THEPOWERGAME
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει αναμφίβολα ανθεκτικότητα, τόνισε κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΕ, Γκίκας Χαρδούβελης, σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ρυθμό της τάξης του 4% το 2022, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Χαρδούβελης:
«Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το διεθνές περιβάλλον έγινε δύσκολο, περίπλοκο και απαιτητικό. Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προστέθηκαν σε αυτές της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική όλων των χωρών του πλανήτη, αυξάνει τον πληθωρισμό και έχει καταλυτική επίδραση παντού.
- Στις καταναλωτικές αποφάσεις των νοικοκυριών
- Στις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων,
- Στις κυβερνήσεις και τις δημοσιονομικές προτεραιότητές τους
- Στη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών, που τις οδηγεί σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.
Σε αυτό το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, προς το παρόν, η ελληνική οικονομία παραμένει ανθεκτική. Έχοντας ανακάμψει σημαντικά το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,3% σε σταθερές τιμές, αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις.
Και φέτος, παρά τους καθοδικούς κινδύνους, αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ρυθμό της τάξης του 4%. Δηλαδή, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Για το 2023, όμως, οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Ιδιαίτερα αν η κρίση στην Ουκρανία συνεχιστεί και οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν.
Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να εξαναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες σε ακόμα πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, η οποία εύκολα μπορεί να επηρεάσει την αναπτυξιακή δυναμική.
Υπάρχει λοιπόν μεγάλη αβεβαιότητα. Αλλά όχι στασιμότητα. Οι εξελίξεις επιταχύνονται. Οι Κεντρικές Τράπεζες σχεδιάζουν νέες μορφές ψηφιακού χρήματος. Και οι τράπεζες πιέζονται από νέους ανταγωνιστές, προερχόμενους από τον χώρο της τεχνολογίας, Big tech και Fin tech.
Ο ισχυρός ανταγωνισμός φέρνει επιτάχυνση των εξελίξεων στον ψηφιακό χώρο. Για παράδειγμα,
- ενώ το 2015 μόνον το 8% των ευρωπαϊκών τραπεζών μπορούσε να επεξεργαστεί ψηφιακά ένα στεγαστικό δάνειο μέσα σε δύο ημέρες, το 2020 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 46%.
- Ομοίως, ενώ το 2015 μόνον το 21% των ευρωπαϊκών τραπεζών διεκπεραίωνε ένα καταναλωτικό δάνειο μέσα σε μια ημέρα, το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό είχε υπερτριπλασιαστεί στο 74%».