THEPOWERGAME
Στο 11,5% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση τον Ιούλιο -ελαφρώς μειωμένος από 11,6% τον Ιούνιο- ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως αν και η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση, ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που σκαρφάλωσε στο 8,9%, σύμφωνα με τη Eurostat. Την ίδια ώρα, η Eurostat εκτιμά πως, λόγω πολέμου κι ενεργειακής κρίσης, που εκτοξεύουν τον πληθωρισμό, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 4% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.
Στα ύψη ενέργεια και τρόφιμα
Για έναν ακόμα μήνα, ο πληθωρισμός «φουσκώνει» από την ενέργεια, που αυξήθηκε κατά 39,7% έναντι 42% τον Ιούνιο, τα τρόφιμα, τα ποτά και τα καπνικά προϊόντα (αύξηση κατά 9,8% έναντι 8,9% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά προϊόντα (αύξηση κατά 4.5% έναντι 4,3% τον Ιούνιο) και τις υπηρεσίες (3.7% έναντι 3,4% τον Ιούνιο).
Το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού καταγράφεται στην Εσθονία (22,7%) και το χαμηλότερο στη Μάλτα (6,5%).
Στο 4% ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης
Όσον αφορά στον ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το β’ τρίμηνο του 2022 εκτιμάται πως αυξήθηκε κατά 0,7% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, που είχε διαμορφωθεί σε 0,5% και 0,6% αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2021, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, έναντι 5,4% και 5,5% σε Ευρωζώνη και ΕΕ για το ίδιο περυσινό διάστημα.
Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία έχουν δημοσιευτεί τα σχετικά στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2022 (σ.σ. η Ελλάδα δημοσιεύει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις 8 Αυγούστου), η Σουηδία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 1,4%, τον υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησαν οι Ισπανία (1,1%) και Ιταλία (1%). Αρνητικοί ήταν οι δείκτες για τη Λετονία (-1,4%), τη Λιθουανία (-0,4%) και την Πορτογαλία (-0,2%).
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως αναφορικά με τα ετήσια στοιχεία, όλες οι χώρες είχαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.