THEPOWERGAME
Στο ίδιο τραπέζι με τον Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε στη Μαδρίτη, για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά, αυτή τη φορά παρουσία και του Νίκου Αναστασιάδη. Καθώς η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά επισήμως σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ παραθέτει δείπνο στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, για τους ηγέτες και των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και των κρατών-μελών της ΕΕ, που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ (έξι συνολικά, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος).
Χθες αργά το βράδυ, μετά από νέες πολύωρες διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά στη Μαδρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προχωρήσει η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, μετά από τα εμπόδια που έβαζε επί ένα μήνα σχεδόν. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους, αφού πρώτα υπεγράφη σχετικό μνημόνιο μεταξύ των τριών χωρών.
Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη συμφωνία
Από την πλευρά της, την ικανοποίηση της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία: «Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας».
Σε εξαιρετικό κλίμα οι συζητήσεις με Μπάιντεν, Μακρόν, Τζόνσον και Κισίντα
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε προς τιμή των συμμετεχόντων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχε συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους ξένους ηγέτες, όπως τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.
Οι συζητήσεις έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κουβέντιασαν για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αμερική, με τους δυο ηγέτες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον ομόλογό του, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο θα έχει και διμερή συνάντηση την Τετάρτη, με τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα ενδιαφέροντος του ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα του.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε, επίσης, ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, όπου εκφράστηκε το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω βελτίωση κυρίως των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Τα βασικά θέματα της πρώτης ημέρας της Συνόδου
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος που μπήκε στον πέμπτο πλέον μήνα, καθώς και η νέα Στρατηγική Αντίληψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ατζέντας, ωστόσο η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη για οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας.
«Δεν πάμε να τσακωθούμε με κανέναν. Είμαστε, όμως, ανυποχώρητοι στα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αποδομήσουμε, πάρα πολύ ουσιαστικά, με βάση νομικά επιχειρήματα, με βάση την ιστορική αλήθεια, με βάση την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται, τους όποιους ανιστόρητους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, την όποια προσπάθεια επιχειρηθεί κατασκευής μιας πραγματικότητας, κόντρα στην αλήθεια των Συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου από την οποιαδήποτε πλευρά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπογραμμίζοντας πως «κάθε πρόκληση θα απαντηθεί».
Η νέα έκδοση της Στρατηγικής Αντίληψης αναμένεται να επικαιροποιήσει τους στόχους του NATO όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες αποτρεπτικές δυνατότητές του. Αναμένεται να περιληφθεί για πρώτη φορά συγκεκριμένη αναφορά στην Κίνα και στις δραστηριότητές της, ενώ επίσης για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί σε Σύνοδο του NATO οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Θα εξεταστούν μάλιστα και άλλες προκλήσεις που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα προβλήματα στον ενεργειακό και τον επισιτιστικό εφοδιασμό.
Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν επίσης η επικύρωση της σύστασης ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του NATO, για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες που έχουν πολιτική και στρατιωτική χρήση και η οριζόντια ενσωμάτωση μίας πράσινης πολιτικής σε όλες τις δράσεις της Συμμαχίας, με στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων από NATOϊκές δραστηριότητες.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν και τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία, με τη χώρα μας να στηρίζει εξαρχής τις δύο υποψηφιότητες, καθώς όπως έχει επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, η ένταξή τους θα ενισχύσει τη Συμμαχία. Όταν υπάρχει σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή είναι η ένταση σε άλλα σημεία της, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, που τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ενίσχυσης της Συμμαχίας και διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και ως μέλος της ΕΕ με σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύουν στη Μαδρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.
Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:
11:00 Τελετή υποδοχής των ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ
11:25 Οικογενειακή φωτογραφία
11:30 Σύνοδος ηγετών (παρέμβαση του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά την έναρξη)
14:30 Γεύμα ηγετών
16:00 Σύνοδος ηγετών (με τη συμμετοχή Αυστραλίας, Γεωργίας, Ιαπωνίας, Κορέας, Ν. Ζηλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Προέδρων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής)
20:00 Άτυπο δείπνο ηγετών κρατών-μελών ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.