THEPOWERGAME
Ξεκίνησε και προχωρά ο καθαρισμός των δασών με στόχο την αποτροπή καταστροφικών πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο που διανύουμε. Στόχος είναι μέσα στους επόμενους δύο μήνες, να έχουν καθαριστεί περίπου 40.000 στρέμματα δασών, 11.000 χλμ. δασικών δρόμων και να έχουν δημιουργηθεί πάνω από 300 χλμ. αντιπυρικές ζώνες. Το έργο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου, αναμένεται να κοστίσει 50 εκατ. ευρώ, πόροι που θα προέλθουν 100% από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι σχεδιάζεται αντίστοιχο έργο για τα μικρότερα αστικά και περιαστικά δάση στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Έτσι, σύντομα αναμένεται να υπάρξει πρόγραμμα καθαρισμού της δασικής ύλης (και όχι μόνο) για τον Λυκαβηττό, τα Τουρκοβούνια, το Πεδίον του Άρεως κ.ά. Το έργο αυτό ύψους 22 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Το έργο καθαρισμού των δασών που τώρα υλοποιείται αφορά σε περισσότερα από 90 δάση ή/και δασικές περιοχές και στο οποίο συμμετέχουν 44 δασαρχεία και διευθύνσεις δασών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει σταδιακά από τον περασμένο Μάιο στο 90% των δασών/δασικών περιοχών που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας δασών. Μεταξύ των δασών που δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες είναι και της Πάρνηθας, το οποίο αναμένεται να εκκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.Τόσο η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ πιέζονται από τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιών.
Συνολικά, έχουν ανατεθεί 11 εργολαβίες συνολικού ύψους 38 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 46 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος. Τα υπόλοιπα 8 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε μελέτες που θα γίνουν για την καλύτερη αξιοποίηση και προστασία των δασών. Τα 4 εκατ. ευρώ, που απομένουν μέχρι τα 50 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, αφορούν σε τεχνική υποστήριξη του φορέα υλοποίησης του έργου, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ και της ΓΓ Περιβάλλοντος.
Η πορεία των εργασιών ποικίλει από 0% έως 47% του έργου, ανάλογα το δασαρχείο, αλλά και τη δασική έκταση. Για παράδειγμα, το Δασαρχείο Πειραιά έχει προχωρήσει στις περιοχές Αφαίας – Άγιου Μηνάτη Νήσου Αίγινας, στο 47% των προβλεπόμενων εργασιών. Επίσης, σε καλό δρόμο είναι το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, το Δασαρχείο Λίμνης Ευβοίας κ.ά. Σημειώνεται ότι στα συνεργεία και τις δασικές υπηρεσίες, βρίσκονται δίπλα τους τόσο οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο ίδιος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, που επιβλέπει την πορεία των εργασιών.
Παράγοντες κοντά στο έργο αναφέρουν ότι μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες από την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης (η ένταξη έγινε 3 Ιανουαρίου 2022), έχει συντελεστεί πρόοδος που σε άλλη περίπτωση, η ελληνική γραφειοκρατία, θα απαιτούσε χρόνια διαδικασιών, ωριμάνσεων, προκηρύξεων, αναθέσεων κ.ο.κ. Η κλιματική αλλαγή ωστόσο δεν μπορούσε να περιμένει και για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκε, πρώτον το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά δεύτερο λόγο το ΤΑΙΠΕΔ, και η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (ΜΣΣΣ), ώστε να προχωρήσει γρήγορα το έργο.
Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του Δημοσίου Τομέα, το γνωστό Project Preparation Facility ή PPF,ως ένα ευρύτερο μηχανισμό δημοσίων συμβάσεων. Δηλαδή να αποτελέσει ένα ευρύτερο μηχανισμό προμηθειών υπηρεσιών και αγαθών συνολικά για το δημόσιο τομέα. Από τον μηχανισμό αυτό θα εξαιρούνται μόνον τα δημόσια κατασκευαστικά έργα, που θα συνεχίσουν να δημοπρατούνται με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει σήμερα.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχες μονάδες δημοσίων συμβάσεων έχουν δημιουργηθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Ιταλία), ως μηχανισμοί δημιουργίας οικονομιών κλίμακας, αλλά και ως μηχανισμοί μείωσης της γραφειοκρατίας και αύξησης της διαφάνειας. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και το PPF έχουν «προικοδοτηθεί» με την ωρίμανση έργων ύψους 3,9 δισ. ευρώ -κυρίως στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης- αλλά όλα δείχνουν ότι έρχονται και νέα έργα για ωρίμανση, τόσο εντός του πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και εκτός αυτού.