THEPOWERGAME
Στη γενική συνέλευση της 15ης Ιουλίου, που στην ουσία αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης τακτικής γενικής συνέλευσης (είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου χωρίς να λάβει αποφάσεις για δύο θέματα) θα εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο της Intrakat με τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου να αναλαμβάνει ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου.
Ο κ. Εξάρχου ήταν στο τιμόνι της ΑΚΤΩΡ σε μια δύσκολη περίοδο για την πάλαι ποτέ κραταιά κατασκευαστική εταιρεία και αποχώρησε όταν επικράτησαν οι Ολλανδοί στη διαμάχη με την πλευρά Καλλιτσάντση. Επιπλέον, η νέα διοίκηση εκτιμά πως η σύμπνοια μεταξύ των νέων μετόχων της Intrakat θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις όπως η υλοποίηση έργων άνω του 1,2 δισ. ευρώ που έχει υπογράψει (ή θα υπογράψει σύντομα) η εισηγμένη. Η ισχυρή οικονομική επιφάνεια των νέων μετόχων θεωρείται σημαντικό τμήμα της προίκας που λαμβάνει το νέο διοικητικό συμβούλιο.
Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης μεταβίβασε το ποσοστό του (8,28%) και θα παραμείνει σε άλλη θέση στον όμιλο Intracom Συμμετοχών. Άγνωστη παραμένει η τύχη του κ. Δημήτρη Κούτρα ο οποίος ελέγχει το 8,13% αλλά δεν είχε καμία συμμετοχή στη συμφωνία με τους νέους μετόχους. Στην αγορά αναρωτιούνται αν ο κ. Κούτρας θα διατηρήσει κάποια εκτελεστική θέση, όπως θα επιθυμούσε και ο ίδιος, ή θα παραμείνει ως απλός μέτοχος.
Προχθές, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών στο νέο σχήμα με την πλευρά των κ.κ. Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου να αποκτά το 31,70%, τον εφοπλιστή Ηλ. Γκότση να έχει πλέον το 15,7% και τον επίσης εφοπλιστή Κ. Αγγέλου να κατέχει το 13,6%. Οι δύο τελευταίοι αγόρασαν τις μετοχές που είχαν οι κ.κ. Π. Σουρέτης, Δ. Θεοδωρίδης, Λ. Λαζαράκης και Δημ. Στασινόπουλος. Η Intracom Συμμετοχών διατηρεί το 5,09%.
Στις 15 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί και ένα περίγραμμα της στρατηγικής των νέων ιδιοκτητών και της νέας διοίκησης που, πέραν των κατασκευών, δίνει ειδικό βάρος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στις παραχωρήσεις. Οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης εκτός από την παρουσία στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Volton ελέγχουν και φωτοβολταϊκά πάρκα μέσω άλλων εταιρειών. Τώρα η νέα διοίκηση της Intrakat αναλαμβάνει με την εισηγμένη να έχει υπό κατασκευή αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 100 MW, ενώ επιπλέον αιολικά ισχύος 100 MW έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης και η κατασκευή τους θα αρχίσει σταδιακά από τα τέλη της φετινής χρονιάς.
Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας βρίσκονται και αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 500 MW που έχουν λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και ωριμάζουν σταδιακά καθώς και φωτοβολταϊκά ισχύος 350 MW ενώ έχει καταθέσει και αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 700 MW (περιλαμβάνεται μονάδα 500 MW στη Βοιωτία). Η δραστηριότητα στις ΑΠΕ προωθείται μέσω της θυγατρικής ΙΝΚΑΤ Energy. Πρόσφατα η Intrakat είχε υπογράψει και συμφωνία συνεργασίας με τον βελγικό όμιλο Parkwind στον τομέα των θαλάσσιων αιολικών.
Εκτός από τις ΑΠΕ, στο οπλοστάσιο της νέας διοίκησης περιλαμβάνονται και οι παραχωρήσεις με την Intrakat να συμμετέχει σε πλήθος διαγωνισμών με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ήδη κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει έχουν επικρατήσει σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ όπως ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), κ.α. Η εισηγμένη είναι ήδη μέλος της κοινοπραξίας Μορέας (με βασικό μέτοχο την Ελλάκτωρ) που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.