THEPOWERGAME
Στο Palacio Real de Madrid, το μεγαλύτερο βασιλικό ανάκτορο της Ευρώπης, θα βρεθούν απόψε για πρώτη φορά μαζί στον ίδιο χώρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, τρεις και πλέον μήνες μετά την τελευταία τους, κατ’ιδίαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Αν και μια – έστω «χαλαρή» – συνομιλία των δύο ηγετών θεωρείται πολύ αμφίβολη, γεγονός είναι πως θα συμμετέχουν στο επίσημο δείπνο που οργανώνει απόψε στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
«Σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας», ανέφερε χθες ο Ερντογάν, σε συνέχεια μιας σειράς «εμπρηστικών» δηλώσεων που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Δεν πηγαίνουμε στο ΝΑΤΟ με σκοπό να στοχοποιήσουμε κανένα, ωστόσο αν ο κ. Ερντογάν θέσει οποιοδήποτε θέμα θα λάβει την αρμόζουσα απάντηση», επισημαίνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, «η Ελλάδα ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αποδομεί κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε «με το ζωνάρι λυμένο για καυγά», αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αφήσουμε αναπάντητη και την οποιαδήποτε πρόκληση», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Η χώρα πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να έχει μια δημιουργική συμβολή στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας, με σαφή και καθαρή θέση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ταυτόχρονα, όμως, ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά στην εθνική μας κυριαρχία, τα εθνικά μας δικαιώματα, ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά κάθε πρόκληση, κάθε κατασκευή που δεν μπορεί να σταθεί με τίποτα απέναντι στις διεθνείς συνθήκες και στο διεθνές δίκαιο».
Ερωτηθείς σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε πως «άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και προφανώς, εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», προϊδεάζοντας για τη στάση που θα κρατήσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – η οποία επισήμως ξεκινάει αύριο, Τετάρτη, το πρωί – εφόσον προκληθεί από τον Τούρκο πρόεδρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο», όπως αναφέρεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων. Από τους «27» που συνυπογράφουν το κείμενο, οι 21 είναι ηγέτες κρατών-μελών τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ, ενδεικτικό του κλίματος που αναμένεται να συναντήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας στη Μαδρίτη.
Η στάση του Ταγίπ Ερντογάν, που συνεχίζει να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (σ.σ. σήμερα θα έχει συνάντηση στη Μαδρίτη προ της Συνόδου με τον Φινλανδό ομόλογό του και την Σουηδή πρωθυπουργό), έχει προκαλέσει εκνευρισμό και δυσαρέσκεια σε πολλές πρωτεύουσες της Δύσης. Προ ημερών εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ υποστήριξε πως «οι επιφυλάξεις που εκφράζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν» και ήταν κάθετα αντίθετος στην ιδέα οποιονδήποτε ανταλλαγμάτων από την Ουάσινγκτον προς τον Ερντογάν για να αποσπάσει το «ναι» στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας. «Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες δημοκρατίες», υπογράμμισε.
Η δε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της» ως κράτος-μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.