THEPOWERGAME
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2022, έχουν επιδεινωθεί λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των αυξημένων πιέσεων στον πληθωρισμό και των πρόσθετων διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, σημειώνει η DBRS. Έτσι, οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων φαίνεται πιθανό να επιμείνουν, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται και θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης μέχρι το 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος προχωρά στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της Ελλάδας το τρέχον έτος, προβλέποντας θα κινηθεί στο 3,9% και στο 3,2% το 2023, από 4,3% και 3,4% αντίστοιχα που προέβλεπε τον Μάρτιο.
Όπως επισημαίνει άλλωστε, από τον Μάρτιο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί στην πλειονότητα των χωρών, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει γρήγορα, ακόμα και αν οι αυξήσεις επιτοκίων καταφέρουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ζήτησης. Οι γεωπολιτικές εντάσεις που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν φαίνεται να εκτονώνονται σύντομα και έτσι, με την προοπτική μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, οι προμήθειες ενέργειας και τροφίμων παραμένουν ευάλωτες και οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές.
Πάντως, αν και η DBRS παρακολουθεί τις επιπτώσεις των τιμών assets, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλές τιμές ακινήτων και υψηλά ποσοστά κατασκευής κατοικιών, δεν εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα μετατραπεί σε σοβαρή ύφεση. Ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης της οικονομίας και ένα σενάριο ήπιας ύφεσης δεν είναι πιθανό να διαφέρουν ουσιαστικά ως προς τον πιστωτικό αντίκτυπο, όπως αναφέρει, ωστόσο, μια βαθύτερη ύφεση, ιδιαίτερα εάν επιταχυνθεί από πρόσθετους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς, την αναζωπύρωση της πανδημίας ή μία βουτιά στις τιμές των assets θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις.
Οι βασικοί βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη περιλαμβάνουν τον ενεργειακό εφοδιασμό, τα επιτόκια και τη γεωπολιτική. Η αύξηση των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και οι πρόσθετες προσπάθειες για τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία, καθώς και τα αντίποινα της Ρωσίας, αυξάνουν την πιθανότητα ευρύτερης διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη. Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι κίνδυνοι πάντως στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι περιορισμένοι αυτή τη στιγμή, ωστόσο, μια διαρκής αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έχει ευρύτερες και πιο δυσμενείς επιπτώσεις.