THEPOWERGAME
Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα το Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος («IPCEI»), το «IPCEI Hy2Tech» με σκοπό την υποστήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης στην αλυσίδα αξίας του Υδρογόνου.
Το έργο, προετοιμάστηκε από κοινού από δεκαπέντε κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία, τα οποία δύναται να ενισχυθούν συνολικά έως και με 5,4 δισ. ευρώ από δημόσια χρηματοδότηση. Αναμένεται να κινητοποιηθούν επιπλέον 8,8 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις.
Συνολικά ενισχύονται 35 εταιρείες με δραστηριότητες σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, για την υλοποίηση 41 έργων, δημιουργώντας πανευρωπαϊκά πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας. Το IPCEI θα καλύψει ένα ευρύ μέρος της αλυσίδας αξίας της τεχνολογίας υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής καθώς και της ανάπτυξης εφαρμογών τελικών χρηστών συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σημαντικών τεχνολογικών ανακαλύψεων.
Η Ελλάδα συμμετέχει στη σημαντική αυτή προσπάθεια με 2 έργα από την εταιρία Β&Τ Composites (έργο H2CAT) και την εταιρεία Advent (έργο Green HiPo). Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ενίσχυση έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, συνυπολογίζοντας και την διαθεσιμότητα πόρων.
O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Με απόφαση της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη και με ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχεδόν από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, η Ελλάδα κατάφερε να συμμετάσχει στην ομάδα των ευρωπαϊκών κρατών που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ως προς το υδρογόνο. Σήμερα, έχουμε την επίσημη έγκριση των έργων αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πράγμα το οποίο κάνει την Ελλάδα μία από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως στην αποθήκευση ενέργειας με αυτή τη νέα τεχνολογία. Η Ελλάδα θα πάρει τη θέση που της αξίζει: τον ρόλο του πρωταγωνιστή».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην ανάπτυξη της παραγωγής υδρογόνου στη χώρα μας με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο συμβάλει και στην περαιτέρω ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδος. Κύριο μέλημα μας είναι πλέον η αναζήτηση και διασφάλιση των αναγκαίων ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου τα έργα αυτά να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά».