THEPOWERGAME
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Πεκίνου. Με την ίδια να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν, την ίδια ώρα που παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για τα κινεζικά γυμνάσια με αληθινά πυρά στην περιοχή. Παράλληλα, το Πεκίνο ξεκίνησε ήδη ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ταϊβαν με στόχο να πλήξει βαρύτατα την οικονομία της χώρας και να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Ουάσινγκτον.
«Δεν θα σας εγκαταλείψουμε», το μήνυμα Πελόζι στην Ταϊβαν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχει πάντα η Ταϊβάν ελευθερία με ασφάλεια και δεν θα κάνουν πίσω από τη θέση τους αυτή, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ταϊπέι που επικρίνεται σφοδρά από την Κίνα.
Μολονότι σεβόμαστε την πολιτική της «Ενιαίας Κίνας», η αλληλεγγύη μας προς την Ταϊβάν είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, δήλωσε η Πελόζι στη διάκρεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το στάτους κβο και δεν θέλουν να συμβεί οτιδήποτε δια της βίας στην Ταϊβάν, πρόσθεσε η Πελόζι.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που έχει να αντιμετωπίσει η Ταϊβάν ως αποτέλεσμα της επίσκεψής της, η Πελόζι δήλωσε πως ο νόμος των ΗΠΑ για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων ανοίγει την πόρτα για καλύτερες οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το στάτους κβο στα στενά της Ταϊβάν, δήλωσε η Τσάι προσθέτοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, που ανακοινώθηκαν ως απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι, είναι μια ανώφελη αντίδραση.
"Built thriving partnership with Taiwan"
Despite dire warnings from China, the US House of Representative Speaker Nancy Pelosi landed in Taiwan and met Taiwan's President Tsai Ing-Wen. Pelosi said "we will not abandon Taiwan".
Watch more: https://t.co/AXC5qRcEPB pic.twitter.com/YGDZxRAMS4
— WION (@WIONews) August 3, 2022
Οι κινεζικές κυρώσεις
Το Πεκίνο θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.
Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα.
Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του.
Η απαγόρευση ενεργοποιήθηκε μετά την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια.
Επίσης από σήμερα, η Κίνα προχωρεί στην αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν χθες τα κινεζικά τελωνεία.
US Navy Ships near Taiwan.#NancyPelosi #Taipei #Pelosi #ChinaTaiwanCrisis #China #pelositaiwan #Taiwan pic.twitter.com/s8EVHXHeQu
— Chaudhary Parvez (@ChaudharyParvez) August 2, 2022
Ταϊβαν: «Δεν θα κάνουμε πίσω μπροστά στην απειλή των κινεζικών όπλων»
Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων, είπε σήμερα η πρόεδρος της νήσου, η Τσάι Ινγκ-γουέν, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών στα περίχωρά της εν μέσω της επίσκεψης που κάνει η Πελόζι.
«Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η κυρία Τσάι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι με παρούσα την κυρία Πελόζι.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωνε ότι τα γυμνάσια της Κίνας απειλούν λιμένες και αστικές ζώνες κλειδιά στη νήσο, υποσχόμενο ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.
Τα γυμνάσια είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευτεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια», υποστήριξε το υπουργείο.
Η κινεζική πολιτική ηγεσία δεν κρύβει την οργή της για την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, προορισμένο να «επανενωθεί» με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.
US House Speaker Nancy Pelosi says China may have "made a big fuss because I am Speaker", adding "I don't know if that is the reason or the excuse, because they didn't say anything when the men came" on diplomatic visits to Taiwan.https://t.co/mlfH64ULbD
📺 Sky 501 pic.twitter.com/5SEBxp6sZx
— Sky News (@SkyNews) August 3, 2022
Η Κινα προειδοποιεί τη Μεγάλη Βρετανία
Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Βρετανία Ζενγκ Ζεγκουάνγκ προειδοποίησε χθες, Τρίτη, για “σοβαρές συνέπειες” στην περίπτωση που μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου επισκεφτούν την Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα “The Guardian”.
Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας και θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σοβαρές συνέπειες για τις σινοβρετανικές σχέσεις, όπως δήλωσε ο Ζεγκουάνγκ σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.
«Μην παίζετε με τη φωτιά»
Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέπτονται συχνά τη νήσο και η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν. Όμως η επίσκεψη της κυρίας Πελόζι θεωρήθηκε μείζων πρόκληση από την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης των Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, ο κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τις ΗΠΑ να «μην παίζουν με τη φωτιά».
Ο προηγούμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε επισκεφθεί την Ταϊβάν ήταν ο Νιούτ Γκρίνγκριτς το 1997. Επισήμως, από το 1979, η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει παρά μόνο μία κινεζική κυβέρνηση, αυτή στο Πεκίνο, παρότι διαδραματίζει ρόλο προστάτιδας δύναμης της Ταϊπέι.
