THEPOWERGAME
Τα σχέδια της Βρετανίας να αποκοπεί από το δίκτυο φυσικού αερίου που τη συνδέει με την Ευρώπη -μέσω της Ολλανδίας και του Βελγίου- ενισχύει φόβους για τον κατακερματισμό των αγορών ενέργειας. Το Λονδίνο αφήνει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, εάν χρειαστεί να δρομολογηθούν έκτακτα σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας λόγω ελλείψεων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times. Αποφάσεις επί του θέματος θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο όταν θα τεθούν σε δοκιμή τα έκτακτα σχέδια από τη βρετανική National Grid.
Από τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυο υποθαλάσσιοι αγωγοί που συνδέουν τη Βρετανία με την Ολλανδία και το Βέλγιο λειτουργούν στο μέγιστο της παραγωγικής τους ικανότητας, εξάγοντας 75 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα προς την Ευρώπη. Τον χειμώνα, όμως, οι ροές αντιστρέφονται προς τη Βρετανία, καλύπτοντας το 20% με 25% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Από την πλευρά τους, όμως, οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου έχουν ήδη απευθύνει έκκληση στη Βρετανία να συνεργαστεί με τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Προειδοποίησαν επίσης πως εάν διακοπούν τα σημεία διασύνδεσης των δικτύων μεταξύ των δυο πλευρών τότε ενδεχομένως να υπάρξουν επιπτώσεις για όλους εάν υπάρξουν παρατεταμένες ελλείψεις.
«Θα πρότεινα σαφώς στη Βρετανία να επανεξετάσει τη διακοπή της διασύνδεσης του δικτύου της με την Ευρώπη (σε περίπτωση κρίσης)» δήλωσε ο Μπαρτ Γιάν Χόβερς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ENTSOG), μέλη του οποίου είναι η ιταλική Snam και η βέλγικη Fluxys. «Αν και οι διασυνδέσεις αυτές είναι ωφέλιμες για την ήπειρο το καλοκαίρι είναι επίσης ωφέλιμες για τη Βρετανία τον χειμώνα», πρόσθεσε στους Financial Times.
Τα αντίποινα της Ρωσίας
Καθώς τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχει γίνει αποδεκτή η αίτηση ένταξης της Ουκρανίας από την ΕΕ και συζητήθηκε πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου από τους G7 στο πλαίσιο νέων κυρώσεων εις βάρος του Κρεμλίνου, η Ρωσία ως αντίποινα έχει μειώσει δραματικά τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ειδικότερα κατά 60% μέσα από τον αγωγό Nord Stream 1 που καταλήγει στη Γερμανία.
Το Βερολίνο ήδη ανακοίνωσε πως μπαίνει στη φάση 2 του έκτακτου προγράμματος για την ενέργεια και σε ανάλογη ετοιμότητα τίθεται η Ολλανδία, με τις κυβερνήσεις να καταφεύγουν και στην παραγωγή άνθρακα για να αναπληρώσουν κενά από τη μείωση των προμηθειών σε φυσικό αέριο.
«Οι διασυνδέσεις των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης», σχολιάζει στη Guardian o Νέιθαν Πάιπερ, αναλυτής της Nathan Piper. Υπογράμμισε πως τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) φθάνουν στη Βρετανία και εν συνεχεία μεταφέρονται σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ευρώπη εν μέσω του καλοκαιριού, λειτουργώντας ως δικλείδα ασφαλείας και για τη Βρετανία, ιδίως τον χειμώνα.
Τα αποθέματα στη Βρετανία
Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία δεν διαθέτει επαρκείς εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τα αποθέματα της χώρας να έχουν υποχωρήσει πέρσι το φθινόπωρο στο χαμηλό 10ετίας. Σήμερα, η Βρετανία παράτεινε τη λειτουργία εργοστασίου άνθρακα στο Νοτινχαμσάιρ και επιδιώκει να επιτύχει το ίδιο με ακόμη άλλα δυο εργοστάσια στη χώρα.
Ακόμη και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει επιτείνει τους φόβους για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, η ζήτηση για LNG ήταν υψηλή λόγω της επανόδου της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία. Σήμερα, οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ασία αναγκάζουν τις εταιρείες ενέργειας στην Ιαπωνία να εξασφαλίσουν αρκετά φορτία LNG. Απεργιακές κινητοποιήσεις σε τερματικό σταθμό LNG στην Αυστραλία επιδεινώνουν την παγκόσμια έλλειψη.
«Ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος για τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας σε περίπτωση που διακοπούν εξ ολοκλήρου οι ροές από τη Ρωσία – δηλαδή σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο οι χώρες να κλείσουν τα σύνορα των αγορών τους ενέργειας», είχε πει ο Σιμόν Ταγκλιαπέτρα του κέντρου ερευνών Bruegel στο πρακτορείο Bloomberg.