THEPOWERGAME
Μείωση του ρίσκου, με equal weight στάση στις διεθνείς μετοχές και overweight στάση στις μετοχές τις Ιαπωνίας, τον κλάδο της ενέργειας και το πετρέλαιο ειδικότερα, συστήνει η Morgan Stanley για την επενδυτική στρατηγική β’ εξαμήνου το οποίο πλησιάζει.
«Το τρέχον επενδυτικό τοπίο μοιάζει πολύ με… οδήγηση υπό καταρρακτώδη βροχή, σε ώρες αιχμής. Καθώς τα φώτα των φρένων αναβοσβήνουν, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία μας, να αλλάξουμε λωρίδα ή απλά να βγούμε από τον δρόμο και να περιμένουμε», σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα χαρακτηριστικά περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγορές.
Αυτή είναι η δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σήμερα, σε αυτό που η οικονομική ομάδα της Morgan Stanley περιγράφει ως «την πιο χαοτική, δύσκολα προβλέψιμη μακροοικονομική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών». Οι ενδιάμεσες οικονομικές προοπτικές της τράπεζας υποστηρίζουν την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομία θα παρακάμψει την ύφεση το 2022 – τελειώνοντας το έτος με αύξηση του ΑΕΠ 2,9% – αλλά προειδοποιούν ότι ο δρόμος μπροστά είναι γεμάτος κινδύνους.
Αυτό ισχύει σίγουρα για τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Andrew Sheets, επικεφαλής αναλυτή της Morgan Stanley Research. «Μέχρι στιγμής, το 2022 όχι μόνο έχει δει μια τραγική πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη, αλλά έφερε επίσης τη χειρότερη απόδοση της αγοράς ομολόγων από το 1980, τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση εμπορευμάτων από τότε που ξεκίνησαν τα δεδομένα το 1960 και μεγάλες κινήσεις εντός και μεταξύ των δεικτών μετοχών», τονίζει.
Σε γενικές γραμμές, οι αναλυτές της Morgan Stanley συνιστούν στους επενδυτές να παραμείνουν αμυντικοί, διαφοροποιημένοι – και υπομονετικοί. «Συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε αυτές τις δυναμικές μέσω ενός φακού του «τέλους κύκλου»», υποστηρίζουν, σημειώνοντας ότι οι στρατηγικές που βασίζονται σε κανόνες που αναζητούν συστηματικά τη σχετική αξία σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων τα έχουν πάει και αναμένεται να συνεχίσουν να δίνουν κέρδη.
Συνεπώς, τονίζει η Morgan Stanley, η συνολική έκθεση στο ρίσκο πρέπει αν είναι χαμηλή για το υπόλοιπο του έτους, με equal weight στάση στις παγκόσμιες μετοχές και τα ομόλογα, ενώ εξαίρεση αποτελεί η ενέργεια, η οποία μπορεί να αντισταθμίσει τον πληθωρισμό με δυνατότητα σημαντικής ανόδου.
Ακολουθούν οι τέσσερις βασικές προτάσεις των αναλυτών της Morgan Stanley για τους επενδυτές στο β’ εξάμηνο του 2022:
- Μετοχές ΗΠΑ: Μία από τα ίδια
Η πρόσφατη αστάθεια στις μετοχές των ΗΠΑ δεν είναι αβάσιμη. Οι πτωτικές αναθεωρήσεις για την κερδοφορίας και ο εξασθενημένος δείκτης PMI υποδηλώνουν ότι η bear market δεν έχει τελειώσει. «Βλέπουμε περαιτέρω υποβαθμίσεις και αδυναμία στις αγορές των ΗΠΑ» τονίζει ο Mike Wilson, επικεφαλής επενδύσεων και αμερικάνικων μετοχών της Morgan Stanley. Ο στόχος 12μήνου για τον S&P 500 είναι οι 3.400 μονάδες, πολύ κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.
- Η κατάσταση στην Ευρώπη θα χειροτερεύσει κι άλλο πριν βελτιωθεί
Με μία πρώτη ματιά, οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley προειδοποιούν ότι οι τιμές μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν ακόμη όλα τα άσχημα νέα.
Στην πραγματικότητα, ενώ οι δείκτες τιμής προς κέρδη (P/E) η ήταν πρόσφατα σε χαμηλά διψήφια επίπεδα, έχουν βυθιστεί σε μονοψήφιο ποσοστό δύο φορές τα τελευταία 15 χρόνια. «Και ενώ ο δείκτης MSCI Europe διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλή αποτίμηση σε σχέση με τον S&P, η σχετική αποτίμησή του έναντι του παγκοσμίου δείκτης MSCI εκτός ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα πάνω από το μέσο όρο», επισημαίνει ο Graham Secker, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας στρατηγικής μετοχών της τράπεζας.
Επιπλέον, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ χαμηλότερα και τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό υψηλότερα, και σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει να αφαιρεί τα μέτρα στήριξης. «Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι το προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής για το MSCI Europe παραμένει μη ελκυστικό», προσθέτει ο Secker.
- Ανοδικά περιθώρια στις ιαπωνικές μετοχές
Τα μη ελκυστικά προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής είναι επίσης ένα κοινό θέμα σε μεγάλο μέρος της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Ωστόσο, οι ιαπωνικές μετοχές συνεχίζουν να ξεχωρίζουν. Οι αποτιμήσεις τους είναι χαμηλές, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων πλησιάζει σε υψηλό 40 ετών και τα κέρδη ενισχύονται από την αδυναμία του γιεν Ιαπωνίας. Εν τω μεταξύ, οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ιαπωνίας είναι σχετικά θετικές. Η αύξηση του ΑΕΠ, αν και μέτρια στο 1,9%, αναμένεται βελτιωμένη σε σχέση με το 2021, η χώρα έχει χαμηλό πληθωρισμό και μια κεντρική τράπεζα σε στάση αναμονή. Σύμφωνα με το βασική τους σενάριο, οι αναλυτές της Morgan Stanley βλέπουν τον δείκτη TOPIX των blue chips να αποδίδει 9,3% τους επόμενους 12 μήνες.
- Ισχυρές προοπτικές για το πετρέλαιο
Δεδομένων των σοκ της προσφοράς και του πολέμου στην Ουκρανία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα εμπορεύματα βρίσκονται σε καλό δρόμο για να υπεραποδώσουν των μετοχών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – και τα εμπορεύματα του κλάδου της ενέργειας εξακολουθούν να έχουν ισχυρά περιθώρια ανοδικής πορείας, σύμφωνα με τους στρατηγικούς της Morgan Stanley. Όπως εκτιμούν, οι τιμές του πετρελαίου brent θα αυξηθούν στα 130 δολάρια το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.