THEPOWERGAME
Στην εξειδίκευση της επιδότησης ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών προχώρησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης και η γγ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν περίπου 220.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές.
Στον ιστότοπο https://tool.label2020.eu/gr οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ένα χρήσιμο εργαλείο που δημιούργησε το ΚΑΠΕΕ και η ΕΕ. Σκανάροντας τον κωδικό QR που βρίσκεται πάνω στην ενεργειακή ετικέτα μπορούν να συγκρίνουν διαφορετικά μοντέλα συσκευών ως προς την ενεργειακή απόδοση και κυρίως ως προς το κόστος λειτουργίας, και έτσι να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων θα γίνονται στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr.
Σκρέκας: Η πλατφόρμα ανοίγει για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1 και 2
«Χτίζουμε δίκτυ προστασίας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Εξοικονομώ», είπε ο κ. Σκρέκας, o οποίος μίλησε για εξοικονόμηση που «ισοδυναμεί με συνολική κατνάλωση ολόκληρης πόλης 100.000 κατοίκων». Το όφελος υπολογίζεται σε έως και 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και μείωση κατά 125.000 ανά έτος.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κώστας Σκρέκας, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου για τα ΑΦΜ 1 και 2 και θα ακολουθήσουν οι επόμενοι αριθμοί. Τα ποσά ξεκινούν από 135 ευρώ και θα φθάνουν τα 710 ευρώ.
Μιλώντας για την επιδότηση για την αλλαγή των παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι oι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία. Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή.
«Η επιδότηση θα αφαιρείται από το ποσό την ώρα της αγοράς, και είναι από 35 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα και μπορεί να φτάσει έως και τα 710 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία της συσκευής που θα αντικατασταθεί. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τα νοικοκυριά. 150 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό της επιδότησης. Εκτιμούμε ότι θα αγοραστούν περίπου 350 με 400 χιλιάδες συσκευές. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για 15 ημέρες περίπου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όσοι δεν επιλεγούν λόγω κριτηρίων, θα παραμείνουν επιλαχόντες, διευκρίνισε ο υπουργός και τόνισε ότι θα επιδοτηθούν από 30% έως 50% τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια.
Σχετικά με τους λογαριασμούς ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι «τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα τη βλέπετε μέχρι να την καταργήσουμε, την 1η Ιουλίου. Από τον Ιούλιο και μετά οι νέοι λογαριασμοί θα είναι ακόμη πιο μειωμένοι. Σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο, οι πολίτες θα έχουν λογαριασμούς χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, και πολύ πιο χαμηλούς λογαριασμούς».
Σδούκου-Τσακίρης: Στις 5 Ιουλίου κλείνει η πλατφόρμα
Όπως είπαν από την πλευρά τους οι κ.κ. Τσακίρης και Σδούκου, η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών αφορά έως δύο κλιματιστικά, και ένα ψυγείο ή καταψύκτη, ενώ κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση.
Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 5 Ιουλίου, ενώ οι αγορές ηλεκτρικών συσκευών μπορούν να γίνουν έως 16 Σεπτεμβρίου
Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι. Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια.
Το πρόγραμμα αγορά μόνο νοικοκυριά και όχι επιχειρήσεις.
Όροι και προϋποθέσεις – Πίνακες
Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του κουπονιού συνδέεται με την εισοδηματική κατηγορία του δικαιούχου. Έτσι στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του 2020, στη δεύτερη μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ, στην Τρίτη από 10.000 έως 20.000 ευρώ και στην τέταρτη άνω των 20.000 ευρώ. Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας υπολογίζεται ως το πηλίκο του συνολικού εισοδήματος δια τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Για παράδειγμα μια τριμελής οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί και εισόδημα 40.000 ευρώ έχει μέσο οικογενειακό εισόδημα 13.333 ευρώ.
Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης της συσκευής που αγοράζει ο δικαιούχος αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Αν η πληρωμή γίνεται με δόσεις τότε πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται η συνολική αξία τοις μετρητοίς. Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν περιλαμβάνονται τυχόν πρόσθετα κόστη μεταφοράς, εγκατάστασης, προαιρετικά εξαρτήματα, κ.α. Τέτοιες αγορές ή υπηρεσίες πρέπει να τιμολογούνται διακριτά.
Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ύψος του κουπονιού είναι το μικρότερο ποσό που προκύπτει από τους δύο εναλλακτικούς υπολογισμούς, δηλαδή ως ποσοστό της ανώτατης τιμής π.χ. ενός ψυγείου και ως ανώτατο ποσό με βάση το εισόδημα. Για παράδειγμα, μια οικογένεια που ανήκει στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία αγοράζει νέο κλιματιστικό 12.000 btu/h με τιμή αγοράς 558 ευρώ (450 συν 108 ευρώ ΦΠΑ). Με βάση το ποσοστό ενίσχυσης της συγκεκριμένης εισοδηματικής κατηγορίας (45%) το κουπόνι πρέπει να έχει αξία 450 Χ 45% = 202,50 ευρώ. Όμως το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία κουπονιού προ ΦΠΑ (290,32 ευρώ) για αυτή την εισοδηματική κατηγορία και γι’ αυτό το κλιματιστικό. Συνεπώς η επιδότηση θα εφαρμοστεί στο σύνολο της καθαρής αξίας αλλά και στο σύνολο του ΦΠΑ και το κουπόνι θα φτάσει τα 251,10 ευρώ.
Στην περίπτωση που η ίδια οικογένεια αγοράσει ένα ακριβότερο κλιματιστικό της ίδιας κατηγορίας που κοστίζει 868 ευρώ (700 συν 168 ευρώ ΦΠΑ) τότε με βάση το ποσοστό ενίσχυσης που προβλέπεται έπρεπε να λάβει κουπόνι 700 Χ 45% = 315 ευρώ συν τον ΦΠΑ. Όμως το ποσό αυτό είναι υψηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία του κουπονιού (τα 290,32 ευρώ) που προβλέπεται γι’ αυτή την εισοδηματική κατηγορία. Συνεπώς το ύψος του κουπονιού θα υπολογιστεί επί της μέγιστης αξίας, δηλαδή τα 290,32. Αλλά και η επιδότηση για το ΦΠΑ θα υπολογιστεί με βάση τα 290,32 ευρώ. Συνεπώς το κουπόνι θα είναι 290,32 ευρώ + (290,32 Χ 24%) = 290,32 ευρώ + 69,68 ευρώ = 360 ευρώ.
Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος φτάνει τα 148 εκατ. ευρώ και κατανέμεται ανά περιφέρεια. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr με αυθεντικοποίηση με βάση τους κωδικούς του TAXISNET. Στην αίτηση δηλώνονται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που επιθυμεί να αντικαταστήσει η οικογένεια, η ύπαρξη ή μη ανθρώπου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθεί αν εγκριθεί η αίτηση ώστε να λάβει ο δικαιούχος τους κωδικούς των κουπονιών.
Οι αιτήσεις κατατάσσονται βαθμολογικά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Το πρώτο είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας που όσο χαμηλότερο είναι, τόσο μεγαλύτερη βαθμολογία λαμβάνει η αίτηση. Το δεύτερο κριτήριο είναι η ύπαρξη ή μη ΑΜΕΑ στην οικογένεια. Αν υπάρχει ΑΜΕΑ τότε η αίτηση λαμβάνει πρόσθετη βαθμολογία 100 πόντων. Άλλους 100 πόντους λαμβάνει μια αίτηση αν γίνεται από μέλος μονογονεϊκής οικογένειας. Το τέταρτο κριτήριο είναι τα εξαρτώμενα μέλη με τη βαθμολογία να μεγαλώνει ανάλογα με τον αριθμό τους. Έτσι μια οικογένεια με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 50 πόντους επιπλέον και μια οικογένεια με τρία τέκνα 75 πόντους.
Με βάση αυτά τα τέσσερα κριτήρια υπολογίζεται η συνολική βαθμολογία κάθε αίτηση για κουπόνι. Αν η αίτηση εγκριθεί τότε ο δικαιούχος θα λάβει SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει, ενώ τα κουπόνια θα εμφανιστούν και στην πλατφόρμα του προγράμματος. Στη συνέχεια μπορεί να απευθυνθεί για την αγορά της συσκευής ή των συσκευών στους εμπόρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο τελευταίος δεσμεύει το κουπόνι για διάστημα μέχρι 30 ημέρες εντός του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση και παράδοση της παλαιάς συσκευής. Αν εντός αυτού του διαστήματος δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε το κουπόνι είναι πάλι διαθέσιμο στον δικαιούχο ώστε να απευθυνθεί σε άλλο προμηθευτή. Το κουπόνι αποδεσμεύεται και στην περίπτωση ακύρωσης μιας παραγγελίας πριν την ολοκλήρωση της πώλησης.
Κάθε ωφελούμενος που αγοράζει νέα συσκευή υποχρεούται να παραδώσει μια αντίστοιχης κατηγορίας παλαιότερη συσκευή στον προμηθευτή προς ανακύκλωση. Η παράδοση γίνεται πάντοτε στο κατάστημα λιανικής από το οποίο αγοράζεται η νέα, επιδοτούμενη, συσκευή.