THEPOWERGAME
Μία νέα εποχή στην ιστορία της Prodea Investments σηματοδοτεί η μετεγκατάστασή της σε ιδιόκτητο κτήριο στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης, στο κέντρο της Αθήνας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της PRODEA, πρόκειται για ένα προπολεμικό κτίσμα, συνολικής επιφάνειας περί των 3.000 τ.μ., διαμπερές προς την οδό Μιλτιάδου, το οποίο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, μεσώροφο, τέσσερις ορόφους, δύο εξώστες και δώμα με θέα την Ακρόπολη.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός είχε δύο βασικούς άξονες. Αρχικά, πρόκειται για μία επέμβαση σε ένα προπολεμικό κτήριο με διατηρητέα όψη, αλλά και έντονο εσωτερικό διάκοσμο (κλιμακοστάσια, κουπαστές, διακοσμητικά στοιχεία οροφών), ο οποίος αποφασίστηκε να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Επιπλέον, κύριο ζητούμενο ήταν ο σχεδιασμός ενός γραφειακού χώρου που θα ανταποκρίνεται στις υψηλές σύγχρονες απαιτήσεις και θα είναι συμβατός με δύο ισχυρά πρότυπα προδιαγραφών, τo πρότυπο LEED και το πρότυπο WELL.
Το κτήριο έχει πιστοποιηθεί κατά το διεθνές πρότυπο LEED σε επίπεδο Gold, αποδεικνύοντας τα υψηλά επίπεδα αειφορίας του. Συγκεκριμένα το εν λόγω κτήριο επιδεικνύει άριστη ποιότητα εσωτερικού αέρα και συνθηκών θερμικής άνεσης, ενώ η κατά το δυνατόν βέλτιστη χρήση του φυσικού φωτισμού και συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, διασφαλίζουν τα μειωμένα έξοδα λειτουργίας του. Επιπρόσθετα της πιστοποίησης LEED, το κτήριο βρίσκεται υπό πιστοποίηση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο WELL, ένα πρότυπο που εστιάζει στην υγεία και ευεξία των χρηστών του κτηρίου. Το πρότυπο WELL πέραν των υψηλών επίπεδων διαβίωσης, όπως η ποιότητα του εσωτερικού αέρα, οι συνθήκες θερμικής και ακουστικής άνεσης και ειδικές απαιτήσεις σε προδιαγραφές χώρων και διαστάσεων, διασφαλίζει και την εφαρμογή αειφόρων πολιτικών και ορθών πρακτικών ως προς τους εργαζομένους και χρήστες του. Το κτήριο της Prodea Investments είναι το πρώτο κτήριο γραφείων στην Ελλάδα που πληροί τις προδιαγραφές των δύο αυτών πιστοποιήσεων, γεγονός που το καθιστά ακίνητο πολύ υψηλών προδιαγραφών.
Η δομή της Εταιρείας απαιτεί την οργάνωση σε τμήματα, την εργασία ομάδων σε διατάξεις open space, αλλά και κλειστά διοικητικά γραφεία, γραφεία συναντήσεων λίγων ατόμων, ένα μεγάλo boardroom, και ένας επιβλητικός χώρος εκδηλώσεων στο ισόγειο.
Προγραμματικά, τοποθετήθηκαν στο ισόγειο η ιδιαίτερης αισθητικής υποδοχή και ο χώρος αναμονής και πίσω από αυτά ο χώρος εκδηλώσεων, καθώς και χώρος χαλάρωσης των εργαζομένων της Εταιρείας. Στο μεσώροφο βρίσκεται το boardroom, το οποίο περιβάλλεται από γυάλινα polarized πετάσματα που του επιτρέπουν ελεγχόμενη εποπτεία στον ισόγειο χώρο. Γραφεία ανοιχτά και κλειστά καθώς και meeting rooms, αναπτύσσονται στους δύο πρώτους ορόφους. Στον τρίτο όροφο βρίσκονται τα διοικητικά γραφεία της εταιρείας ενώ στον τέταρτο, βρίσκονται τμήμα των ανοιχτών γραφείων καθώς και το εστιατόριο με τον εξωτερικό του χώρο. Το δώμα, διαμορφώθηκε ως ένας υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων με φυτεύσεις, πέργκολα, ενώ στο υπόγειο τοποθετούνται βοηθητικοί χώροι και ένας άνετος χώρος άθλησης για τους εργαζόμενους.
