THEPOWERGAME
Ένα ακόμη ερώτημα που βαραίνει την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και είναι αλληλένδετο με την ευρύτερη συγκυρία είναι η υποχώρηση του ευρώ. Έχοντας απωλέσει πάνω από το 10% της αξίας του από τις αρχές του έτους, το ευρώ αναμένεται όχι μόνο να φθάσει σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο αλλά και να υποχωρήσει χαμηλότερα. Ακόμη και σε όρους απόλυτης ισοτιμίας ως προς το δολάριο, θα είναι πρώτη φορά στην ιστορία του.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα παρασύρεται σε χαμηλότερα επίπεδα από την αβεβαιότητα για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης που έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου, τους φόβους για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία από την άνοδο του πληθωρισμού και τη συσσώρευση ενδείξεων που θέλουν την κινεζική οικονομία να έχει συρρικνωθεί το β΄ τρίμηνο. Η Κίνα έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρώπης από το 2021.
Με αφετηρία τα 1,14 δολάρια στα μέσα του Ιανουαρίου, το ευρώ υποχώρησε την Παρασκευή στα 1,0099 δολάρια με την Deutsche Bank να προβλέπει πως είναι πιθανό να διολισθήσει ακόμη και στα 99 με 95 σεντς ΗΠΑ.
«Η εξασθένιση του ευρώ χαμηλότερα από την απόλυτη ισοτιμία ως προς το δολάριο θα σηματοδοτούσε τον κίνδυνο άμεσης ύφεσης στην Ευρωζώνη ή ακόμη και την επιδείνωση των όρων εμπορίου» σχολίασε ο Τζορτζ Σαραβέλος, επικεφαλής ερευνών στον τομέα συναλλάγματος της Deutsche Bank, στους Financial Times.
«Η απόλυτη ισοτιμία είναι απλά θέμα χρόνου» δήλωσε ο Νιλ Τζόουνς, υψηλόβαθμο στέλεχος στις πωλήσεις συναλλάγματος της Mizuho, στο Bloomberg.
Ένα αδύναμο ευρώ περιπλέκει την αποστολή της ΕΚΤ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού σε μια περίοδο που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί πάνω από 400% μέσα σε ένα 12μήνο. Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,6% από το 8,1% τον Μάιο.
Σενάρια θέλουν την ΕΚΤ να κινείται επιθετικότερα σε μια αναπροσαρμογή των επιτοκίων έπειτα από την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που αναμένεται να λάβει χώρα στις 21 Ιουλίου. Κάποιες προβλέψεις θέλουν μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια προς τα πάνω αναπροσαρμογή τον Οκτώβριο ή ακόμη και τον Δεκέμβριο.
Η Deutsche Bank θεωρεί πως είναι πιθανό το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξηθεί από το -0,50% που ισχύει σήμερα στο 1,25% μέχρι τα τέλη του έτους. Μια τέτοια εξέλιξη θα προϋπέθετε πιθανότατα επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων και γενικότερα του οικονομικού κλίματος.
Η γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί σήμερα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δημιουργεί φόβους για τη δυσμενέστερη έκβαση των πραγμάτων. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της ΕΚΤ που είναι η πλήρης διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ευρώπη, η Ευρωζώνη θα παγιδευτεί σε ύφεση 1,7% το 2023.
Όλες αυτές οι παράμετροι επηρεάζουν το ευρώ, το οποίο μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να επωφελείται από υφέσεις σε αντίθεση με το δολάριο ή το γιεν ή το ελβετικό φράγκο.
Θεωρητικά το αδύναμο ευρώ ωφελεί τις εξαγωγές αλλά η Γερμανία παρουσίασε το εμπορικό έλλειμμα τον Απρίλιο για πρώτη φορά από το 1991 λόγω των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα γεωπολιτικά εμπόδια στις προμήθειες φυσικού αερίου, επισημαίνουν αναλυτές στη Wall Street Journal.
Εντούτοις, ο Βιτάτζ Πατέλ της Vanda Research θεωρεί πως το ευρώ έχει ήδη απορροφήσει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τονίζοντας πως για να φθάσει στα 95 σεντς ΗΠΑ θα πρέπει να σημειωθεί μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών.