενικά στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των τσιπ, εξυπηρετώντας εταιρείες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Φιλανδία και την Ιαπωνία. Μεταξύ άλλων είναι βασικός προμηθευτής της Apple. Στην Κίνα, μάλιστα, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον ιδιωτικό κλάδο. Η επένδυση 800 εκατ. δολαρίων στην Tsinghua Unigroup, μια ισχυρή εταιρεία παραγωγής τσιπ της Κίνας, ανακοινώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα. Μια από τις θυγατρικές της Tsinghua Unigroup είναι η UNISOC, η μεγαλύτερη εταιρεία στον σχεδιασμό τσιπ κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Foxconn γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Tsinghua Unigroup. Η επένδυση αυτή θεωρείται πως θα προσδώσει ένα ατού στην Κίνα, η οποία συναγωνίζεται τις ΗΠΑ στην τεχνολογία. «Είναι βέβαιο πως δεν θα προχωρήσει η συμφωνία», σχολίασε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος της Ταϊβάν. Τυπικά η επιτροπή επενδύσεων της κυβέρνησης θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως στη συμφωνία αυτή.
Το τεχνολογικό προβάδισμα της Ταϊβάν, ιδιαίτερα στην παραγωγή ημιαγωγών, δεν περνά απαρατήρητο από όλες τις πλευρές, με την Ταϊπέι να θέλει να προφυλάξει το συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομίας της. Από όλα τα εξαρτήματα των ηλεκτρονικών συσκευών, οι ημιαγωγοί παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην παραγωγή προϊόντων από τα αυτοκίνητα μέχρι τις τηλεοράσεις, με τις ΗΠΑ να περνούν προ ημερών νομοσχέδιο για την τόνωση της εγχώριας παραγωγής. Αναμφίβολα η Ταϊβάν παίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή παραγωγή τσιπ, κατέχοντας πάνω από το 60% του παγκόσμιου κλάδου.
Το ιστορικό της επίμαχης συμφωνίας
Η Hon Hai, η εταιρική οντότητα της Foxconn που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν, ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου πως απέκτησε εμμέσως μερίδιο στην Beijing Zhiguangxin Holding, η οποία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο στην Tsinghua Unigroup. Αυτή η επιχειρηματική κίνηση προκάλεσε άμεσα την αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας της Ταϊβάν, προειδοποιώντας με την επιβολή προστίμου της τάξεως των 832.000 δολαρίων επειδή δεν έλαβε ενημέρωση πριν τη σύναψη της συμφωνίας.
Όπως υποστηρίζουν πηγές του πρακτορείου Reuters, το ύψος της συμφωνίας δεν ξεπερνούσε τυπικά το πλαφόν της Ταϊβάν στις επενδύσεις εντός Κίνας. Αλλά η συμφωνία αυτή θεωρείται πως εμπεριέχει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της Ταϊβάν. Ο υπεύθυνος του τομέα ημιαγωγών της Foxconn, Γιονγκ Λι, υποστήριξε πως η συμφωνία με την Tsinghua Unigroup είναι μια «καθαρά επιχειρηματική» κίνηση. Στην τρέχουσα συγκυρία, όμως, οι διασυνοριακές συμφωνίες αποκτούν όλο και πιο έντονο πολιτικό χαρακτήρα μεταξύ χωρών με εύθραυστες ισορροπίες στην εξωτερική πολιτική.