THEPOWERGAME
Ρυθμιστικές «διακοπές» στην αγορά σταθερών επικοινωνιών φέρνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με στόχο να ενθαρρυνθεί την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά μετά το 2000 που ξεκίνησε η ρύθμιση της αγορά επικοινωνιών σταθερού σημείου, η ρυθμιστική αρχή της χώρας στις τηλεπικοινωνίες, προτείνει ρυθμιστικές «διακοπές» σε όσους αναπτύσσουν δίκτυα οπτικών ινών και συγκεκριμένα δίκτυα οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home, FTTH).
Η πρόβλεψη αυτή περιέχεται στο κείμενο της νέας δημόσιας διαβούλευσης για την ανάλυση αγορών χονδρικής τοπικής πρόσβασης και χονδρικής κεντρικής πρόσβασης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες. Η αγορά και οι πάροχοι καλούνται να απαντήσουν στο αν επιθυμούν τις ρυθμιστικές «διακοπές» και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνο να εφαρμοστούν.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δημόσια διαβούλευση της ΕΕΤΤ που λήγει 9 Σεπτεμβρίου 2022, «εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τόσο στην κάλυψη των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, όσο και στη διείσδυση των σχετικών υπηρεσιών σε επίπεδο λιανικής και λαμβάνοντας υπόψη τους απαιτητικούς στόχους της ψηφιακής ατζέντας της ΕΕ (Gigabit Society), η ΕΕΤΤ προτείνει, προκειμένου να δώσει κίνητρα και να ωθήσει τους παρόχους να αναπτύξουν υποδομές FTTH, τα ακόλουθα:
- Άρση τη υποχρέωσης κοστοστρέφειας για τα προϊόντα/ υπηρεσίες οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή
- Άρση της υποχρέωσης ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου για τα προϊόντα/ υπηρεσίες οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή».
Στην πράξη, κάθε φορέας δικτύου FTTH, θα πωλεί όσο θέλει, σε όποια τιμή θέλει, είτε στη χονδρική, δηλαδή σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, είτε στη λιανική, δηλαδή σε καταναλωτές, επιχειρήσεις, χωρίς καμία παρέμβαση της ΕΕΤΤ. Έτσι, για πρώτη φορά μετά το 2000, μια αγορά σταθερών επικοινωνιών, μπορεί να παραμείνει αρρύθμιστη –έστω και για περιορισμένο διάστημα.
«Η ως άνω ελάφρυνση των ρυθμιστικών υποχρεώσεων», συνεχίζει η ΕΕΤΤ στη διαβούλευσή της, «αφορούν αποκλειστικά τα δίκτυα νέας γενιάς στα οποία η οπτική ίνα τερματίζει εντός της οικίας του συνδρομητή, θα εφαρμόζονται σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ανάλυσης ή μέχρι η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικών ινών μέχρι τον τελικό συνδρομητή να φτάσει το 30% των ευρυζωνικών συνδέσεων». Με άλλα λόγια οι ρυθμιστικές «διακοπές» θα ισχύσουν για μια περίοδο πέντε ετών που είναι ο κύκλος ανάλυσης των αγορών της ΕΕΤΤ ή μέχρι του σημείου οι χρήστες συνδέσεων FTTH να φτάσουν σε μια κρίσιμη μάζα, του 30%.
Σήμερα, η χώρα πάσχει στη χρήση δικτύων οπτικών ινών. Μόλις το 2% των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων σταθερών επικοινωνιών βασίζεται σε τεχνολογίες FTTH. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, το 49% των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων βασίζεται σε χάλκινα καλώδια (τεχνολογίας ADSL), το 34% σε μίγμα οπτικών ινών και χάλκινών καλωδίων (τεχνολογία VDSL) και τέλος υπάρχει ένα 11% των συνδέσεων του σταθερού δικτύου, που αξιοποιείται μόνον για τηλεφωνία, χωρίς δηλαδή την υπηρεσία πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Εξαιρουμένου επομένως των αμιγώς τηλεφωνικών συνδέσεων, οι συνδέσεις οπτικών ινών αντιστοιχούν μόλις στο 2,2% των ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας. To πιο σημαντικό είναι ότι η κάλυψη μέχρι και πέρυσι στη χώρα μας ήταν ιδιαίτερα φτωχή αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, μόλις στο 20% των χρηστών ευρυζωνικών συνδέσεων μπορούσε να συνδεθεί με FFTH δίκτυο, έναντι 70% που ήταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη κάλυψη δικτύου FTTH στα 27 χώρες της Ε.Ε.
Η κατάσταση αυτή επιχειρείται να αλλάξει, τόσο με τις ρυθμιστικές αλλαγές που επιδιώκει η ΕΕΤΤ, αλλά και με μια σειρά έργων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ.