THEPOWERGAME
«Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε πως η Ευρώπη δεν αποτελεί απλώς έναν χώρο όπου παίρνουμε επιδοτήσεις ή όπου δεν χρησιμοποιούμε διαβατήριο, είναι ένας χώρος που παρέχει οικονομική και γεωπολιτική ασφάλεια και μια κοινότητα αρχών και αξιών που θέλουμε να υπερισχύουν στη χώρα μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ημερίδα με τίτλο «Το μέλλον της Ένωσης μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης και την ανάδυση των νέων προκλήσεων», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δήμου Πειραιώς, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν είναι ένα γραμμικά εξελισσόμενο αλλά ένα πολυδιάστατο εγχείρημα, που περνά πολλές κρίσεις και κάθε φορά ενδυναμώνεται μέσα από αυτές.
«Απέναντι στην κρίση ευρωσκεπτικισμού, η Ευρώπη προέταξε την υπερεθνική συνεργασία και με τη Διάσκεψη θέλησε να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της ανοίγοντας τα αυτιά και τα μάτια της στις ανησυχίες τους, για να δει πώς θα γίνει καλύτερη στο μέλλον”, δήλωσε. Και ακολούθως ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα της Διάσκεψης αλλά και για τη συνεισφορά της Ελλάδας σε αυτά παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τη συμμετοχή των Ελλήνων στο Διάλογο.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις που προκύπτουν από τις προτάσεις των Ευρωπαίων, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως το αίτημα για περισσότερη Ευρώπη στην καθημερινότητά τους, αλλά και για μια Ευρώπη με διευρυμένο γεωπολιτικό αποτύπωμα.
«Μια Ευρώπη, όπου θα μπορέσουμε να έχουμε πολιτικό διάλογο με όλους τους φίλους και εταίρους στην περιοχή, ώστε να διαμορφώνονται κοινές θέσεις», σημείωσε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας που, όπως είπε, δείχνει το δρόμο της ενίσχυσης των θεσμών και των δεσμών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στα θέματα της αμυντικής συνεργασίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητάνε από την Ένωση πιο ασφαλή σύνορα, μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς κρίσεις, ενεργειακή αυτονομία, αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ισχυρούς θεσμούς απέναντι στον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό, αλλά και δυναμική προστασία του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβάθυνσης της διακυβερνητικής ευρωπαϊκής συνεργασίας για την επίτευξη περαιτέρω συγκλίσεων. Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται για την κατάργηση της ομοφωνίας, ο ίδιος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για μια τέτοια αλλαγή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.