THEPOWERGAME
*** Σας έγραφα προχθές για την απορία, που με «τρώει»: Πώς είναι δυνατόν η τιμή της βενζίνης στην αντλία να φλερτάρει ακόμα και με τα 2,60 ευρώ το λίτρο και τα έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή να μην «ιδρώνουν»; Και κατέληγα στο συμπέρασμα, ότι «το αδήλωτο εισόδημα είναι εδώ». Άκυρο.
*** Δεν είναι μόνο το αδήλωτο εδώ, είναι και το δηλωμένο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2021 δηλώσαμε εισοδήματα συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά, μετά το 2012. Απόδειξη ότι η… καμπύλη στην τσέπη μας, μετά το μεγάλο χτύπημα της υπερδεκαετούς κρίσης, αρχίζει να συνέρχεται και η κατάσταση να βελτιώνεται.
*** Έτσι, μάλιστα. Εξηγούνται πολλά. Σημειώστε δε ότι για το 2022 θα δηλωθούν ακόμα περισσότερα εισοδήματα. Και μπορεί να γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω στο χρόνο. Όταν οι εποχές «μύριζαν χρήμα» παντού. Αλλά προσοχή:
*** Μην ελπίζετε. Η επιστροφή στις χρυσές εποχές του 2004 θα αργήσει πολύ. Αν γίνει ποτέ, δηλαδή…
*** Μου λένε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν θέμα ημερών – άντε το πολύ μερικών εβδομάδων – να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να μάθουμε ότι οι Τούρκοι έστειλαν απαντητική επιστολή (στη δική μας) στον ΟΗΕ. Κι ότι ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του προετοιμάζονται για τη νέα δική μας απαντητική, της δικής τους απαντητικής. Το σίγουρο είναι ότι στο εξής δεν θα μένει τίποτα αναπάντητο.
*** Επίσης, το σίγουρο είναι ότι στο εξής ό,τι «χοντράδα» λέγεται από απέναντι, απ’ όποιον κι αν λέγεται, αμέσως θα διεθνοποιείται. Για να αντιλαμβάνονται και οι τρίτοι μέχρι που μπορεί να φτάσουν οι Τούρκοι πάνω στο άγχος τους να βρουν καμία ψήφο στην κάλπη (τους).
*** Γιατί μην νομίζετε ότι στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ασχολούνται όλη μέρα με το τι λέει ο ένας και ο άλλος στην Κωνσταντινούπολη. Ένα tweet του Έλληνα πρωθυπουργού, όμως, που θα το περιγράφει, σίγουρα θα το διαβάσουν. Και θα φρίξουν (κι αυτοί, όπως και εμείς).
*** Το ‘χουμε πει δυο – τρεις φορές, αλλά θα το ξαναπούμε, για να το εμπεδώσουμε. Ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να το τερματίσει, μεταθέτοντας τις εκλογές για την άνοιξη (ή ακόμα και το καλοκαίρι) του 2023, είναι ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου με τους Τούρκους. Πότε;
*** Στο διάστημα των 35 ημερών, μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών, όταν στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρίσκεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Και στα κομβικά υπουργεία (Εξωτερικών και Άμυνας) επίσης υπηρεσιακοί υπουργοί.
*** Αν ο μη γένοιτο, οι Τούρκοι αποφάσιζαν να κάνουν τότε έναν χοντρό τσαμπουκά στο Αιγαίο, σ’ αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα συγχωρούσε στον Μητσοτάκη (όπως ο ίδιος θεωρεί) το γεγονός ότι «έσυρε» τη χώρα σε δεύτερες κάλπες, βάζοντας το προσωπικό, πολιτικό, συμφέρον πιο πάνω από το εθνικό…
*** Ενώ στο τέλος της θητείας, αν η ένταση με την Τουρκία είναι μεγάλη, θα είναι ευθύνη του λαού να βγάλει ισχυρή κυβέρνηση, για να αποφύγει μια τέτοια περιπέτεια. Αλλιώς, η χώρα θα κινδυνεύει με ακυβερνησία κι ό,τι αυτή συνεπάγεται.
*** Έχει βάση.
*** Μέσα στον γενικό χαμό πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και μια θετική είδηση από τον τραπεζικό τομέα. Και τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας πήραν πάνω από τη βάση στο πράσινο τεστ της ΕΕ. Τι είναι αυτό;
*** Μετράει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, που στο εξής θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στο επιχειρείν. Όχι ότι ο κίνδυνος αποτυπώθηκε πλήρως, αφού σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανεξερεύνητος, αλλά τουλάχιστον οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών.
*** Δεν το λες και λίγο.