THEPOWERGAME
Μια σειρά έργων, νέων και κυρίως εν εξελίξει έργων, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του υφιστάμενου ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
Ειδικότερα, το Πρόγραμμα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΠΨηΜετ) που συμπεριλήφθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και πρόσφατα ενέκρινε η Κομισιόν περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο, έργα γέφυρες από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως είναι το Ultra-Fast Broadband (UFBB), το Συζεξις ΙΙ, κ.ά. Δευτερευόντως περιλαμβάνει νέα έργα όπως π.χ. είναι o «Ψηφιακός Συμπαραστάτης», το νέο Τaxis κ.ά.
Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 που είχε καταρτιστεί επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη το 2013, ήταν η μοναδική περίοδος στήριξης της χώρας μας από τα κοινοτικά διαθρωτικά ταμεία, που δεν περιέλαβε διακριτό πρόγραμμα ψηφιακής στήριξης και μετασχηματισμού. Αντίθετα οι όποιες δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού κατά τη συγκεκριμένη περίοδο 2014-2020 είχε ενσωματωθεί σε άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ, π.χ. «Ανταγωνιστικότητα», «Μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα» κ.ά.
Η νέα περίοδος 2021-2027 περιλαμβάνει ξεχωριστό πρόγραμμα, το ΠΨηΜΕΤ με προϋπολογισμό 0,91 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει κυρίως δράσεις ενίσχυσης του κράτους και των πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών του υποδομών. Έτσι εκεί βρίσκονται μεγάλα έργα πληροφορικής, τηλεπικοινωνιακών υποδομών και κατάρτισης σχετικά με τη χρήση και διάδοση των κρατικών/δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών.
Το πιο σημαντικό έργο που θα υλοποιηθεί στο νέο ΠΨηΜετ είναι το UFBB. Αφορά στην υλοποίηση της β’ φάσης του έργου, που δεν θα ολοκληρωθεί στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Η β’ φάση του έργου θα απορροφήσει περίπου 120 εκατ. ευρώ και είναι η μεγαλύτερη δαπανη που θα γίνει σε ένα έργο στο πλαίσιο του νέου ΠΨηΜετ.
Ωστόσο δεν θα μείνει εκεί. Σύμφωνα με το ΠΨηΜετ για να υπάρξει 100% κάλυψη της χώρας με ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων (100+ Mbps), θα έλθει ένα δεύτερο έργο UFBB, που θα ονομαστεί UFBB II. Στόχος όπως αναφέρεται είναι να καλυφθεί περίπου το 10% των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της χώρας που δεν θα καλυφθούν από τα επενδυτικά σχέδια των ιδιωτών φορέων (OTE, ΔΕΗ, Vodafone κ.λπ.), αλλά ούτε και από το πρώτο UFBB.
Το ύψος του νέου UFBB ΙΙ δεν αναφέρεται αλλά εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από το πρώτο UFBB. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο UFBB θα υλοποιηθεί με τη μορφή ΣΔΙΤ, έχει προϋπολογισμό 870 εκατ. ευρώ και ήδη έχει ανατεθεί σε δύο φορείς, τον ΟΤΕ και την κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα-Grid Telecom (ΑΔΜΗΕ). H σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 300 εκατ. ευρώ, τόσο από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ) όσο και από το νέο ΕΣΠΑ (120 εκατ. ευρώ).
«Παρά τα φιλόδοξα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια (που αναμένεται μέχρι το 2023 να καλύψουν 58,6% των συνολικών συνδρομητών) και το έργο UFBB (που αναμένεται να καλύψει το 17,2% των συνολικών συνδρομητών), σημαντικό μέρος (21,5%) αναμένεται να καλύπτεται μόνο από υποδομές FTTC, που δεν καλύπτουν τους στόχους του European Gigabit Society 2025 και του Digital Compass 2030», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ΠΨηΜετ. Και συνεχίζει: «Τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια αναμένεται να καλύψουν τμήμα των περιοχών αυτών (ήτοι το 21,5%) μέχρι το 2027. Οι περιοχές που αναμένεται να παραμείνουν μη καλυπτόμενες εκτιμώνται σε 10,9%. Το έργο UFBB ΙΙ θα διασφαλίσει την κάλυψη του ως άνω ποσοστού, εστιάζοντας σε περιοχές που ουδεμία παρέμβαση κρατικής ενίσχυσης θα έχει πραγματοποιηθεί».
Τέλος, για το έργο αναφέρεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων (VHC) σε περίπου 224.214 κατοικίες και 33.754 επιχειρήσεις, ενώ, εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση του έργου, αναμένονται επιπλέον 38.879 κατοικίες και 5.853 επιχειρήσεις με συνδρομή πρόσβασης σε δίκτυο VHC. Πάντως να το έργο αυτό χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από το ΠΨηΜετ σημαίνει ότι η ανάπτυξη του UFΒΒ εν συνόλω θα απορροφήσει πάνω από το 50% του συνολικού προϋπολογισμού. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας ωστόσο, περνά και από τα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ (Ανταγωνιστικότητα, Ανθρώπινου Δυναμικού, Περιφερειακά κ.λπ.).
Αλλά εμβληματικά έργα πληροφορικής που θα χρηματοδοτήσει το νέο ΠΨηΜετ είναι:
- ο Εκσυγχρονισμός του ΟΠΣ του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Αναβάθμιση Ψηφιακών Υπηρεσιών (7,74 εκατ. ευρώ)
- η Ψηφιακή Αναβάθμιση Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ ΔΔ) (7,94 εκατ. ευρώ)
- το Νέο Ενοποιημένο ΟΠΣ Φορολογίας που αποτελεί το νέο TAXIS (35 εκατ. ευρώ). Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης (50%) έως το τέλος του 2025 και στη συνέχεια μέσω του ΕΣΠΑ (50%) μέχρι τέλος 2029.
- Ψηφιακός Συμπαραστάτης που αφορά στην μετάβαση του ΚΕΠ στο gov.gr (15 εκατ. ευρώ)
Το ΠΨηΜετ περιλαμβάνει ακόμη δράσεις ενημέρωσης, προβολής, συμμετοχής σε εκθέσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ.