THEPOWERGAME
To σενάριο επιθετικής εξαγοράς της Byte
-«Οι άρχοντες της πληροφορικής δεν πουλάνε, αγοράζονται!» έλεγαν άσπονδοι φίλοι του ιδιοκτήτη της Byte Σπύρου Βυζάντιου, με αφορμή ανακοίνωση της εταιρείας πληροφορικής την Παρασκευή. Στην ανακοίνωση αναφέρονταν πως «δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις των βασικών μετόχων για την πώληση των μετοχών της εταιρείας». Λίγο νωρίτερα είχε βγει, όμως, η ανακοίνωση της Ideal Holdings για προαιρετική δημόσια πρόταση αγοράς του συνόλου των μετοχών της Byte. «Συνεπώς η Ideal Holdings προωθεί επιθετική εξαγορά χωρίς τη συγκατάθεση του Σπ. Βυζάντιου;» αναρωτιούνται στην αγορά. Αποφάσισε χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας Βυζάντιου που ελέγχει περί το 55,6% να κινηθεί επιθετικά και να αποκτήσει την Byte; Έχουμε λίγο μπερδευτεί. Η Ideal Holdings δημοσίευσε πάντως την Παρασκευή πρόσκληση σε έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο του σχεδίου εξαγοράς της Byte.
Επόπτης κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτίρια
-Επόπτης κατανάλωσης ενέργειας τοποθετείται σε κάθε δημόσιο κτίριο. Σύμφωνα με ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας και Επικρατείας, σε κάθε δημόσιο κτίριο που λειτουργεί πρέπει να οριστεί ένας Υπεύθυνος Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων, έργο του οποίου, θα είναι η καταγραφή όλων των ενεργειακών μονάδων θέρμανσης/ψύξης στη νέα πλατφόρμα publicenergysavings.gov.gr και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ο επόπτης αυτός θα ορίσει για κάθε κτίριο έναν διοικητικά υπεύθυνο που θα φροντίσει για την καταγραφή των μονάδων θέρμανσης/ψύξης και παράλληλα θα επιφορτιστεί με μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας π.χ. λειτουργία κλιματιστικών στους 27 βαθμούς, κλείσιμο μονάδων σε χώρους που δεν υπάρχει προσωπικό κ.ά. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κάθε κτιρίου, μονάδας τουλάχιστον 10% από τα επίπεδα του 2019. Όσοι το πετύχουν αυτό θα λάβουν και μπόνους.
Ένα βήμα πιο κοντά στη Βρετανική Λοταρία η Allwyn
-«Καλά νέα για την Εθνική Λοταρία», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της μητρικής του ΟΠΑΠ, για τη Βρετανική Λοταρία. Η δικαστής που είχε αναλάβει να αποφασίσει σχετικά με την αλλαγή διαχείρισης της Βρετανικής Λοταρίας, απέρριψε την προσφυγή της ανταγωνίστριας Camelot, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανάληψη της διαχείρισης από την Allwyn, μητρική εταιρεία του ΟΠΑΠ. Η Camelot διαχειρίζονταν επί 28 χρόνια την εθνική λοταρία της Βρετανίας, αλλά από το 2024 και για δέκα έτη, διαχειριστής θα είναι η Allwyn. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο συμβόλαιο, που θα καταστήσει την Allwyn (πρώην Sazka), μακράν τον μεγαλύτερο πάροχο τυχερών παιγνίων στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι στην 10ετή λειτουργία της Βρετανικής Λοταρίας, τα έσοδα αναμένονται σε 93 έως 115 δισ. ευρώ. Η Allwyn, που έχει δραστηριότητες σε Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία και Αυστρία, κέρδισε το συμβόλαιο από την Camelot, καθώς, σύμφωνα με τους FT, μείωσε στο μισό την τιμή κάθε δελτίου, διπλασίασε τα χρήματα που θα διατεθούν σε κοινωνικούς σκοπούς και υποσχέθηκε επενδύσεις σε ψηφιακά προϊόντα.
