THEPOWERGAME
Ολοένα και περισσότερο ανησυχούν οι επιχειρήσεις για τον αντίκτυπο που θα έχει στην παγκόσμια ανάπτυξη, η ραγδαία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Oxford Economics για το πώς βλέπουν τους κινδύνους οι επιχειρήσεις, οι 164 συμμετέχοντας δίνουν πιθανότητα 60% στο να ακολουθήσει η Ευρωζώνη τις ΗΠΑ σε τεχνική ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η συσταλτική πολιτική που ακολουθούν πλέον οι κεντρικές τράπεζες, φαίνεται ότι επηρεάζει ήδη τις πληθωριστικές προσδοκίες των επιχειρήσεων. Η αντίληψη των επιχειρήσεων για πολύ υψηλό παγκόσμιο πληθωρισμό άνω του 6% το 2023, έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ από την προηγούμενη έρευνα. Οι ελπίδες εναπόκεινται στην πιθανότητα μεγάλων μειώσεων στα επιτόκια, όταν ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί.
Στην τελευταία έρευνά της, η Oxford Economics ρώτησε τους συμμετέχοντας αναφορικά με την πιθανότητα οι μεγάλες οικονομίες να πέσουν σε τεχνική ύφεση, εμφανίζοντας δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Για τις ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες για το επόμενο 12μηνο. Όμως βάσει της αρχικής εκτίμησης για το αμερικανικό ΑΕΠ β’ τριμήνου, που ανακοινώθηκε την ημέρα που ολοκληρώθηκε η έρευνα, η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε ύφεση.
Για την Ευρώπη, οι επιχειρήσεις είναι πιο σίγουρες ότι η ύφεση δεν θα αποφευχθεί. Οι συμμετέχοντες δίνουν πιθανότητα της τάξης του 60% να υποχωρήσει σε ύφεση η οικονομία της Ευρωζώνης τον επόμενο χρόνο, ενώ είναι εντυπωσιακό ότι δίνουν 30% πιθανότητα να βιώσει ύφεση ακόμα και η οικονομία της Κίνας.
Παρά τη μεγάλη του άνοδο των τιμών μέσα στον τελευταίο χρόνο, η μέση εκτίμηση για τον παγκόσμιο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα έχει ενισχυθεί μόνο οριακά. Παρ’ όλα αυτά, οι επιχειρήσεις βλέπουν σημαντικούς κινδύνους, δίνοντας 20% πιθανότητα ο πληθωρισμός να παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 4% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί και για την κλιματική αλλαγή. Με φόντο τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό, περισσότερες επιχειρήσεις θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως τον μεγαλύτερο οικονομικό κίνδυνο παγκοσμίως για τα επόμενα χρόνια. Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός συμμετεχόντων βλέπουν επίσης την κλιματική αλλαγή ως κορυφαίο κίνδυνο ακόμη και βραχυπρόθεσμα.
Στην αισιόδοξη πλευρά της έρευνας, φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εξασθένηση του φαινομένου του πληθωρισμού. Σήμερα, οι επιχειρήσεις βλέπουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου που θα υποστηρίξει την ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομιών, ως τον μοναδικό θετικό παράγοντα για τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που επισημάνθηκε από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων. Η δυνητική σημασία της εξασθένησης του πληθωρισμού θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να προσφέρουν στήριξη στην παγκόσμια οικονομία, σημειώνουν οι επιχειρήσεις.