THEPOWERGAME
Ο κρατικός κίνδυνος επέστρεψε στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί η Goldman Sachs, επισημαίνοντας πως η επιθετική ΕΚΤ και ο επίμονος πληθωρισμός πυροδοτούν μία… διαρκείας αποστροφή των επενδυτών από το ρίσκο, χτυπώντας τα ομόλογα των πιο ευάλωτων χωρών της περιοχής.
Την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, μια επιθετική ΕΚΤ και τα ισχυρά, υπεράνω των προσδοκιών νέα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε ένα άλλο κύμα risk-off στα περιουσιακά στοιχεία. Οι αγορές έχουν επανατιμολογήσει μια πιο επιθετική πορεία νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και η καμπύλη των αμερικανικών ομολόγων βρίσκεται και πάλι κοντά σε αντιστροφή. Οι οικονομολόγοι της Goldman έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις για τα επιτόκια – αναμένουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει δύο διαδοχικές αυξήσεις 50 μ.β τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και περαιτέρω αυξήσεις 50 μ.β τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο από την Fed.
Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία έχουν σημειώσει πολύ άσχημη πορεία από την ημέρα της συνεδρίασης της ΕΚΤ, με τις μετοχές να δυσκολεύονται να αφομοιώσουν άλλη μια περίοδο αυξήσεων των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού. Τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, που συνδέονται με τον κρατικό κίνδυνο, σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις αυτό το διάστημα με τα κρατικά ομόλογα καθώς και τις μετοχές των τραπεζών της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας, να σημειώνουν βίαιο sell-off. Αυτό υποδηλώνει ότι ο κρατικός κίνδυνος στην ευρωζώνη είναι και πάλι στο επίκεντρο, αφού η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδότησε επιθετικότητα σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, ενώ παρέμεινε ασαφής σε ένα πιθανό κρατικό backstop, επισημαίνει η Goldman Sachs.
Όπως σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές επιτοκίων της Goldman, το απότομο sell-off στην περιφέρεια ήταν μέχρι στιγμής προσανατολισμένο στην πολιτική και με τις πιέσεις να είναι ιδιαίτερα έντονες στους μακροπρόθεσμους τίτλους. Οι αποδόσεις 10 ετών ομολόγων στην Ιταλία επέστρεψαν στα επίπεδα του 2018 (την περίοδο της πολιτικής κρίσης στη χώρα), αλλά το spread εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από αυτά τα επίπεδα, δεδομένου ότι τα γερμανικά ομόλογα έχουν επίσης δεχθεί ισχυρές πιέσεις. Η συσχέτιση μεταξύ των επιτοκίων της ευρωζώνης και των ομολόγων παραμένει έντονα θετική και απέχει πολύ από τα επίπεδα που χαρακτήριζαν προηγούμενες περιόδους αυξημένων κρατικών κινδύνων.
Η μετάδοση των πιέσεων από τα spreads των ιταλικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε άλλα περιουσιακά στοιχεία φαίνονται επίσης αρκετά περιορισμένες μέχρι στιγμής: ο όγκος στον ιταλικό δείκτη FTSE MIB παρέμεινε υποτονικός και, γενικότερα, η μεταβλητότητας ή ο «δείκτης φόβου» της αγοράς VIX διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 30, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει επιπλέον κίνδυνος premium για την Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ. Τα εταιρικά spreads της Ιταλίας έχουν διευρυνθεί αλλά δεν φαίνονται ακόμη υπερβολικά ευρεία, ειδικά σε σύγκριση με τα υψηλά του 2018 και την κίνηση των κρατικών spreads.
«Δεδομένου ότι οι πρόσφατες κινήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων ήταν μεγάλες αλλά όχι άτακτες, διαπιστώνουμε κινδύνους περαιτέρω ανατιμολόγησης των κρατικών κινδύνων στα spreads της περιφέρειας και ειδικά της Ιταλίας και μεγαλύτερης αποσύνδεσης στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης, πιθανώς λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από τις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας«, σημειώνει η Goldman Sachs. Σε αυτό το σενάριο, ο όγκος των ευρωπαϊκών μετοχών ενδέχεται να αυξηθεί έναντι των ΗΠΑ. Συνολικά, με τον πληθωρισμό να αποδεικνύεται πιο επίμονος και να συνεχίζονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη, η αμερικάνικης τράπεζα πιστεύει ότι οι κίνδυνοι της bear market είναι πιθανό να παραμείνουν. Σε κάθε περίπτωση ο κρατικός κίνδυνος έχει επιστρέψει στην Ευρωζώνη, καταλήγει η τράπεζα.