!Όσοι επιμένουν να ζητούν μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, θα ήταν χρήσιμο να μας πουν από πού ακριβώς θα βρεθεί το 1,5 δισ. ευρώ που απαιτείται, όπως επίσης γιατί θα πρέπει να πριμοδοτηθούν με χαμηλές τιμές οι τουρίστες και οι Έλληνες με υψηλά εισοδήματα. Σε όλη την ξένη βιβλιογραφία των τελευταίων μηνών συστήνεται ως ενδεδειγμένη λύση γι’ αυτήν την περίοδο, η απευθείας ενίσχυση των πιο αδύναμων, αλλά κάποιοι επιμένουν στις δικές τους «συνταγές»…
Στα ύψη τα ενοίκια λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων
-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει το νέο νομικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε πολλές χώρες προχωρούν ήδη στη θεσμοθέτηση κανόνων όπως π.χ. στην Αγγλία, σε πολλές πόλεις οι δημοτικές αρχές λαμβάνουν αποφάσεις για την προστασία των μόνιμων κατοίκων. Εμείς εδώ στην Ελλάδα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το θέμα αποκλειστικά ως φορολογικού ενδιαφέροντος, ενώ μια ματιά στα στοιχεία της κτηματαγοράς δείχνει ότι υπάρχει σαφώς πρόβλημα στέγης, με αύξηση των ενοικίων λόγω ζήτησης βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ενδεικτικά η ζήτηση για ενοικίαση στο κέντρο της Αθήνας είναι αυξημένη κατά περίπου 15%, με αποτέλεσμα η μέση τιμή ενοικίου να διαμορφώνεται στα 9 ευρώ ανά τ.μ.
Η Energean και τα drones της Χεζμπολάχ
-Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία που δεν τα βρίσκουν στα θαλάσσια σύνορα τους, γενικώς όπου υπάρχουν φυσικά κοιτάσματα τα πράγματα γίνονται δύσκολα σε αυτές τις περιπτώσεις. Το κοίτασμα στο Karish στο Ισραήλ όπου δραστηριοποιείται η δίκη μας Energean – που εκμεταλλεύεται και τον Πρίνο – είναι σύμφωνα με την Χεζμπολάχ μία θαλάσσια περιοχή που ανήκει στον Λίβανο. Η κυβέρνηση του τελευταίου δεν έχει συμπεριλάβει το κοίτασμα στις διεκδικήσεις της. Όπως είναι κατανοητό όταν μιλάμε για αυτή τη ζώνη οι δύο πλευρές δεν μένουν μόνο σε απειλές και η διπλωματία δεν έχει πολλές ευκαιρίες. Η Χεζμπολάχ το απόγευμα του Σαββάτου σήκωσε τρία μη επανδρωμένα (και μη εξοπλισμένα) αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς το Karish τα οποία κατέρριψε η αεροπορία και το ναυτικό του Ισραήλ. Πληροφοριακά το Ισραήλ αυτή την περίοδο λειτουργεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση μετά τη διάλυση της Βουλής της χώρας.
! Για να ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας, και αυτά της στήλης, το ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα άλλαζε όνομα σας το είχαμε πει από τις 17 Μαΐου.
Διασφαλισμένα τα χαμηλά επιτόκια για το ελληνικό χρέος
-Στο ετήσιο Δελτίο του για το ελληνικό χρέος, ο ΟΔΔΗΧ θυμίζει στους ξένους επενδυτές γιατί η Ελλάδα είναι προστατευμένη από τη φουρτούνα στις αγορές. Κατ’ αρχάς, το 49,7% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του ESM κι αυτό διασφαλίζει χαμηλά επιτόκια και μακρά περίοδο αποπληρωμής. Όσον αφορά στα ειδικά χαρακτηριστικά του, η μέση διάρκεια ωρίμανσής του παραμένει πάνω από τα 20 έτη, ενώ το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι «κλειδωμένα» αμβλύνει βραχυπρόθεσμα την ανησυχία που προκαλεί η θύελλα στις αγορές.
Οι νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας
-Για πρώτη φορά θα διατεθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης και είναι προφανές ότι σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να πιάσουν τόπο. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει το υπουργείο Εργασίας και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, είναι ότι η ανεργία στους νέους χτυπάει «κόκκινο» και παραμένει με διαφορά η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Δυο τινά συμβαίνουν: Είτε δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους νέους είτε είναι κακοπληρωμένες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εποχή της εργασίας άνευ όρων και πάση θυσία, έχει περάσει κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι εργοδότες που «επενδύουν» σε συνθήκες γαλέρας…