THEPOWERGAME
Μεγάλοι όμιλοι στις ΗΠΑ, όπως η Alphabet, η General Motors και η PepsiCo αυξάνουν τις δαπάνες τους σε ακίνητα ή μηχανολογικό εξοπλισμό ή αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών τους παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Είναι μια θετική ένδειξη για τους επενδυτές, καθώς οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των εταιρειών που συνθέτουν τον δείκτη S&P 500 εμφάνισαν μεγαλύτερη άνοδο από τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών μέσα στο β’ τρίμηνο για πρώτη φορά από το α’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων του β’ τριμήνου από την S&P Dow Jones Indices.
Αν και η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ το β’ τρίμηνο επιβεβαίωσε πως η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε τεχνητή ύφεση, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες από τα δυο τρίτα των εταιρειών του S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 20% από πέρσι, φθάνοντας τα 149,8 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οι επαναγορές μετοχών αυξήθηκαν μόνον κατά 10% στα 160,8 δισ. δολάρια και τα μερίσματα κατά 14% στα 140,6 δισ. δολάρια.
Αν και οι επαναγορές μετοχών παραμένουν υψηλότερες σε απόλυτους όρους, το γεγονός ότι οι κάποιοι από τους μεγαλύτερους ομίλους των ΗΠΑ δρομολογούν επενδύσεις για την βελτιστοποίηση των μελλοντικών τους επιδόσεων έχει συγκρατήσει τη μεγαλύτερη πτώση των μετοχών τους. Αρκετοί όμιλοι έχουν επίσης κίνητρο να επεκτείνουν τις παραγωγικές μονάδες τους εντός των ΗΠΑ ύστερα μετά τις επιπτώσεις που επωμίστηκαν από πρωτόγνωρες καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας.
«Ένας λόγος που οι μετοχές δεν έχουν παρουσιάσει μεγαλύτερες απώλειες, ανακόπτοντας την πτώση τους μέσα στον Ιούλιο, είναι επειδή προχωρούν σε επενδύσεις» σχολίασε ο Μπεν Σίλβερμαν, υπεύθυνος του τμήματος ερευνών στην εταιρεία αναλύσεων VerityData στη Wall Street Journal. «Το μήνυμα που περνά από την ανώτατη διοίκηση είναι πως δεν διστάζουν να δρομολογήσουν δαπάνες αντί να αποθηκεύουν ρευστό», συμπληρώνει ο ίδιος. Πράγματι η ρευστότητα των εταιρειών του δείκτη S&P 500 κυμαίνονταν στα 1,667 τρισ δολάρια προς τα τέλη του α’ τριμήνου από τα 1,797 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2021, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Alphabet: Επενδύσεις σε διακομιστές
Η Alphabet, μητρική της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης Google, ανακοίνωσε δαπάνες της τάξεως των 6,8 δισ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο αντί των αντίστοιχων 5,5 δισ. δολαρίων έναν χρόνο πριν. Η διοίκηση διευκρίνισε πως το μέγιστο των κεφαλαίων αυτών επενδύθηκαν στην αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών του ομίλου, ιδιαίτερα στον τομέα των διακομιστών (servers).
«Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, έχουμε χαράξει μια στρατηγική επενδύσεων στην τεχνολογία και την πληροφορική προκειμένου να έχουμε τα εφόδια για να προσφέρουμε ωφέλημα προϊόντα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Google, Σουντάρ Πιτσάι, στο πλαίσιο ανακοίνωσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.
Κεφαλαιουχικές δαπάνες 2,1 δισ. δολαρίων δρομολόγησε επίσης η αυτοκινητοβιομηχανία GM το β΄ τρίμηνο του έτους έναντι των 1,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο οικονομικός διευθυντής της GM, Πωλ Τζέικομπσον, διευκρίνισε πως «οι επενδύσεις αυτές που πραγματοποιούμε τα τελευταία χρόνια χρησιμεύουν ως γέφυρα προς το ηλεκτροκίνητο μέλλον μας».
Αβέβαιο το οικονομικό περιβάλλον
Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού -που ξεκίνησε από τις καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά επιδεινώθηκε δραματικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- έχει επηρεάσει τα έσοδα των εταιρειών πλην όσων έχουν άμεσο όφελος όπως είναι π.χ. οι πετρελαϊκοί όμιλοι. Αυτή η απαισιοδοξία αντανακλάται από απώλειες άνω του 13% που έχει καταγράψει ο S&P 500 από τις αρχές του έτους. Παρόλα αυτά, η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη και η ανεργία είναι σταθερή, γεγονός που εν μέρει αιτιολογεί την ανάκαμψη του S&P 500 κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, με μηνιαία κέρδη 8%. Μεγάλη αγωνία επικρατεί, ωστόσο, για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου για την απασχόληση στις ΗΠΑ.