THEPOWERGAME
Μεταξύ των προτεραιοτήτων που είχε θέση η Γερμανία όταν ανέλαβε την προεδρία της G7 τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν η οικονομική σταθερότητα, η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων, οι βιώσιμες επενδύσεις και οι συνεργασίες με στόχο έναν βιώσιμο πλανήτη. Προτού καν συμπληρωθεί το πρώτο μισό του 2022 ωστόσο, η πραγματικότητα έχει αναδείξει διαφορετικές ανάγκες – ακόμη και μια νέα τάξη πραγμάτων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε αποκλειστεί από την G8 το 2014, έπειτα από τη μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, εξακολουθεί να ρίχνει βαριά την σκιά του πάνω από τις εξελίξεις, πλέον λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στη φετινή Σύνοδο της ομάδας των G7, που διεξάγεται μεταξύ 26 και 28 Ιουνίου στον Έλμαου της Βαυαρίας, η γερμανική προεδρία, εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επίσης προσκαλέσει ηγέτες χωρών που πατούν σε δύο βάρκες, λόγω των οικονομικών δεσμών τους με τη Ρωσία, όπως είναι η Νότια Αφρική και η Ινδία. Σύμφωνα με το γερμανικό σκεπτικό, αυτές οι δύο χώρες δεν πρέπει να οδηγηθούν ακόμη πιο βαθιά στην αγκαλιά του Κρεμλίνου, ενώ παράλληλα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος.
Στη συνάντηση των G7 έχουν, επίσης, προσκληθεί η Αργεντινή, η Ινδονησία (που ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της G20) και η Σενεγάλη ως προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να δώσει το «παρών» στην τριήμερη Σύνοδο της Βαυαρίας, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες.
Η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, η κούρσα των εξοπλισμών, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η στάση του ΝΑΤΟ και κυρίως οι κρίσεις που απειλούν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αλλά και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, πρόκειται να απασχολήσουν τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας.
Το Σλος Ελμάου και η γύρω περιοχή έχουν πάντως ήδη μετατραπεί σε φρούριο: Φράχτης μήκους 16 χιλιομέτρων – ελικοδρόμιο, στο οποίο θα φτάσουν οι ηγέτες από το αεροδρόμιο του Μονάχου με ελικόπτερα της αστυνομίας – 18.000 αστυνομικοί – συνοριακοί έλεγχοι προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος διαδηλωτών και παρακολούθηση του εναέριου χώρου: Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί και που θα κοστίσουν στους διοργανωτές πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον 50 περισσότερα από όσα είχαν διατεθεί το 2015.
Η αστυνομία έχει ήδη από την περασμένη Κυριακή αποκλείσει έκταση τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων γύρω από το ξενοδοχείο, ενώ διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι σε οδηγούς και πεζούς. Οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν εγκαίρως για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ακόμη και για το ποια αντικείμενα έπρεπε να απομακρύνουν από τις αυλές τους, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά.
Διαδικτυακά βεβαίως θα μπορούσε να γίνει και η ίδια η Σύνοδος Κορυφής, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας. Ή θα μπορούσε έστω να διοργανωθεί στην Καγκελαρία, στο Βερολίνο. «Μετά τα χρόνια της πανδημίας ωστόσο είναι σημαντικό να συναντηθούμε προσωπικά και να μιλήσουμε ο ένας με τον άλλον σε μια οικεία ατμόσφαιρα, όπως το Σλος Ελμάου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.