THEPOWERGAME
Ακόμη και οι ενδείξεις για μια αποκλιμάκωση των πιέσεων στην προσφορά του πετρελαίου συσχετίζονται με σενάρια ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), όπου αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου λόγω των υψηλών τιμών στις αγορές.
Οι επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας, στο μεταξύ, παραμένουν περιορισμένες. Μάλιστα καταγράφηκε αύξηση τον Ιούνιο παρά τη πτώση των όγκου των εξαγωγών. Όμως αναμένεται πτώση της ρωσικής παραγωγής από το επόμενο έτος.
Παρά την αναμενόμενη εξασθένιση της παγκόσμιας ζήτησης, η εξισορρόπηση με την προσφορά είναι ακόμη απόμακρη. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών του ΟΠΕΚ, ειδικότερα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», εξηγεί η ΙΕΑ. Αυτήν την περίοδο, συγκεκριμένα, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ κινείται στα 2,2 εκατ. βαρέλια, ημερησίως, γεγονός που ενδεχομένως να καταστήσει μάταιη την έκκληση των ΗΠΑ για αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ, τονίζει η ΙΕΑ. Σ΄ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως αρνητικό ρόλο διαδραματίζουν οι πολιτικές αναταραχές στη Λιβύη καθώς διαδηλωτές έχουν μπλοκάρει τη λειτουργία πετρελαιοπηγών και λιμανιών.
Η Ρωσία έχει καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή και τα έσοδα
Μολονότι η ΙΕΑ διαβλέπει αποκατάσταση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου στα μέσα του β’ εξάμηνου του επόμενου έτους, τονίζει πως η Ρωσία έχει καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή και τα έσοδα από τον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας της παρά τις κυρώσεις της Δύσης. Ο Oργανισμός, μάλιστα, αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία κατά 240.000 βαρέλια, ημερησίως, στα 10,6 εκατ. βαρέλια. Μάλιστα, η τόνωση της παγκόσμιας προσφοράς, σε ημερήσια βάση, κατά 690.000 βαρέλια που καταγράφηκε για τον Ιούνιο, φθάνοντας τα 99,5 εκατ. βαρέλια αποδίδεται στην μεγαλύτερη του αναμενομένου παραγωγή της Ρωσίας.
Η ΙΕΑ υπογραμμίζει πως αν και ο όγκος των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μειώθηκε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. δολάρια στα 20,4 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 40% από τον μέσο όρο του 2021 και καταδεικνύει πως η Ρωσία μπορεί ακόμη να διαφεύγει των επιπτώσεων που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν στόχο την ανάσχεση της επιθετικότητας του Κρεμλίνου στο μέτωπο της Ουκρανίας. Οι επιπτώσεις, ωστόσο, θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από το 2023, με την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου να υποχωρεί κατά 3 εκατ. βαρέλια στα 8,7 εκατ. βαρέλια. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς αυξάνουν σταθερά την παραγωγή τους.
Η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας
Οι τιμές του πετρελαίου, αν και έχουν υποχωρήσει πρόσφατα, παραμένουν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι παρά τους φόβους για εξασθένιση της ζήτησης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αναλυτές πιστεύουν πως μια πτώση της κατανάλωσης στη Δύση θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.
Η ΙΕΑ θεωρεί πως η παγκόσμια ζήτηση θα είναι, σε ημερήσια βάση, χαμηλότερη κατά 240 χιλιάδες βαρέλια από τις προηγούμενες προβλέψεις, φθάνοντας τα 99,2 εκατ. βαρέλια το 2022. Το 2023, η ημερήσια κατανάλωση θα κινηθεί στα 101,3 εκατ. βαρέλια, παγκοσμίως, με μια αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων κατά 280 χιλιάδες βαρέλια. Η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία θα υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 από το 3,5% το 2022 με τις οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ να απορροφούν τους μεγαλύτερους κραδασμούς από την εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη.