THEPOWERGAME
To όραμά του για ένα παραδοσιακό ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο, το ΕΣΠΑ παρουσίασε από την Καλαμάτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
O πρωθυπουργός είπε ότι εντός του έτους ξεκινά η επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και διευκρίνισε ότι το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ δεσμεύεται για έργα στις περιφέρειες, αντιστρέφοντας την εικόνα μιας Ελλάδας που θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ποσό άνω των 8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική συνοχής.
Ανέφερε ενδεκτικά το πρόγραμμα της Πελοποννήσου στο οποίο θα κατευθυνθούν 410 εκατ. ευρώ, από 285 εκατ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους περιφερειάρχες για γρήγορη και αποτελεσματική κατανομή των πόρων.
Κοντά στα 80 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός ενώ έστειλε ακόμα το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ουραγός αλλά πρωταγωνίστρια των εξελίξεων.
Τι είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία χρόνια», επισημαίνοντας την σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη της χώρας και όπως είπε από το 2000 έως το 2017 εισέρρευσαν 66 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τις πολιτικές συνοχής, χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα ότι η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις πολιτικές ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς υπήρξε και κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Η 8η έκθεση της ΕΕ για τη Συνοχή επιβεβαιώνει ότι από το 2014 έως το 2020 οι χρηματοδοτήσεις συνέβαλαν κατά 2,6% στην αύξηση του ΑΕΠ των περιφερειών με την μικρότερη ανάπτυξη», είπε ο Kυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να λειτουργούν προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και δεσμεύθηκε ότι “σε αυτή τη βάση θα θεμελιωθεί η πολιτική συνοχής του 2021-27».
Η Ελλάδα -είπε- είναι το πρώτο κράτος μέλος που έλαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής δηλαδή το παλιό ΕΣΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των 26,2 δισ. «για το οποίο παλέψαμε πολύ σκληρά στις Βρυξέλλες σε δύσκολες συνεδριάσεις», που συμπληρώνει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 «με συνολικές πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και από κοινού με την κοινή αγροτική πολιτική μιλάμε για συνολικό ταμιευτήριο που αγγίζει τα 80 δισ. ευρώ».
Τσακίρης: Τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα το νέο ΕΣΠΑ
Τεράστια ευκαιρία χαρακτήρισε για τη χώρα μας το νέο ΕΣΠΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, από την Καλαμάτα.
Μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με τίτλο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021–2027», ο κ. Τσακίρης τόνισε πως η Ελλάδα έχει μπει πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά και έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων.
«Ολοκληρώσαμε έγκαιρα τον απαιτούμενο σχεδιασμό και είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ με εγκεκριμένα προγράμματα», πρόσθεσε για να επισημάνει πως «αυξάνουμε τους πόρους για τα 13 περιφερειακά προγράμματα».
Με το νέο ΕΣΠΑ στοχεύουμε να αξιοποιήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων πόρων ύψους 26,2 δισ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Τσακίρης, ενώ αναφερόμενος στις ανάγκες της νέας εποχής, σημείωσε πως πλέον «έχουμε διακριτό πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την πολιτική προστασία».
Κάνουμε το νέο ΕΣΠΑ λιγότερο γραφειοκρατικό και προσβάσιμο σε περισσότερους, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσακίρης, για να επισημάνει πως για το νέο ΕΣΠΑ θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένες οι διαδικασίες, αφού «η καινοτομία αποτελεί έναν από τους αναπτυξιακούς μοχλούς της χώρας».
Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Στο αναπτυξιακό Συνέδριο για το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-2027 μίλησε και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Κύριε Πρωθυπουργέ, αισθάνομαι πολύ μεγάλη ευλογία και υπερηφάνεια και σας ευχαριστώ που μου εμπιστευτήκατε αυτόν τον κρίσιμο ρόλο και σήμερα μπορώ να είμαι εδώ σε μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα.
Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλη την ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κύριο Παπαθανάση, που όλοι ξέρετε ότι είμαστε κάτι παραπάνω από συνεργάτες, πιστεύω εξαιρετικά στενοί φίλοι, τον αρμόδιο Υφυπουργό, τον Γιάννη Τσακίρη, το Χρίστο Δήμα, αλλά και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, τον κύριο Σκάλκο, τον κύριο Ζερβό και την κυρία Δανδόλου.
Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε επίσημα σε εσάς και στον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα μας πέτυχε έναν πρωτοφανή για την ιστορία του ΕΣΠΑ στόχο:
Είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουμε πλέον εγκεκριμένα προγράμματα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή τις αμέσως επόμενες μέρες και θα είμαστε η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα έχουμε εκταμίευση χρήματων από τη νέα προγραμματική περίοδο μέσα στο 2022.
Αναφέρομαι και σε συναδέλφους μου Βουλευτές που μας κάνουν την τιμή να είναι μαζί μας σήμερα, τους κύριους Περιφερειάρχες, τον οικοδεσπότη μας τον κύριο Νίκα, αλλά και σε όλα τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που έβαλαν τόσο μεγάλη πλάτη για να φτάσουμε σήμερα εδώ και εκφράζουμε φυσικά τις ευχαριστίες μας στην αρμόδια Επίτροπο, την κυρία Φερέιρα και στο πρόσωπό της σε όλη την Επιτροπή για την εξαιρετικά καλή συνεργασία.
Κυρίες και κύριοι, για εκείνους από εμάς, οι οποίοι στα κρίσιμα τελευταία 10 χρόνια, σταθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και δώσαμε τη μάχη για να μείνει η Ελλάδα μέσα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο πριν από λίγα χρόνια.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα μόλις, ίσως λίγα εικοσιτετράωρα από την έξοδό της από την ευρωζώνη και έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και όλοι εμείς οι πολιτικοί που πήραμε το σωστό δρόμο με μεγάλο πολιτικό κόστος για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρώπη και να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε τα οφέλη του τρέχοντος, αλλά και του νέου ΕΣΠΑ, πρέπει να το θυμόμαστε αυτό με πολύ μεγάλη περηφάνεια. Δεν ήταν τότε αυτονόητο, όταν ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ, δεν ήταν αυτονόητο όταν τώρα, επί Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα περνάει από τη 19η θέση σε απορρόφηση τη μέρα που μπήκαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Πρωθυπουργέ, εδώ και πολλούς μήνες σταθερά στην 1η θέση. Πολλοί νομίζουν ότι αυτά γίνονται αυτόματα, αλλά αυτά είναι αποτελέσματα σκληρής και συλλογικής δουλειάς.
Μέσα στην περίοδο της πανδημίας, κ. Πρωθυπουργέ, με χρήματα του ΕΣΠΑ και με την εξαιρετικά καλή συνεργασία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οργανικό κομμάτι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ευχαριστώ την κα Χατζηπέτρου που είναι εδώ, καταφέραμε να μοχλεύσουμε πάνω από 9 δισεκατομμύρια.
Όταν η Ελλάδα έβγαλε τα πρώτα εγγυημένα προγράμματα με χρήματα του ΕΣΠΑ μέσω της Αναπτυξιακής Τραπέζης για να ενισχύσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα με εγγυημένα δάνεια, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της πανδημίας η τελευταία χώρα που το έκανε ήταν τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από δύο χρόνια.
Και αυτά τα χρήματα που καταφέραμε μέσα στο 2020-2021 να μοχλεύουμε και να απορροφήσουμε γρηγορότερα από τους άλλους, πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσαν κομβικό παράγοντα στην ανάσχεση της μεγάλης ύφεσης του 2020 και στη μεγάλη εκτίναξη της εθνικής μας οικονομίας το 2021.
Αυτά δεν είναι απλοί αριθμοί, κυρίες και κύριοι, αυτές είναι πολλές μικρές ανθρώπινες ιστορίες επιχειρήσεων που θα έκλειναν και έμειναν ανοιχτές, εργαζομένων που θα έχαναν την εργασία τους και κράτησαν την εργασία τους, επιστημόνων που μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις επιστημονικές τους έρευνες, δημοσίων έργων που μπόρεσαν να ολοκληρωθούν, επειδή όλες οι Υπηρεσίες και όλη η ομάδα δούλεψε με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Σήμερα είχαμε σχεδιάσει εδώ να ανακοινώσουμε την πρώτη έγκριση του προγράμματος επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, του γνωστού ΕΠΑνΕΚ όπως το λέμε. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις, κ. Πρωθυπουργέ, τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν όλα μας τα προγράμματα παίρνουν έγκριση ακριβώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για το ΣΔΑΜ θα μιλήσει ιδιαίτερα ο Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος δούλεψε και ο ίδιος πάρα πολύ γι΄ αυτό.
Αλλά μπορούμε να πούμε με το Γιάννη Τσακίρη, το Γιώργο Ζερβό και τη Νίκη Δανδόλου ότι όλα μας τα προγράμματα, όχι μόνο το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και το πρόγραμμα του περιβάλλοντος έχει ήδη εγκριθεί, το πρόγραμμα μεταφορών είναι θέμα ολίγων ωρών να ανακοινωθεί η έγκρισή του, το κοινωνικό ταμείο είναι θέμα ολίγων ημερών να ανακοινωθεί η έγκρισή του. Το σύνολο της νέας προγραμματικής περιόδου θα εγκριθεί για την Ελλάδα 1η χώρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αισθάνθηκα κ. Πρωθυπουργέ μεγάλη υπερηφάνεια από αυτό που είπε η κα Επίτροπος προηγουμένως; από τη νέα ιστορία της Ελλάδος.
Από εκεί που η Ελλάδα ήταν μονίμως στα δελτία ειδήσεων των ξένων χωρών μόνο γιατί προκαλούσε κάποιου είδους προβλήματα στους υπολοίπους εταίρους και παρουσιαζόταν περίπου ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, και για αυτό σας αξίζουν προσωπικά συγχαρητήρια, κύριε Πρωθυπουργέ, για όποιον έχει στοιχειωδώς επαφή με το πως παρουσιάζεται η χώρα μας πλέον στο εξωτερικό, είναι πάντα το καλό παράδειγμα.
Αυτό που είπε η κυρία Επίτροπος προηγουμένως: το παράδειγμα προς μίμηση. Η απόσταση από το μαύρο πρόβατο στο παράδειγμα προς μίμηση, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι το αποτέλεσμα της διακυβερνήσεώς σας και για αυτό σας αξίζουν συγχαρητήρια. Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε δουλέψει πάρα πολύ λεπτομερειακά στα προγράμματα.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους Περιφερειάρχες για την πολύ καλή συνεργασία. Ένα από τα χαρακτηριστικά της νέας προγραμματικής περιόδου ήταν η υλοποίηση μιας προεκλογικής δεσμεύσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, η μεταφορά δηλαδή σημαντικά μεγαλύτερων πόρων στις περιφέρειες για να μπορούν να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους, να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους και να αλλάξουν τη ζωή των συμπολιτών μας ταχύτερα και με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Και είναι στοίχημα για την κάθε Περιφέρεια στη νέα προγραμματική περίοδο αυτοί οι αυξημένοι πόροι να απορροφηθούν με μεγάλη ταχύτητα και να αποδειχθεί ότι η εμπιστοσύνη που η κεντρική κυβέρνηση δείχνει στις περιφέρειες είχε νόημα, άξιζε τον κόπο και θα μπορεί στο μέλλον να επεκταθεί σε ακόμα μεγαλύτερη μεταφορά πόρων σε επόμενες προγραμματικές περιόδους για να ολοκληρώσουμε αυτό που πάντα πιστεύαμε, την αληθινή αποκέντρωση και ισόρροπη ανάπτυξης της χώρας.
Σε όλη αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια που ξεκινάει σήμερα και που αποτελεί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα να συνεχίσουμε και να εντείνουμε την προσπάθειά μας για να απορροφήσουμε γρηγορότερα τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ και για την πράσινη ανάπτυξη και την βιώσιμη ανάπτυξη, για την έρευνα και την τεχνολογία, θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να κάνω και εδώ ένα μικρό σχόλιο για να το ξέρει ο κόσμος γιατί οι περισσότεροι συμπολίτες μας δυστυχώς στον ορυμαγδό των καθημερινών πληροφοριών και της καθημερινότητας δεν το γνωρίζουν.
