THEPOWERGAME
Χωρίς να προοιωνίζονται αισιόδοξα, τα αναμενόμενα στοιχεία της Eurostat για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη θα αποσαφηνίσουν τουλάχιστον το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Οπότε, την Παρασκευή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο ισχυροποιούνται τα σημάδια για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη λόγω της αβεβαιότητας για την ενεργειακή τροφοδοσία των βιομηχανιών και την υπέρμετρη συσσώρευση πληθωριστικών πιέσεων.
Μια ήπια ύφεση θεωρείται σχεδόν τετελεσμένο γεγονός το β΄ εξάμηνο του 2022 από αρκετούς αναλυτές, με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ να σπεύδουν την Τρίτη σε συμφωνία για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Παρά τις αρχικές ενστάσεις αρκετών κυβερνήσεων, όλες οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, καθώς η ρωσική Gazprom εντείνει τις πιέσεις στην Ευρώπη, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις ροές φυσικού αερίου. Από την πλευρά της Γερμανίας, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως εάν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% έως 20% τότε είναι πιθανό να αποφευχθεί μια «κατάσταση κρίσης» στους βιομηχανικούς ομίλους της.
Οι φόβοι για επιβράδυνση εάν όχι υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη αντανακλώνται στο ευρώ που εξακολουθεί να κινείται κοντά στα 1,02 δολάρια. Η αποδυνάμωση του ευρώ σε επίπεδα απόλυτης ισοτιμίας με το δολάριο, με μηνιαίες απώλειες έως και 4,3%, δυσχεραίνουν την αποστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αναχαίτιση του πληθωρισμού που αναμένεται να έχει φθάσει σε νέο ιστορικό υψηλό και ειδικότερα στο 8,7% τον Ιούλιο. Προβλέψεις θέλουν, επίσης, μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και τη Γερμανία μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2022 από το προηγούμενο, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.
Συγκοινωνούντα δοχεία: Ενεργειακή επάρκεια, πληθωρισμός και ανάπτυξη
Αυτή η δυσοίωνη προοπτική για την οικονομία αντανακλάται στην υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία (Ifo) στο χαμηλό διετίας και ειδικότερα στο 88,6 τον Ιούλιο από το 92,2 τον Ιούνιο. «Η άνοδος των τιμών ενέργειας και η απειλή ελλείψεων στο φυσικό αέριο επιβαρύνουν την οικονομία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ινστιτούτου ερευνών Ifo Κλέμενς Φούστ, προσθέτοντας πως απαισιοδοξία επικρατεί ακόμη και στον τουρισμό. Ο ίδιος τόνισε πως η γερμανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης.
Η ενεργειακή επάρκεια, ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη στην Ευρώπη ανέκαθεν λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Ε.Ε με πρωταγωνιστή τη Γερμανία τροφοδοτούνταν αβίαστα με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με τις τιμές να κινούνται στα 36 ευρώ τη μεγαβατώρα έναν χρόνο πριν αντί των 190 ευρώ την Τρίτη. Όμως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ολοκληρωτική ρήξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και το Κρεμλίνο. Μέχρι και την περασμένη Κυριακή, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη είχαν τροφοδοτηθεί στο 67% της χωρητικότητας των αγωγών, σύμφωνα με το Bloomberg. Θα πρέπει να φθάσουν το 80% μέχρι τον Νοέμβριο. Οπότε παρατείνεται ο αγώνας δρόμου για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης και ως εκ τούτου η ανασφάλεια για τις επιδόσεις της Ευρωζώνης.