THEPOWERGAME
*** Ποιο είναι το μήνυμα που αργά αλλά σταθερά αρχίζει να περνά προς τους υπουργούς το Μέγαρο Μαξίμου; Αποφύγετε, όσο μπορείτε, τις εντάσεις. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν το (όποιο) μεταρρυθμιστικό τους έργο, αλλά σημαίνει από την άλλη ότι αν καταφέρουν να το «περάσουν» κάνοντας λελογισμένες υποχωρήσεις – στρογγυλοποιήσεις, τότε, ακόμα καλύτερα.
*** Ενδεικτικό παράδειγμα; Ο νόμος – πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ. Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα τον υποστηρίξει «μέχρι τέλους». Και δουλεύει πάνω σ’ αυτόν τον στόχο, ποικιλοτρόπως. Όμως, από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει πως αν χρειαστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές, δεν θα γίνουν.
^ Εξ ου και οι μικρές παρατάσεις, που έχουν δοθεί.
^ Εξ ου και οι σχετικές, τελευταίες, δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως, που έως πρόσφατα εμφανίζονταν άκαμπτη.
^ Εξ ου και κάτι άλλο ακόμα: Αν τελικά η χώρα βαδίσει προς εκλογές τον Σεπτέμβριο, η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς δεν θα βρει την Αστυνομία των ΑΕΙ στα πανεπιστήμια. Μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα, βρε αδερφέ. Δεν χάθηκε κι ο κόσμος…
*** Η αγγλική είναι η… δεύτερη γλώσσα αυτές τις ημέρες στις μεγάλες βάσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τανάγρα κλπ). Ο λόγος; Αμερικάνοι πιλότοι κάνουν ισχυρή την παρουσία τους, για διάφορους λόγους, σχεδόν σε όλα τα τολ τους.
*** Οι πηγές μας, μας λένε μάλιστα ότι κάποιοι από αυτούς είναι της Lockheed Martin. Και τι κάνουν, μεταξύ άλλων; Τελευταία δοκίμαζαν τα αναβαθμισμένα (και από την ΕΑΒ) F-16 viper, ανάβοντας το πράσινο φως για το αποτέλεσμα του update project.
*** Η αλήθεια είναι ότι στην ΕΑΒ έκαναν πολύ καλή δουλειά κι αυτό το παραδέχονται όλοι, Έλληνες κι Αμερικανοί.
*** Θέμα ημερών είναι να ανακοινωθεί η τελική επιλογή του Πενταγώνου για τις τέσσερις κορβέτες που θα προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Δεν ξέρω ποιες θα διαλέξει (οι βασικές υποψήφιες είναι τέσσερις κι από αυτές μου λένε ότι οι δύο είναι τα φαβορί), αλλά από το αποτέλεσμα θα κριθεί και κάτι ακόμα:
*** Η επόμενη μέρα της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Πώς; Όταν διαβάσετε το κείμενο της προσφοράς που τελικά θα επιλεγεί – όποια κι αν είναι – θα καταλάβετε. Και θα με θυμηθείτε…
*** Η τακτική της «προσωπικής διπλωματίας» είναι η καλύτερη δυνατή. Και η πιο αποδοτική. Όταν τρως με τον συνάδελφο σου, ταξιδεύεις μαζί, τον φιλοξενείς, θυμάσαι τα γενέθλια του για να του ευχηθείς και γενικά δίνεις μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις, ε τότε, κι αυτός σε «καταχωρεί» διαφορετικά στο καρνέ του.
*** Γιατί τα λέω όλα τα παραπάνω; Επειδή βλέπω πως δουλεύει με τους ξένους ομολόγους του ο Νίκος Δένδιας. Η τελευταία περίπτωση, με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, ήταν απλώς ενδεικτική. Κι όχι μοναδική.
*** Ποια τράπεζα φοβούνται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή «Lehman Brothers», οι μεγάλοι ξένοι οίκοι, που παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις με αφορμή την τελευταία κρίση; Το πιθανότερο, κάποια μεγάλη ιταλική. Κι αυτό γιατί το μέγεθος τους είναι τέτοιο που θα μπορούσε να προκαλέσει παλιρροιακά κύματα, ενώ η πραγματική κατάσταση τους δεν είναι και τόσο… υγιής.
*** Τι άλλο φοβούνται; Τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, όπου επίσης έχουν καρφωμένα τα βλέμματα τους.
*** Και τα ελληνικά; Το εκτόπισμα τους είναι τόσο μικρό που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να προκαλέσει παρά απλά ταρακουνήματα. Τίποτα περισσότερο…