THEPOWERGAME
Στις προκλήσεις των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τη δημιουργία μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Piraeus Financial Holdings, Γιώργου Χαντζηνικολάου, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάπτυξης.
«Στόχος μας είναι τα κεφάλαια του RRF να συμπληρωθούν με τραπεζικό δανεισμό προς όφελος των πελατών μας, βοηθώντας την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα να ξεπεράσει τις συνέπειες της ύφεσης και να αποτελέσει και πάλι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η Τράπεζα Πειραιώς, και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για το μέλλον της χώρας ως κεντρικοί χρηματοδότες της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, το πράττουμε με τη συμμετοχή μας σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το γνωστό ως RRF. Tο πρόγραμμα αυτό δίνει μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτή την διαδικασία ο Όμιλος Πειραιώς πρωτοστατεί, και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί».
Χατζηνικολάου: Ο στόχος του Ομίλου Πειραιώς
«Στη σημερινή συγκυρία, η πρόκληση για όλους εμάς που εργαζόμαστε στον Όμιλο Πειραιώς, είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία», είπε ο κ. Χατζηνικολάου. « Να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, ειδικά σε μια εποχή που η κοινωνία ταλανίζεται από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, και τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις, και ότι θα έχουμε μια οικονομία που θα αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς, όχι μόνο το 2022 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Η Τράπεζα Πειραιώς σε αυτό θα έχει καθοριστική συνεισφορά, και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ήδη κάνει».
Σχολιάζοντας την τρέχουσα συγκυρία, ο πρόεδρος της Pitaeus Financial Holdings, είπε τα εξής: «Στις αρχές του 2022, οι προοπτικές για ανάπτυξη στην χώρα μας ήταν οι καλύτερες που έχουμε δει για πάρα πολλά χρόνια. Όμως, η εισβολή στην Ουκρανία διαμόρφωσε νέες συνθήκες, ειδικά στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, με συνέπειες τόσο για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά πιθανόν και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, και η άνοδος των επιτοκίων που ακολούθησε για την αναχαίτησή τους, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου και των επιπτώσεών του, επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην παρούσα φάση, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία.
Εντούτοις, για την ελληνική οικονομία οι προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα είναι θετικές. Και είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά τις δυσκολίες της συγκυρίας, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι στο ραντάρ των επενδυτών – Ελλήνων και ξένων -, γεγονός που δημιουργεί τις συνθήκες για εισαγωγή σημαντικών κεφαλαίων στη χώρα. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer, και άλλες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή ήδη επενδύουν στην Ελλάδα».