THEPOWERGAME
Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν καμία επίσημη ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία για την πετρελαϊκή παραγωγή αμέσως μετά τη συνάντηση του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αυτό το Σαββατοκύριακο. Σκοπός του Λευκού Οίκου είναι να διασφαλιστεί κάποια πρόοδος στο επίμαχο ζήτημα του μαύρου χρυσού και στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να στοιχειοθετήσει στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων μελών του Δημοκρατικού κόμματος, μια ηπιότερη στάση απέναντι στη Σαουδική Αραβία.
Την Τετάρτη ξεκινά η πρώτη περιοδεία του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου. Τις πρώτες ημέρες της περιοδείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τους ηγέτες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και μετά θα μεταβεί στην Τζέντα, το μεγαλύτερο λιμάνι στη Σαουδική Αραβία. Εκεί στρέφεται η μεγαλύτερη προσοχή. Η ωμή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και ο πόλεμος στην Υεμένη, ο οποίος έχει προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία, επιδείνωσαν δραματικά τις σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας τα προηγούμενα χρόνια.
Όμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια αναγκάζουν την Ουάσιγκτον να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής. Τώρα πια στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότητας, η επισιτιστική ασφάλεια του φτωχού αλλά και του πλούσιου κόσμου, η ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και η στενή παρακολούθηση των γεωπολιτικών βλέψεων της Κίνας.
Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή πετρελαίου, οι ΗΠΑ θα ήταν ικανοποιημένες από μια αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ μέσα στο επόμενο διάστημα. Μολονότι η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε την Τρίτη κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσια πτώση μεγαλύτερη του 7%, το κόστος των καυσίμων στις ΗΠΑ παραμένει υψηλό. Τον περασμένο μήνα, οι τιμές της βενζίνης είχαν ξεπεράσει τα 5 δολάρια το γαλόνι. Αυτήν την περίοδο κινούνται στα 4,678 δολάρια αντί των 3,147 δολαρίων που ίσχυαν έναν χρόνο πριν.
Επιπλέον η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν αποδίδεται σε αύξηση της προσφοράς αλλά σε φόβους για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία λόγω της εκτόξευσης του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, η οποία επιδεινώνεται όσο η Gazprom περικόπτει τις ροές φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ιταλία. Εξάλλου το κόστος του πετρελαίου παραμένει υψηλό εάν αναλογιστεί κανείς πως στις ΗΠΑ και το Λονδίνο κυμαίνονταν στα 72 με 75 δολάρια το βαρέλι έναν χρόνο πριν, αντίστοιχα.
Η υπόσχεση της κυβέρνησης Μπάιντεν, στο μεταξύ, πως θα στηρίξει την Ευρώπη στην ενεργειακή απεξάρτηση της από τη Ρωσία αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από μερίδα της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ καθώς έτσι εντείνονται οι πιέσεις στην προσφορά. Το προηγούμενο τρίμηνο, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη έφθασαν στο ιστορικό υψηλό των 3,3 εκατ. βαρελιών, ημερησίως, ενώ η εταιρεία αναλύσεων Rystad διαβλέπει πως θα φθάσουν τα 4 εκατ. βαρέλια, αντίστοιχα, το α΄ τρίμηνο του 2023.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε σε άρθρο του στην Washington Post το σκεπτικό της επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία. Τόνισε πως το Ριάντ «συνεργάζεται με τους ειδικούς μου προκειμένου να συμβάλουν στη σταθεροποίηση των αγορών του πετρελαίου μαζί με άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ». Ανησυχητικά ήταν, όμως, τα σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν, προέδρου της Γαλλίας, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των G7. Εκεί ο Μακρόν φαίνεται να επισήμανε πως ούτε η Σαουδική Αραβία, ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν άμεσα την πετρελαϊκή παραγωγή τους σε σημείο που να υπάρξει αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος της ενέργειας δεν έχει μεγάλα περιθώρια για να κινηθεί αρκετά χαμηλότερα.