Όταν σχηματίστηκε η κυβέρνησή σας πήρατε μια απόφαση που τότε είχε συζητηθεί πολύ πολιτικά. Τη μεταφορά της τότε ΓΓΕΤ από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την σύνδεση της έρευνας και της αγοράς.
Κάθε πολιτική απόφαση πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμά της. Είμαστε στην υπερήφανη θέση να σας ανακοινώσουμε κύριε Πρωθυπουργέ ότι τα τελευταία δυο χρόνια η Ελλάδα σταθερά είναι πλέον πρώτη σε ποσοστιαία αύξηση απορρόφηση χρημάτων για την έρευνα και την τεχνολογία.
Ξεκινάμε φυσικά από πολύ χαμηλότερη βάση αλλά διαρκώς ανεβαίνουμε θέσεις και αν συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, που βεβαίως θα το κάνουμε, και στη νέα προγραμματική περίοδο έχουμε δεσμεύσει πολύ σημαντικούς πόρους για αυτό, σε λίγα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να είναι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στην έρευνα και στην τεχνολογία και να γίνει πράξη ένα πραγματικό όραμα για μία Ελλάδα σύγχρονη και μοντέρνα.
Όλα αυτά συγκεντρώνονται σε αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, στο νέο ΕΣΠΑ, στη νέα προγραμματική περίοδο, σε ένα εργαλείο με το οποίο αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ωφελεί την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, ωφελεί την καθημερινότητα του ελληνικού λαού και δικαιώνει και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας για την ιστορική μας επιλογή πριν από 40 χρόνια να βάλουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Γιατί ναι, με αυτά τα εργαλεία κάνουμε τη ζωή του ελληνικού λαού καλύτερη, αυτή είναι η αποστολή μας στην πολιτική και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας εδώ σήμερα, είναι πραγματικά μεγάλη μας τιμή που είστε εδώ και πρέπει να το πω, γιατί αξίζει να ακουστεί πριν κατέλθω του βήματος, ότι τίποτα από όλα αυτά που είπαμε δεν θα είχε συμβεί σήμερα και είναι μεγάλες εθνικές επιτυχίες χωρίς τη δική σας καθημερινή καθοδήγηση και εμπλοκή στο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια βρίσκονταν στην πορεία.
Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό, το δικό σας κύρος στην Ευρώπη έκανε την δική μας δουλειά ευκολότερη στην διαπραγμάτευση».
Τρεις σημαντικές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της Καλαμάτας
Nωρίτερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρεις σημαντικές αποφάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών της Καλαμάτας και ευρύτερα της Πελοποννήσου κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της Μεσσήνης.
Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία έχει προχωρήσει ιδιαίτερα και ήδη έχει επιλεγεί προσωρινός ανάδοχος, ενώ η συμβασιοποίηση αναμένεται να γίνει εντός του φθινοπώρου και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός πέντε ετών.
Η δεύτερη αφορά στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», όπως έχει γίνει με πολλά περιφερειακά αεροδρόμια, με σκοπό τη ριζική αναβάθμιση των υποδομών του, ώστε να βελτιωθεί ουσιαστικά η αεροπορική σύνδεση με την περιοχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της τουριστικής βιομηχανίας.
Η τρίτη παρέμβαση αφορά στην ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του βιολογικού καθαρισμού, ενός σημαντικού έργου κόστους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.
«Να σταθώ σε τρία πολύ σημαντικά έργα: πρώτον, για τον δρόμο έχουμε ήδη μιλήσει, πόσο σημαντικό είναι να συνδεθεί η Καλαμάτα με το Ριζόμυλο, με την Πύλο, με τη Μεθώνη, να γίνει και η σχετική παράκαμψη έτσι ώστε να μπορούμε να φτάνουμε πιο εύκολα στην Κορώνη. Είναι ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο το οποίο έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο, ένα έργο το οποίο μετά βεβαιότητας πια δρομολογείται», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο δημαρχείο της Μεσσήνης, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος.
