THEPOWERGAME
Χαμηλό είναι το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη που αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με πριν, δημιουργώντας ερωτήματα για το εάν οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν την οικονομική επιφάνεια, ώστε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες ενός πληθωριστικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), περίπου το 20% των ερωτηθέντων αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους, το 16% τις μείωσαν ενώ οι «οικονομίες» πλειοψηφίας δεν μεταβλήθηκαν καθόλου.
Όσοι κινήθηκαν συντηρητικά εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19 και αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους κατακυριεύτηκαν από την αβεβαιότητα που επικρατούσε στα πρώτα κύματα και είχαν τα περιθώρια να βάλουν περισσότερα χρήματα «στην άκρη». Τα κίνητρα των νοικοκυριών που αξιοποίησαν τις αποταμιεύσεις τους, όμως, ποικίλουν. Υπάρχουν περιπτώσεις που υπέστησαν απώλεια των εισοδημάτων τους ή επωμίσθηκαν πρόσθετες δαπάνες ή δικαιούνταν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις τους. Η ΕΚΤ, μάλιστα, τονίζει πως τα πορίσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η παροχή μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις εν μέσω της πανδημίας στόχευε σε όσους αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις αποταμιεύσεις τους.
Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ συμπέρανε πως τα περισσότερα νοικοκυριά δεν σκόπευαν να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις τους τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022. Πάνω από το 30% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως η κατανάλωση ήταν χαμηλότερη σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή. Λιγότερο από το 15% δήλωσαν πως οι δαπάνες τους αυξήθηκαν σε σχέση με πριν. Και η μείωση της κατανάλωσης από τα προ πανδημίας επίπεδα ήταν πιο εμφανής μεταξύ των νοικοκυριών που έγιναν καθαρά «αποταμιευτές» και ακόμη πιο πολύ εκείνων που μείωσαν τις δαπάνες από ανασφάλεια για το αύριο.
Το γεγονός πως το 20% των νοικοκυριών κατάφεραν να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους εν μέσω της πανδημίας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το εάν οι πολίτες της Ευρωζώνης έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις πρόσθετες δαπάνες από την αύξηση του κόστους ενέργειας και τροφίμων, καταλήγει η ΕΚΤ.