THEPOWERGAME
«Σήμερα η ΔΕΗ είναι ισχυρή με σημαντική ρευστότητα και τα κατάλληλα όπλα που της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει την κρίση» υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης. Όπως είπε, «αν η ΔΕΗ δεν είχε κάνει την τελευταία τριετία τα βήματα εξυγίανσης δεν θα μπορούσε να στηρίξει τους πελάτες, να αντέξει την κρίση και να προχωρήσει στις επενδύσεις που υλοποιεί αυτή την περίοδο». Τόνισε πως η ΔΕΗ θα υλοποιήσει πλήρως το επενδυτικό σχέδιο που έχει ανακοινώσει και μάλιστα λίγο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, κυρίως λόγω ταχύτερων αδειοδοτήσεων στις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
«Αποδεικνύουμε πως έχουμε σημαντικότατες αντοχές στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από το 1970. Κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα: Συνέπεια στην κερδοφορία σε σχέση με το επενδυτικό πλάνο και ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις για να πάμε εκεί που έχουμε υποσχεθεί» κατέληξε ο κ. Στάσσης.
Ο κ. Στάσσης πρόσθεσε πως στόχοι της διοίκησης παραμένουν η απανθρακοποίηση της παραγωγής, η πλήρης ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων και η υιοθέτηση πελατοκεντρικού μοντέλου. Παράλληλα, με τις νέες δραστηριότητες όπως η ηλεκτροκίνηση και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, «φέρνουμε την ΔΕΗ πιο κοντά στο μέλλον» τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ που επισήμανε πως «στόχος είναι να γίνουμε ισχυρός περιφερειακός παίκτης». «Η κρίση μας επηρεάζει όλους αλλά συνεχίζουμε με συνέπεια το αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο που είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από αυτήν» κατέληξε.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε την επανεκλογή του κ. Στάσση στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Στο νέο Δ.Σ. της επιχείρησης θα συμμετέχουν ο επικεφαλής του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) Γρ. Δημητριάδης και ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας CVC στην Ελλάδα Άλεξ Φωτακίδης. Μέχρι στιγμής η ΓΕΝΟΠ δεν έχει προτείνει το μέλος που θα την εκπροσωπεί στο νέο Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, «παρά το δύσκολο περιβάλλον, το 2021 πετύχαμε τους στόχους για τη λειτουργική κερδοφορία ενώ απορροφήσαμε ένα μέρος των αυξήσεων, αυξήσαμε τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στηρίξαμε τους πελάτες μας. Η ΔΕΗ επιδεικνύει μεγάλη ανθεκτικότητα».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ πως παρά την κρίση, η διοίκηση διατηρεί το στόχο λειτουργικών κερδών (επαναλαμβανόμενο EBITDA) στα ίδια επίπεδα με το 2021. Εξήγησε πως η έκτακτη φορολόγηση για την προηγούμενη περίοδο θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα σε επίπεδο κερδοφορίας, αλλά σε επίπεδο επαναλαμβανόμενων EBITDA διατηρεί το στόχο διαμόρφωσης κοντά στα επίπεδα του 2021. Όπως είπε, το νέο σύστημα από 1ης Ιουλίου, που επιβάλλει πλαφόν στη χονδρική αγορά, «μας αφήνει μια κανονική κερδοφορία και μας βοηθάει στην εμπορία με δεδομένο πως τα χρήματα που κόβονται από τη μία πλευρά πάνε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) που επιδοτεί τον τελικό χρήστη με σκοπό να φέρει τις τιμές στα επίπεδα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2021».
Για το θέμα των λεγόμενων «υπερκερδών» ο κ. Στάσσης υπενθύμισε πως επιβάλλεται έκτακτη εισφορά για τα κέρδη στην παραγωγή και ανεξάρτητα από αν η διοίκηση της ΔΕΗ είναι χαρούμενη ή όχι «είναι ένας τρόπος για να πάμε παρακάτω».
«Εμείς βάζουμε πλάτη στους πελάτες» είπε ο κ. Στάσσης και υπενθύμισε πως στήριξε με περίπου 800 εκατ. τους καταναλωτές. «Πριν από το νέο σύστημα από 1η Ιουλίου το κάναμε στους δικούς μας πελάτες, με το νέο σύστημα η ΔΕΗ θα δίνει χέρι βοήθειας σε όλη την αγορά». Κατά τον κ. Στάσση, «ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον περυσινό. Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι κοιτώντας λίγο πιο μακριά. Περνάμε μια δύσκολη ενεργειακή κρίση, αλλά θεωρούμε πως είμαστε προσηλωμένοι στους βασικούς μας στόχους, και μέσω επενδύσεων ΑΠΕ ώστε να έχουμε στο τέλος με κάποιες γρατζουνιές αλλά πολύ πιο ισχυροί».