Οι ανοιχτοί χώροι στους οποίους αναπτύσσονται θέσεις εργασίας έχουν σχεδιαστεί με βάση ένα σύστημα οργανικής τοποθέτησης γραφείων σε cluster μονάδων, καθεμία από τις οποίες έχει κυλινδρική μορφή και κυματοειδές τελείωμα, ενώ είναι επενδυμένες με ηχοαπορροφητικό ύφασμα. Η ανάγκη κλειστών γραφείων καλύπτεται με ειδικά ηχομονωτικά υαλοπετάσματα, καμπύλα ή γραμμικά, που φέρουν και τις εσωτερικές θύρες.
Βασική πρόκληση που έθεσε η υπάρχουσα μορφολογία του κτηρίου, ήταν η εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους τους χώρους. Το κτήριο διαθέτει δύο ανελκυστήρες, εκ των οποίων ο ένας για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, και όλοι οι χώροι είναι σχεδιασμένοι με τρόπο ώστε να είναι απολύτως προσβάσιμοι από άτομα που κινούνται με αμαξίδιο.
Οι παρεμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν στο κτήριο ήταν εκτεταμένες και ως στόχο είχαν την εξασφάλιση της λειτουργίας του ως σύνολο τόσο οριζόντια όσο και κατακόρυφα, και όχι ως άθροισμα γραφείων ή ορόφων. Κύρια επέμβαση είναι η διάνοιξη οπών στις οροφές του πρώτου και του δεύτερου ορόφου για τη δημιουργία ενός αιθρίου, μέσω του οποίου καθίσταται δυνατή η οπτική ενοποίηση των χώρων, καθώς γύρω από αυτή οργανώνεται τμήμα των χώρων κίνησης των γραφείων. Παράλληλα, το αίθριο, είναι σχεδιασμένο ώστε να δημιουργεί κεντρικότητα στο μπροστινό μέρος του κτηρίου.
Μία ακόμη πρόκληση που έθεσε η μορφολογία του κτηρίου ήταν η ενσωμάτωση σε αυτό όλων των συστημάτων ήχου, ασφάλειας, πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, χωρίς όμως τα στοιχεία των επιμέρους συστημάτων να γίνονται αντιληπτά από τον επισκέπτη ή να επιβαρύνουν οπτικά το κτήριο. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν υλικά υψηλής ποιότητας και αισθητικής τα οποία βέβαια θα έπρεπε να είναι σε αρμονία με τα υπάρχοντα στοιχεία του κτηρίου που αποκαταστάθηκαν και διατηρήθηκαν.
Τέλος, για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων του κτηρίου, τοποθετήθηκαν έργα τέχνης νέων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η συγκεκριμένη επιλογή υποδηλώνει τη σχέση της PRODEA INVESTMENTS με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, και ειδικότερα με νέους Έλληνες καλλιτέχνες, των οποίων έργα είτε επιλέχθηκαν, είτε ανατέθηκαν ώστε να σχεδιαστούν αποκλειστικά με αφορμή τα νέα γραφεία της εταιρείας. Και στις δύο περιπτώσεις, η τέχνη λειτουργεί οργανικά με τον υπόλοιπο σχεδιασμό, και δεν είναι μια εκ των υστέρων προσθήκη.
Συνολικά, η σχεδιαστική προσέγγιση χαρακτηρίζεται από την ισορροπία συγχρονικότητας και διαχρονικότητας, τον προγραμματισμό, τη χωροθέτηση, την υλικότητα, την παρουσία εξελιγμένων τεχνολογικών εφαρμογών, και τέλος την ανάγκη συμβατότητας ενός αισθητικά προηγμένου περιβάλλοντος, με την λειτουργία ενός σύγχρονου τεχνολογικά χώρου.