«Δεύτερον, το Αεροδρόμιο. Είχα την ευκαιρία να προσγειωθώ στο αεροδρόμιο και να συζητήσω λίγο με την αερολιμενάρχη και με τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για τη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας, ως ανεξάρτητο έργο. Και αν δει κανείς πόσο επιτυχημένες ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, τα 14 τα οποία αυτή τη στιγμή τα διαχειρίζεται η Fraport, μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Και βέβαια είναι ένα αεροδρόμιο το οποίο έχει διπλό χαρακτήρα, καθώς εδώ θα γίνει και η μεγάλη παρέμβαση, η μεγάλη επένδυση, η οποία θα αναβαθμίσει και τις δυνατότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας να εκπαιδεύει με υπερσύγχρονα αεροσκάφη τους νέους πιλότους μας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός νωρίτερα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους στον αερολιμένα και ενημερώθηκε από την αερολιμενάρχη Βιβή Βλάχου και τον Διοικητή της ΥΠΑ, Γιώργο Δριτσάκο, για τις βελτιωτικές εργασίες που είναι σε εξέλιξη και την πορεία της διαδικασίας παραχώρησης.
«Τρίτον και πολύ σημαντικό, τα έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος. Και εδώ θέλω να είμαι πολύ σαφής, δεν νοείται πια τη σημερινή μέρα τουριστική ανάπτυξη η οποία να μη σέβεται το περιβάλλον και να μην κάνει πράξη τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ολοκλήρωση βασικών υποδομών, εκκρεμότητες που έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί από το παρελθόν.Έχω δώσει προσωπική εντολή ώστε να εξευρεθούν οι πόροι και να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ο βιολογικός καθαρισμός, ένα σημαντικό έργο περίπου 15 εκατομμύρια, όμως ένα έργο το οποίο θα δώσει μία ανάσα σε ολόκληρη την περιοχή. Φαντάζομαι ότι θα διαχειρίζεται λύματα πολλών διαφορετικών οικισμών, και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι και οι τουριστικές επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν θα δώσουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να έρχονται σε έναν τόπο που προστατεύει το περιβάλλον αλλά φυσικά αυτό αφορά και όλους τους δημότες της περιοχής», είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στο δημαρχείο Μεσσήνης.
Δρομολογούνται δύο ακόμη έργα
Παράλληλα με τα παραπάνω, δρομολογείται η υλοποίηση δύο ακόμη έργων, τα οποία πρόκειται να επεκτείνουν και αναβαθμίσουν το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής.
Πρόκειται για το Φράγμα Μιναγιώτικο, η κατασκευή του οποίου προτείνεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. δυτικά του οικισμού Βλασαίικα. Το αρδευτικό του δίκτυο θα έχει συνολική έκταση 35.000 στρεμμάτων, ενώ το κόστος κατασκευής του έχει προϋπολογισθεί στα 98,5 εκατ. ευρώ. Η προκήρυξη της πρώτης φάσης της προεπιλογής των Ομίλων που θα υλοποιήσουν το έργο, αναμένεται τον Ιούλιο του 2022 και ο χρόνος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 έως 2,5 έτη.
Δεύτερον, δρομολογείται η κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την αξιοποίηση των υδάτων του φράγματος – ταμιευτήρα που έχει ήδη υλοποιηθεί στον Φιλιατρινό ποταμό με προϋπολογισμό 45.880.000 ευρώ. Οι εργασίες κτηματογράφησης για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις έχουν ολοκληρωθεί και ο φάκελος του έργου έχει δοθεί σε ανεξάρτητο τεχνικό σύμβουλο, προκειμένου να ετοιμαστούν οι σχετικές προδιαγραφές. Στόχος ο διαγωνισμός υλοποίησης του έργου να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε στη συνέχεια στο κέντρο της Μεσσήνης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και καταστηματάρχες.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.