THEPOWERGAME
Δεκάδες κινεζικές πόλεις «ψήνονται» λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών. Στέγες κτιρίων λιώνουν, η άσφαλτο στους δρόμους «φουσκώνει» και πολίτες κλέβουν μερικές στιγμές δροσιάς πηγαίνοντας καταφύγια για αεροπορικές επιδρομές εν καιρώ πολέμου, που άνοιξαν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Από τις 6 π.μ. (ώρα Ελλάδος) σήμερα Τρίτη, 68 πόλεις – συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάη και της κοντινής Ναντζίνγκ- είχαν σημάνει «κόκκινο συναγερμό», που είναι το ανώτατο επίπεδο στο σύστημα προειδοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για περιπτώσεις εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών. Η εκτίμηση ήταν πως ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες 24 ώρες.
Η Σαγκάη, η οποία εξακολουθεί να καταπολεμά τις σποραδικές εξάρσεις κρουσμάτων κορονοϊού, προειδοποίησε τους 25 εκατ. κατοίκους που ζουν σε αυτή να προετοιμαστούν για υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα.
Από τότε που άρχισε η τήρηση σχετικών αρχείων το 1873, η Σαγκάη έχει καταγράψει μόνο 15 ημέρες μέχρι σήμερα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.
Μια φωτογραφία που έχει αναπαραχθεί ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζει έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας που διενεργεί τεστ για κορονοϊό και αναγκαστικά φορά την ολόσωμη προστατευτική φόρμα να αγκαλιάζει ένα κομμάτι πάγου ύψους ενός μέτρου στη μέση του δρόμου, προσπαθώντας να ανακουφιστεί από τη ζέστη.
Σε ένα πάρκο που φιλοξενεί άγρια ζώα στην Σαγκάη, το προσωπικό χρειάζεται οκτώ τόνους πάγου ημερησίως μόνο για να διατηρεί τα ζώα δροσερά.
«Φέτος, η ζέστη έφτασε λίγο νωρίτερα από άλλες φορές», είπε η Ζου Ντάρεν, κάτοικος της Σαγκάη, καθώς ο πεντάχρονος γιος της έπαιζε σε μια βρύση. «Αν και είναι μόλις Ιούλιος, νιώθω ότι (ο ζεστός καιρός) έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο. Βασικά, πρέπει να ανοίγεις το κλιματιστικό μόλις επιστρέφεις στο σπίτι και να βάζεις αντηλιακό όταν βγαίνεις έξω».
Τρεις «φούρνοι»
Η Κίνα αντιμετωπίζει φέτος ένα καλοκαίρι κλιματικών αντιθέσεων, με καύσωνες και έντονες βροχοπτώσεις να προκαλούν όλεθρο σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι αρχές, επικαλούμενες την κλιματική αλλαγή, έχουν προειδοποιήσει για πιθανές φυσικές καταστροφές από τα μέσα Ιουλίου, παραδοσιακά την πιο ζεστή και υγρή εποχή του χρόνου.
Σε μια πόλη στη νότια επαρχία Τζιανγκσί, τμήμα ενός δρόμου ”ανέβηκε” τουλάχιστον 15 εκατοστά λόγω της ζέστης όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Η Ναντζίνγκ, ένας από τους τρεις ”φούρνους” της Κίνας, που είναι διαβόητοι για τα καυτά καλοκαίρια τους, άνοιξε τα υπόγεια καταφύγια για αεροπορικές επιδρομές προκειμένου να μεταβούν οι κάτοικοι εκεί την Κυριακή και να δροσιστούν.
Τα καταφύγια που κατασκευάστηκαν για χρήση εν καιρώ πολέμου, είναι εξοπλισμένα με ιατροφαρμακευτικό υλικό, νερό, WiFi, βιβλία ακόμη και με φούρνους μικροκυμάτων.
Στο Τσονγκίνγκ, το δεύτερο «καμίνι» της Κίνας, η οροφή ενός από τα μουσεία κυριολεκτικά έλιωσε, με τα κεραμίδια μιας παραδοσιακής κινέζικης στέγης να σκάνε καθώς η ζέστη διέλυσε την πίσσα που ήταν από κάτω.
Οι αρχές έχουν αναπτύξει σε όλη την πόλη οχήματα που ψεκάζουν με νερό για να διατηρούν τους δρόμους του δροσερούς.
Αυτή την εβδομάδα, υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία και υπεριώδης ακτινοβολία προβλέπεται επίσης να τυλίξουν την κεντρική πόλη της Γουχάν, τον τρίτο κλίβανο.