THEPOWERGAME
Τη δυνατότητα να επιλύσουν τις διαφορές τους με την εφορία υποβάλλοντας αίτηση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και οι υποθέσεις τους δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα.
Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών παρατείνει το έργο της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών καθώς όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τη διάταξη νόμου στη νέα ρύθμιση, που παρέχει και τη σχετική δυνατότητα, συμπεριλαμβάνονται τόσο παλαιές φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι αιτήσεις εξωδικαστικής επίλυσης απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους από την αρμόδια Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, όσο και υποθέσεις που κατέστησαν εκκρεμείς ή θα καταστούν εκκρεμείς ενώπιον του ΣτΕ και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 29 Ιουλίου 2022.
Για τις υποθέσεις αυτές, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση ενώπιον της Επιτροπής για την εξώδικη επίλυση της φορολογικής διαφοράς που έχει προκύψει από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά το αργότερο έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022. Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν κλείσει και πόσα χρήματα έχει εισπράξει το ελληνικό δημόσιο μέσω αυτής της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλούνται κάποιον ή περισσότερους από τους παρακάτω ισχυρισμούς προκειμένου να προσφύγουν στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών:
- Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο, λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση είχε δικαίωμα να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο ή να καταλογίσει τη φορολογική οφειλή.
- Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο, λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
- Εσφαλμένος καταλογισμός του φόρου, λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
- Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης.
- Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.
Η Επιτροπή, έπειτα από έλεγχο των ισχυρισμών, υποβάλλει πρόταση στον αιτούντα, η οποία, εφόσον γίνει αποδεκτή από τον φορολογούμενο και καταβληθεί το 30% του οφειλόμενου κύριου φόρου, έχει ως αποτέλεσμα την παροχή δυνατότητας καταβολής του υπολοίπου σε έως 24 δόσεις με μείωση των αναλογούντων πρόσθετων φόρων, τόκων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος, υποβάλλει δε, σε κάθε περίπτωση, συγκεκριμένη θετική ή απορριπτική πρόταση στον αιτούντα. Εάν ο αιτών αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής εντός πέντε εργάσιμων ημερών, συντάσσεται σχετικό πρακτικό εξώδικης επίλυσης, το οποίο δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών. Το πρακτικό επιλύει αμετάκλητα την εκκρεμή διαφορά και δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο βοήθημα ή μέσο, εφόσον επί του συνολικού ποσού που προκύπτει για τον φορολογούμενο καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις με μείωση των αναλογούντων πρόσθετων φόρων, τόκων και προστίμων ανάλογα με την εξόφληση του. Για παράδειγμα, εφόσον το ποσό καταβληθεί σε μία δόση το ποσοστό της έκπτωσης φθάνει το 75%.