THEPOWERGAME
Επιδεινώνονται ξανά οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με αποτέλεσμα η Capital Economics να προχωρά εκ νέου στην υποβάθμιση των προβλέψεων για τις οικονομικές επιδόσεις όλων των μεγάλων οικονομιών. Στην παρούσα φάση, η βρετανική εταιρεία οικονομικών μελετών εκτιμά ότι θα σημειωθεί ύφεση στην Ευρωζώνη και στη Μ. Βρετανία, ενώ ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία θα αποφύγουν την οικονομική συρρίκνωση για πολύ λίγο. Όσο για την παγκόσμια οικονομία, αν τελικά αποφύγει την τεχνικού χαρακτήρα ύφεση, αυτό θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ήπια μεταπανδημική ανάκαμψη της Κίνας και στη δυναμική μεταξύ των μεγάλων παραγωγών εμπορευμάτων.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Capital Economics θεωρεί ότι θα αποδειχθεί πιο επίμονος σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν κι έτσι ο ευρείας κλίμακας και επιθετικός κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό. Όμως, το γεγονός αυτό θα προσθέσει ένα ακόμη εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και στο τέλος της ημέρας θα αναγκάσει αρκετές κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν κατεύθυνση το 2024 ή ακόμη νωρίτερα.
Ειδικότερα για την Ευρωζώνη, η Capital Economics επισημαίνει ότι έχει υποστεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό σοκ στους όρους εμπορίου κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των ενεργειακών τιμών και των ευρύτερων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, εξελίξεις που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τους δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Προβλέπει ότι η πτώση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και το πλήγμα στην καταναλωτική δαπάνη θα προκαλέσουν τεχνική ύφεση. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε οριακά στο β’ τρίμηνο του 2022 λόγω της επανέναρξης πολλών δραστηριοτήτων μετά την άρση των περιορισμών και κυρίως του τουρισμού, αλλά οι επιχειρηματικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι έρχεται σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Εντούτοις, η απειλή της ύφεσης δεν θα σταματήσει την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Έτσι η οικονομία της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει σε ύφεση το 2023, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα πλήττει τα νοικοκυριά και η ΕΚΤ θα αυξάνει τα επιτόκια.
Ταυτόχρονα, η Capital Economics αναφέρει ότι οι περισσότεροι παράγοντες που συνθέτουν την εγχώρια ζήτηση στην Ευρώπη θα καταγράψουν πτώση εξαιτίας της αύξησης των τιμών και το κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα κινηθεί ανοδικά. Ενώ τα νοικοκυριά διαθέτουν συνολικά σημαντική «περίσσεια» αποταμιεύσεων τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κι έτσι να στηριχθεί η κατανάλωση, αυτές είναι συγκεντρωμένες στα νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδήματα, που δύσκολα τελικά θα τις χρησιμοποιήσουν.
Οι δημόσιες δαπάνες είναι επίσης πιθανό να εξασθενήσουν λόγω της απόσυρσης των μέτρων στήριξης για την πανδημία και ενώ η Capital Economics δεν αναμένει μεγάλη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως συνέβη μετά την παγκόσμια κρίση του 2008, το διαρθρωτικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη θα μειωθεί.
Για τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Ευρωζώνης, προβλέπεται ότι η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης θα είναι στάσιμη στα επόμενα τρίμηνα, κάτι που θα συμβάλλει στην επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.