THEPOWERGAME
Είναι ώρα για εθνική συσπείρωση, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα, ο οποίος «όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παρασυρθεί από την τοξική κομματική αντιπαράθεση, ούτε από πληθωριστικά αιτήματα. Ωστόσο, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας.
«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Στο τέλος της 4 ετίας. Τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες. Για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός «ο ρεαλισμός δεν εμποδίζει την αισιοδοξία όταν αυτή τεκμηριώνεται με αισιοδοξία και υπάρχει».
Η σημασία των βραβείων του ΕΒΕΑ
«Οι διακρίσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν την επινοητικότητα, το καινοτόμο πνεύμα αλλά και τον καθημερινό κόπο των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την πρόοδο μίας επιχείρησης», τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα βραβεία του ΕΒΕΑ. «Επικυρώνουν, όμως, παράλληλα και τις αντοχές ολόκληρης της οικονομίας μας πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικά αισιόδοξες προοπτικές της. Μία κατάκτηση στην οποία πιστεύω ότι μερίδιο έχουν όλοι: από την κυβέρνηση και τα επιμελητήρια μέχρι τη διοικητική πυραμίδα, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους, το προσωπικό κάθε εταιρίας», τόνισε.
Επεσήμανε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας με προσπάθεια κρατήθηκαν όρθιοι όλοι οι πυλώνες της παραγωγής. «Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και σήμερα». Πρόσθεσε ότι από την άλλη ο κόσμος των επιχειρήσεων οφείλει να αξιοποιεί δημιουργικά τις ευκαιρίες και να ανεβάζει κι άλλο τον πήχυ για τον ίδιο, αλλά και για την εθνική ανάπτυξη.
«Σε τέτοιες περιπτώσεις ανθεκτικότητας και δημιουργικότητας είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση», τόνισε. «Σε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν περιόρισαν μοιρολατρικά τη δράση τους απλά προσαρμοζόμενες στις αντιξοότητες της περιόδου, αλλά μπόρεσαν να διακρίνουν σε αυτές νέες μεγάλες ευκαιρίες. Αξιοποίησαν τα όποια εργαλεία τους προσέφερε η κυβέρνηση κι έφτιαξαν έτσι τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας», τόνισε.
Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά, θα έλεγα, ύστερα από χρόνια οι επιδιώξεις της ιδιωτικής προκοπής και των συμφερόντων των εργαζόμενων ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις προτεραιότητες, τις επιλογές της Πολιτείας».
Το αποτέλεσμα είναι παρά τις αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον η ελληνική οικονομία να ορίζεται από αυτό το σπάνιο δίπτυχο της αντοχής, της ανθεκτικότητας, αλλά και της προοπτικής, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία
Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022, που επίσης μας αιφνιδίασε ευχάριστα, στη διαρκή μείωση της ανεργίας και τη σημαντική άνθηση των εξαγωγών που ξεπέρασαν το ορόσημο των 40 δισεκ. ευρώ.
Επιδόσεις, που βρίσκονται σταθερά πάνω από το μ.ο της ευρωζώνης αποτελούν εξέλιξη που συμπαρασύρει προς τα κάτω και το δημόσιο χρέος, όπως είπε. Η πρόβλεψη επίσης για το 2023 είναι για περαιτέρω μείωση της ανεργίας σε επίπεδα που μας ήταν άγνωστα εδώ και μια δεκαετία.
Τόνισε πως το 2023 θα είναι η χρονιά που θα επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα κι έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δυναμική των επενδύσεων και τις προοπτικές για το μέλλον και την κάλυψη με μεγάλη ταχύτητα του επενδυτικού κενού που μας χώριζε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και επεσήμανε πως όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις συνέβαλαν στην 11η συνεχή θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «οδηγώντας πια στην οριστική έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο».
Μίλησε για απολύτως ρεαλιστικούς στόχους που είναι αποτέλεσμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν «στηρίζοντας από τη μια τα νοικοκυριά, αλλά απελευθερώνοντας από την άλλη την οικονομική δραστηριότητα, με όπλα μας τη φορολογική ελάφρυνση και τη συνετή διαχείριση».
