THEPOWERGAME
Άλμα σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις ανακοινώσεις της ρωσικής Transneft για αναστολή των εξαγωγών μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Druzhba, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Ειδικότερα, η τιμή του αργού τύπου Brent σημείωσε άλμα κατά 2 δολάρια ανά βαρέλι και διαπραγματεύτηκε κοντά στα 98 δολάρια, καθώς η είδηση ενίσχυσε τις ανησυχίες για τη μείωση των ενεργειακών προμηθειών.
Το αργό πετρέλαιο κέρδισε 75 σεντς, ή 0,8%, στα 91,51 δολάρια το βαρέλι, αναπηδώντας από το χαμηλό των 89,05 δολαρίων.
Μέχρι τα νέα του Druzhba, οι αυξανόμενοι φόβοι ότι η ύφεση θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου είχαν αντισταθμιστεί από τη στήριξη στις τιμές αργού πετρελαίου λόγω χαμηλής προσφοράς και την πρόοδο στις συνομιλίες για αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του Ιράν.
Σε ανακοίνωσή της, η Transneft εξηγεί πως η πληρωμή της για τα δικαιώματα διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας για το μήνα Αύγουστο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου, απορρίφθηκε στις 28 Ιουλίου επειδή τέθηκαν σε ισχύ ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
Κατά συνέπεια, η ουκρανική επιχείρηση UkrTransNafta «έπαψε από τις 4 Αυγούστου να παρέχει υπηρεσίες για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του ουκρανικού εδάφους», αναφέρει η Transneft.
Πρόκειται για παραδόσεις μέσω ενός κλάδου του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα που περνάει από την Ουκρανία και εξυπηρετεί τρεις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Οι παραδόσεις στην Πολωνία και τη Γερμανία, μέσω ενός άλλου κλάδου του Ντρούζμπα που διέρχεται από τη Λευκορωσία, «συνεχίζονται ομαλά», ανακοίνωσε η Transneft.
Παρά τη στρατιωτική επίθεση που διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα στην Ουκρανία, ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν να διέρχονται από την Ουκρανία με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλη της οποίας εξαρτώνται σημαντικά από τους υδρογονάνθρακες της Μόσχας.
Η ΕΕ υιοθέτησε τον Ιούνιο ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, προβλέποντας κυρίως τον τερματισμό εντός έξι μηνών των εισαγωγών αργού με πλοία.
Οι προμήθειες μέσω του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα επιτράπηκε αντιθέτως να συνεχιστούν «προσωρινά», χωρίς να τεθεί καταληκτική ημερομηνία, μια παραχώρηση την οποία πέτυχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος καλλιεργεί τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του οποίου η χώρα εξαρτάται κατά 65% από αυτό το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.