THEPOWERGAME
Τα σενάρια ενός ενεργειακού μπλακ άουτ στοιχειώνουν την Ευρώπη, με τις ανησυχίες να γίνονται πιο έντονες καθώς μεγάλες ενεργειακές εταιρείες οδεύουν προς καθεστώς διάσωσης, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Μετά και τη μείωση κατά 60% της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου του Nord Stream 1 προς τη Γερμανία από τα μέσα Ιουνίου, στα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης TTF η τιμή πλησίαζε στις αρχές της εβδομάδας το κατώφλι των 165 ευρώ/MWh (που είχε ξεπεραστεί την τελευταία φορά τον Μάρτιο).
Το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης εστιάζεται πλέον στη Γερμανία
Το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης εστιάζεται πλέον στη Γερμανία. Γερμανοί πολιτικοί άλλωστε δεν κρύβουν την ανησυχία τους πως, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου, ξεκινά προγραμματισμένη (ως τις 21 Ιουλίου) συντήρηση στον αγωγό, οι Ρώσοι θα βρουν ευκαιρία να διακόψουν την παροχή.
Οι αρχές βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για τη διάσωση του ενεργειακού κολοσσού Uniper SE (πολλοί συγκρίνουν τα μεγέθη της επερχόμενης διάσωσης με εκείνη της Lufthansa), ενός από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη (με 200 τεραβατώρες σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια) και ταυτόχρονα μία από τις εταιρείες δανειστές της Gazprom για την κατασκευή του Nord Stream 2 (ο οποίος δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία).
Αδυνατώντας ακόμη να μετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές, η ημερήσια ζημία για τον ενεργειακό γίγαντα, υπολογίζεται, σύμφωνα με τον αναλυτή στην τράπεζα Kepler Cheuvreux, Ίνγκο Μπέκερ, σε 900 εκ. ευρώ. Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της BNP Paribas Germany, Λουτς Ντίντριχς, προειδοποίησε για αύξηση χρεωκοπιών στη χώρα.
Ανοιχτά γίνεται πλέον λόγος και για ενεργειακή παροχή με δελτίο, με τον επικεφαλής της BNetzA, Κλάους Μούλερ, να προειδοποιεί πως οι πρώτες περικοπές θα γίνουν στη βιομηχανική παραγωγή και υπουργό στο κρατίδιο του Αμβούργου να θεωρεί πιθανό το ζεστό νερό να είναι μελλοντικά διαθέσιμο μερικές μόνο ώρες της ημέρας.
Στη Βρετανία η κυβέρνηση διέσωσε με 1,7 δισ. λίρες τον ενεργειακό πάροχο Bulb, μία διάσωση που θεωρείται η μεγαλύτερη από το 2008, όταν το κράτος αγόρασε μετοχές στις Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking και Halifax (τότε διασώζονταν οι τράπεζες, τώρα οι εταιρείες κοινής ωφελείας). Παράλληλα η κυβέρνηση έχει αυξήσει το «καπέλο» στον ετήσιο λογαριασμό ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου κατά 54%, από 1.277 σε 1.971 λίρες ανά νοικοκυριό.
Η κρατικοποίηση της Electricite de France
Στη Γαλλία, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επιβεβαίωσε πως σχεδιάζει να κρατικοποιήσει την Electricite de France (EDF), η οικονομική κατάσταση της οποίας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, παρά την «ένεση» 2,7 δισ. ευρώ που έγινε από τη κυβέρνηση τον Απρίλιο, στα πλαίσια αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 3,2 δισ. ευρώ.
Φέτος, η EDF είχε σταματήσει για συντήρηση τρείς πυρηνικούς αντιδραστήρες της, με αποτέλεσμα η Γαλλία να βρεθεί ενεργειακά εξαρτημένη τη χειρότερη δυνατή χρονιά, αυτή του πολέμου. Οι CEO των εταιρειών EDF, Engie και Total προέτρεψαν τους καταναλωτές σε εξοικονόμηση ενέργειας.