Οι ΗΠΑ ασκούν την πολιτική της «στρατηγικής αμφισημίας», αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν εάν θα υπερασπιστούν ή όχι στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, και ο Λευκός Οίκος έσπευσε να την επαναβεβαιώσει έπειτα από πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπάιντεν που έμοιαζαν να τη θέτουν εν αμφιβόλω.
Η Ρωσία, σύμμαχος της Κίνας, κατηγόρησε χθες την αμερικανική κυβέρνηση ότι «αποσταθεροποιεί τον κόσμο» και χαρακτήρισε «αγνή πρόκληση» την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν.
Η Βόρεια Κορέα, επίσης σύμμαχος της Κίνας, τής εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή της», κάνοντας λόγο για «άφρονα επέμβαση» στις «εσωτερικές υποθέσεις» άλλων κρατών από τις ΗΠΑ και για «πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις» που είναι κατ’ αυτή η «βασική αιτία» της αμφισβήτησης «της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», όπως είπε εκπρόσωπος της διπλωματίας της Πιονγκγιάνγκ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Footage has emerged on #Chinese television showing how Chinese Armed Forces pull military equipment into #Fujian province, close to #Taiwan. pic.twitter.com/5rwqDw4Sq9
— NEXTA (@nexta_tv) August 2, 2022
Νότια Κορέα καλεί σε ηρεμία και «διάλογο»
Η Νότια Κορέα κάλεσε σήμερα να διεξαχθεί διάλογος για την υπεράσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, όπου η ένταση ανεβαίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα εξαιτίας της επίσκεψης της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν.
«Η θέση της κυβέρνησής μας είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η επικοινωνία ανάμεσα στα μέρη», να προασπιστεί η «ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας», είπε εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας στον Τύπο.
Η κυρία Πελόσι αναμένεται το βράδυ στη Σεούλ στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας της, που μέχρι τώρα μονοπωλεί η άφιξή της στην Ταϊπέι το βράδυ της Τρίτης, στην οποία το Πεκίνο αντέδρασε αμέσως ανακοινώνοντας στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας.
Ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν δημοσιοποιηθεί όσον αφορά το πρόγραμμα της κυρίας Πελόσι στη Σεούλ. Η μοναδική συνάντηση που θα έχει στη Νότια Κορέα κι έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής είναι αυτή με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της χώρας, τον Κιμ Τζιν-πιο, αύριο Πέμπτη.
«Είμαστε ικανοποιημένοι για την επίσκεψη της κυρίας Πελόσι στην Κορέα», είπε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, προσθέτοντας ότι αναμένει να υπάρξουν «πολλά αποτελέσματα».
Ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Γιουν Σοκ-γελ, δεν θα συναντηθεί με την κυρία Πελόσι, καθώς βρίσκεται σε διακοπές το τρέχον διάστημα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Κομισιόν: Ανάγκη διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την Ταϊβάν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε επίσης την ανάγκη για διάλογο προκειμένου να υποχωρήσει η ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως η ΕΕ ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν.
«Ενθαρρύνουμε μια ειρηνική λύση για τα θέματα των Στενών. Οι εντάσεις πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου.
Χρειάζεται να υπάρχουν οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας για να μειώνονται οι κίνδυνοι» σημείωσε το στέλεχος της Κομισιόν σύμφωνα με το Reuters.
Η αντίδραση της Ρωσίας και η στήριξη στην Κίνα
H επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εκνευρίσει την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Δεν βρίσκω κανέναν άλλο λόγο να προκαλέσουν τέτοια ενόχληση σχεδόν από το πουθενά γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», είπε ο Λαβρόφ από την Μιανμάρ, την οποία επισκέπτεται.
Η επίσκεψη της Πελόζι χθες, Τρίτη, στην Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αποσχισθείσα επαρχία της, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν ήδη διεθνείς εντάσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει προσφέρει τη στήριξή της στην Κίνα, με την οποία έχει συνάψει ισχυρή συνεργασία τα τελευταία χρόνια, και έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι η επίσκεψη της Πελόζι την θέτει σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο.
Τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο υποστηρίζουν την αρχή της «Ενιαίας Κίνας» αναγνωρίζοντας την Ταϊβάν ως τμήμα της Κίνας και αντιτίθενται στην ανεξαρτησία της νήσου.
Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με μια νέα συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, η οποία θα αντικαταστήσει τη συμφωνία του 2011, την αποκαλούμενη New START.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να «διαπραγματευτεί γρήγορα ένα νέο πλαίσιο ελέγχου των εξοπλισμών» για να αντικαταστήσει την New START όταν λήξει η ισχύς της το 2026, ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε ένα πυρηνικό πόλεμο.
«Τους έχει γίνει συνήθεια να ανακοινώνουν πράγματα από το μικρόφωνο και μετά να τα ξεχνούν», είπε ο Λαβρόφ. «Δεν υπήρξαν προσεγγίσεις προς εμάς για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε.