THEPOWERGAME
Πληθαίνουν όσοι φοβούνται μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία, η οποία τελεί σήμερα κάτω από την αλματώδη αύξηση των τιμών και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έπειτα από μια μακρά περίοδο με υποτονικό πληθωρισμό, χαμηλά επιτόκια και άφθονη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την Wall Street Journal συνεκτιμούν πως οι πιθανότητες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία εντός του επόμενου 12μήνου φθάνουν το 44%, ένα υψηλό ποσοστό που σπάνια δεν επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα από τότε που ξεκίνησε τις δημοσκοπήσεις αυτές η αμερικανική εφημερίδα στα μέσα του 2005.
Το σενάριο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ διαβλέπουν επίσης ως ισχυρή πιθανότητα ο Έλον Μασκ, επικεφαλής των Tesla και Space X, ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί και η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs. «Δεν είναι βέβαιο αλλά φαίνεται πιο πιθανό να συμβεί παρά όχι» σχολίασε ο Μασκ, απαντώντας σε ερώτηση του Bloomberg στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ στο Κατάρ. Η Goldman δίνει 30% πιθανότητες για μια συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ το επόμενο έτος από το 15% που είχε προβλέψει μέχρι πρότινος.
Ο Ρουμπινί, ο οποίος διδάσκει στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Στερν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και είναι επικεφαλής της Roubini Macro Associates, αναμένει πως η αμερικανική οικονομία, η ισχυρότερη του κόσμου, θα βρεθεί σε ύφεση μέχρι τα τέλη του έτους. Τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg πως παρατηρείται κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των λιανικών πωλήσεων, της μεταποιητικής δραστηριότητας και του κλάδου των ακινήτων.
Ήδη οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών αναμένεται να έχουν υποχωρήσει κατά 3,6% τον Μάιο από πέρσι, μια πρόβλεψη που εάν επιβεβαιωθεί τότε θα αποτελέσει πτώση επί τέταρτο διαδοχικό μήνα. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων για την απασχόληση ADP, οι επιχειρήσεις με προσωπικό λιγότερο των 50 ατόμων έχουν παγώσει τις προσλήψεις παρά το γεγονός ότι παραμένει εύρωστη η επέκταση της απασχόλησης στις μεγαλύτερες εταιρείες.
Την περασμένη εβδομάδα, η Fed προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, δηλαδή περισσότερο από τις 50 μ.β. που αναμένονταν αρχικά. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για την αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού κατά 8,6% τον Μάιο από περίπου το 5,4% ένα χρόνο πριν. Αυτές οι μεγάλες ανατιμήσεις πηγάζουν από τη συσσώρευση των καθυστερήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Όμως έχουν εκτροχιαστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα αντίποινα του Κρεμλίνου στις δυτικές κυρώσεις μέσω της δραστικής μείωσης των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει ήδη δρομολογήσει την απεξάρτησή της από τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας που, όμως, σημαίνει πως στρέφεται σε χώρες που ήδη εξυπηρετούσαν παραγγελίες από άλλες αγορές. Αυτός ο συνωστισμός της ζήτησης για ενέργεια -όσο η ρωσική οικονομία αποκόβεται από τον ανεπτυγμένο κόσμο- έχει οδηγήσει την τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ κοντά στα 5 δολάρια το γαλόνι, αντανακλώντας μια άνοδο της τάξεως των τριών δολαρίων από πέρσι. Με το κόστος διαβίωσης να αναρριχάται όχι μόνον λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα βιομηχανικά εμπορεύματα αλλά και στα τρόφιμα – εφόσον η Ουκρανία είναι χώρα με μεγάλη αγροτική παραγωγή αλλά βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία- οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου δέχονται πιέσεις από τους πολίτες τους.
Προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις που δέχονται οι Αμερικανοί, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξετάζει την προσωρινή αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στη βενζίνη. «Ελπίζω να έχουμε καταλήξει σε μια απόφαση μέχρι τα τέλη αυτής της εβδομάδας» είπε Μπάιντεν από το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ.
Αν και ο επικεφαλής της Fed στο Σαν Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η αμερικανική οικονομία θα μείνει σε τροχιά ανάκαμψης μέχρι τα τέλη του έτους, οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως ο πληθωρισμός θα έχει παγιωθεί στο 7% έως τον Ιανουάριο και η Fed θα έχει αυξήσει τα επιτόκια σχεδόν στο 3,3% έως τότε από το τρέχον φάσμα του 1,5% με 1,75%.