THEPOWERGAME
Μολονότι οι μετοχές τους καταγράφουν απώλειες από τις αρχές του έτους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσίασαν κάποιες από τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας δεκαετίας μέσα στο β’ τρίμηνο. Αυτό ισχύει, τουλάχιστον, για τις 15 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης παρά το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί από την άνοδο του πληθωρισμού σε ιστορικά επίπεδα και την αβεβαιότητα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του Bloomberg, βάσει της οποίας η συνολική κερδοφορία των δέκα μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στην Ευρώπη διαμορφώθηκε στα 13,9 δισ. ευρώ. Είναι η τρίτη υψηλότερη εδώ και δέκα χρόνια.
Οικονομικοί αναλυτές εξήγησαν στο αμερικανικό πρακτορείο πως αυτή η τόνωση στην κερδοφορία των τραπεζών -παρά την πτώση του τραπεζικού δείκτη Europe 600 περίπου 10% από τις αρχές του έτους-αποδίδεται στην άνοδο των περιθωρίων δανεισμού (lendingmargins) καθώς αναμένονταν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία. Υπήρχαν επίσης κίνητρα για την αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου από την υψηλή μεταβλητότητα αγορές συναλλάγματος και εμπορευμάτων. Επικρατεί, ωστόσο, επιφυλακτικότητα για τη μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών όσο επιδεινώνεται η αναπτυξιακή προοπτική της Ευρωζώνης.
Αναλυτικότερα, τα έσοδα των Deutsche Bank, Barclays και Societe Generale από τη διαπραγμάτευση τίτλων σταθερού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, αυξήθηκαν κατά 32%, 71% και 50%, αντίστοιχα, μέσα στο β’ τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Παρομοίως, τα έσοδα των UBS, HSBC και BNP Paribas ενισχύθηκαν κατά 19%, 31% και 15%.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους των εννέα μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης έφθασαν τα 34 δισ. ευρώ έναντι των 29,6 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με το Bloomberg. Το αμερικανικό πρακτορείο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentina που έχει μεγάλη παρουσία εκτός Ευρωζώνης και έτσι επωφελήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων που έλαβαν χώρες σε άλλες οικονομίες.
Όπως οι ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελήθηκαν επίσης από την αύξηση των επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος, όπου πρωταγωνιστεί η άνοδος του δολαρίου έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων. Μεγάλη δραστηριότητα παρατηρήθηκε επίσης στις αγορές εμπορευμάτων λόγω της αλματώδους αύξησης των τιμών στα ορυκτά καύσιμα από το φυσικό αέριο μέχρι τον άνθρακα. Έτσι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να αντισταθμίσουν την υποχώρηση των συμφωνιών και έτσι της ζήτησης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου ή την μείωση στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank, Τζέιμς βον Μόλτκε, άφησε να εννοηθεί πως είναι πιθανό η απώλεια εσόδων από την επενδυτική τραπεζική να μην είναι ικανή να απορροφήσει τους κραδασμούς από τον κίνδυνο νέας ύφεσης στην Ευρώπη.