THEPOWERGAME
Αναταράξεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό και πράξεις κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών 9867 μονάδες) απειλούν πρόσκαιρα το μομέντουμ που έχει αναπτυχθεί από τις 15 Ιουλίου και μετά. Τα θεαματικά αποτελέσματα των τραπεζών και το συνεχόμενο ανοδικό σερί (ακατάπαυστα από τις 15 Ιουλίου με ελάχιστες εξαιρέσεις) προσελκύουν και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που υποβοηθείται από άλλους δεικτοβαρείς τίτλους με θεαματική βελτίωση των μεγεθών τους, όπως της Mytilineos που τα υπερδιπλασίασε, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε εύκολα τις 868 μονάδες (τεχνικός δείκτης 200 ημερών) και στοχεύει βάσιμα στην επάνοδο προς τις 900 μονάδες, ώστε να μηδενιστούν οι φετινές απώλειες, υπό την αίρεση των δεδομένων στο διεθνές σκηνικό. Με την υποβοήθηση από την αναμενόμενη βελτίωση της συνολικής κερδοφορίας από τις επιδόσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων αλλά και την ανθηρή τουριστική περίοδο που μπορεί να συμβάλει στην διαμόρφωση ποσοστού-έκπληξη για το φετινό ΑΕΠ, ενώ η κατά +2,7 δισ. ευρώ αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο συνιστά μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στο βαθμό που συνδέεται με εισροές κεφαλαίων για τοποθετήσεις σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού.
Η Euroxx Χρηματιστηριακή συστήνει overweight (σ.σ. αποδόσεις ανώτερες της αγοράς) και για τις τέσσερεις εγχώριες συστημικές τράπεζες με τιμές στόχους που δίνουν υψηλά περιθώρια ανόδου στο ταμπλό του ΧΑ.
Για την ΕΤΕ, η τιμή-στόχος είναι τα 4,20 ευρώ και το περιθώριο ανόδου 32%, για τη Eurobank ο στόχος τιμής είναι τα 1,30 ευρώ και το περιθώριο ανόδου 36%, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή στόχος τα 2,20 ευρώ και το περιθώριο ανόδου 126% και τέλος για την Alpha Bank η τιμή στόχος τα 1,60 ευρώ και το περιθώριο ανόδου 72%.
«Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την επιδείνωση της συμπεριφοράς πληρωμών λόγω της ενεργειακής κρίσης και του αυξανόμενου πληθωρισμού, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, χάρη στις ανόργανες ενέργειες καθώς και στον αρνητικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων – NPEs, οδηγώντας έτσι σε μείωση του υποκείμενου κόστους προβλέψεων (CoR). Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, η οποία μπορεί να συνεχίσει να επενδύεται σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μάκρο και την πορεία της αγοράς, παρά την έξαρση της κρίσης στην Ουκρανία, την ενέργεια και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ, η Euroxx εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ελκυστικό επενδυτικό story του κλάδου, το οποίο βασίζεται στη μεγάλη πτώση του CoR και την επιστροφή της αύξησης των χορηγήσεων, παραμένει άθικτο. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών – οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται τώρα στις 0,47 φορές τη φετινή λογιστική αξία – παραβλέπουν την ανάκαμψη των κερδών ανά μετοχή (EPS) του κλάδου και τις προοπτικές διανομής μερίσματος.
Σε κάθε περίπτωση, οι χρηματιστές σημειώνουν ότι το διεθνές περιβάλλον συνεχίζει να επιβαρύνεται από την ενεργειακή κρίση που συντηρείται στο πλαίσιο της Ουκρανικής κρίσης, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να αναρριχάται στο 8,9%. Το ΙΟΒΕ καταγράφει υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο για την Ελλάδα, ενώ υποχώρηση καταγράφουν και οι δείκτες παραγγελιών στη μεταποίηση των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (δείκτες PMI της S & P Global). Παράλληλα, στις ΗΠΑ το ΑΕΠ του 2ο τριμήνου κατέγραψε υποχώρηση (-0,9%) σε συνέχεια του -1,6% του 1ου τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση, από τεχνικής τουλάχιστον πλευράς.