Οι νέες δραστηριότητες
Για τις νέες δραστηριότητες ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε πως η επιχείρηση έχει ήδη εξασφαλίσει σε επίπεδο αδειών το 80% των στόχων παραγωγής από ΑΠΕ μέχρι το 2026. Μονάδες ΑΠΕ περίπου 50 MW ολοκληρώθηκαν το 2021 ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 360 MW. Μονάδες 2,2 GW έχουν λάβει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης και 1,8 GW έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους. Το 2021 υπήρξε αύξηση 70% στην εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων ΑΠΕ της επιχείρησης.
Παράλληλα, έχει ήδη εγκαταστήσει 600 δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε περισσότερες από 70 πόλεις μέσω της ΔΕΗ Blue που προωθεί το σχεδιασμό στην ηλεκτροκίνηση. Εχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για εγκατάσταση 2.000 σημείων φόρτισης και διατηρεί το στόχο για 10.000 σημεία σε μακροπρόθεσμη βάση. Για το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) είπε πως το πιλοτικό έργο στο Περιστέρι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα αποτελέσει τη βάση για την πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, με την επένδυση στα 680 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το μέρισμα είπε πως «τηρούμε απαρέγκλιτα την υπόσχεση που έχουμε δώσει για διανομή μερίσματος το 2023». Όσο για τη μετοχή της ΔΕΗ υποστήριξε πως «είναι εξαιρετική ευκαιρία» και πρόσθεσε πως σε περίπου ένα μήνα το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει σε νέα γενική συνέλευση σημαντική επαναγορά μετοχών. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αύξηση κεφαλαίου και την επόμενη ημέρα να προχωρούμε σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών» τόνισε. «Σε βάθος χρόνου η μετοχή έχει υπεραποδόσει σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές» είπε ο κ. Στάσσης.
Για τη ρευστότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 που δέχθηκε πιέσεις εξήγησε πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου πληρώνει τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για ολόκληρη τη χρήση. Έτσι αυτές οι δαπάνες δεν θα επαναληφθούν στα επόμενα τρίμηνα. Επιπλέον, τον Μάρτιο καταγράφηκαν και οι υψηλότερες τιμές στη χονδρική αγορά με πίεση στη ρευστότητα λόγω και των κινήσεων εξισορρόπησης (hedging) στην αγορά.
Τι είπε ο Γ. Στάσσης για τις επιθέσεις
Για τις επιθέσεις που δέχεται η διοίκηση της ΔΕΗ ο κ. Στάσσης υποστήριξε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως «θεωρώ πως ο κόσμος βλέπει θεαματική βελτίωση για την επιχείρηση. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο και φοβερά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά προχωράμε. Πιθανώς ένας από τους λόγους των επιθέσεων είναι και επειδή έχουμε καλύτερο αντίκτυπο όπως αποτυπώνεται και στις έρευνες που κάνουμε».
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις στην κερδοφορία από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης απάντησε πως «οι αποφάσεις για την κοινωνική πολιτική της ΔΕΗ έχουν γνώμονα τα δικά μας πιστεύω. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τους μετόχους, αλλά και τους υπόλοιπους φορείς που μας ακουμπούν από τους πελάτες μέχρι την τοπική κοινωνία. Αν δεν κάναμε εκπτώσεις μπορεί να είχαμε τιμολογήσει περισσότερα έσοδα, αλλά μπορεί να μην τα είχαμε εισπράξει».
Σε σχέση με την πιθανότητα πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είπε πως η Ελλάδα είναι καλύτερα προστατευμένη καθώς έχει δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, κ.α., αλλά πρόκειται για εξαιρετικά ακραίο σενάριο που δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει συνολικά το σύστημα στην Ευρώπη. Η ΔΕΗ είπε είναι αρκετά συντηρητική στη χρήση των νερών (στα υδροηλεκτρικά), έχει γεμίσει με λιγνίτη τις αυλές των λιγνιτικών μονάδων και έχει λάβει κάθε μέτρο ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμα και αυτό το ακραίο σενάριο.