Τόνισε ότι όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και δεν προέκυψαν τυχαία ειδικά μέσα σε ένα τοπίο αλλεπάλληλων κρίσεων και ταυτόχρονων εθνικών προκλήσεων.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη θεσμική καθιέρωση κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις ή συνεργασίες μικρών και μεσαίων εταιρειών.
Αναλυτικά, ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στην απονομή των επιχειρηματικών βραβείων του Επιμελητηρίου. Ενός θεσμού που επανέρχεται δυναμικά μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής διακοπής.
Πολλά συγχαρητήρια στα στελέχη του ΕΒΕΑ για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης και για την εξαιρετικά καλαίσθητη -τολμώ να πω- διακόσμηση αυτού του ιστορικού χώρου. Πάνω απ΄ όλα όμως τα συγχαρητήριά μου τα αξίζουν οι εταιρείες οι οποίες τιμώνται σήμερα. Και εύχομαι η πανάξια βράβευσή τους να είναι μία ευκαιρία, ένα έναυσμα, μία αφετηρία για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και για καινούργιες κατακτήσεις.
Οι διακρίσεις αυτές έρχονται, όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος, να επιβεβαιώσουν την επινοητικότητα, το καινοτόμο πνεύμα, αλλά και τον καθημερινό κόπο των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την πρόοδο μίας επιχείρησης.
Επικυρώνουν, όμως, παράλληλα και τις αντοχές ολόκληρης της οικονομίας μας, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικά αισιόδοξες προοπτικές της. Μία κατάκτηση, στην οποία -πιστεύω- ότι μερίδιο έχουν όλοι. Aπό την κυβέρνηση και τα επιμελητήρια, μέχρι την διοικητική πυραμίδα, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους, το προσωπικό κάθε εταιρείας.
Γιατί από τη μία πλευρά ο ρόλος της Κυβέρνησης, ειδικά της δικής μας, είναι να διαμορφώνει το γόνιμο εκείνο περιβάλλον όπου θα ριζώνει η απασχόληση και θα ανθίζει η οικονομική δραστηριότητα. Αυτό κάναμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρατώντας όρθιους όλους τους πυλώνες της παραγωγής. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και σήμερα.
Ενώ από την άλλη, ο κόσμος των επιχειρήσεων οφείλει να αξιοποιεί δημιουργικά τις ευκαιρίες. Οφείλει να ανεβάζει κι άλλο τον πήχη για τον ίδιο, αλλά και για την εθνική ανάπτυξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις ανθεκτικότητας και δημιουργικότητας είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση. Σε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν περιόρισαν μοιρολατρικά τη δράση τους, απλά προσαρμοζόμενες στις αντιξοότητες της περιόδου αλλά μπόρεσαν να διακρίνουν σε αυτές νέες μεγάλες ευκαιρίες.
Αξιοποίησαν τα όποια εργαλεία τους προσέφερε η Κυβέρνηση και έφτιαξαν έτσι τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας. Μετέτρεψαν, με άλλα λόγια, την παθητικότητα των άλλων στο δικό τους πάθος για επιχειρηματική επιτυχία.
Και για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, οι επιδιώξεις της ιδιωτικής προκοπής και των συμφερόντων των εργαζόμενων, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις προτεραιότητες, τις επιλογές της Πολιτείας.
Με αποτέλεσμα παρά τις απρόβλεπτες, παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες στο διεθνές προσκήνιο, η ελληνική οικονομία να ορίζεται από αυτό το σπάνιο δίπτυχο της αντοχής, της ανθεκτικότητας αλλά και της προοπτικής. Είναι το έδαφος στο οποίο πλέον μπορεί και πατά γερά και συνιστά και το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθεί με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στο μέλλον.
Αυτό παρατηρούν και τα μεγάλα μεγέθη της οικονομίας. Από την ανάπτυξη του 8,3% του 2021, πολύ πέρα και πολύ πάνω και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν γίνει στην αρχή της χρονιάς αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022, κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και αυτή μια ανάπτυξη η οποία -πιστεύω- ότι μας αιφνιδίασε ευχάριστα. Η διαρκής μείωση της ανεργίας, αλλά και η σημαντική άνθηση των εξαγωγών που ξεπέρασαν πια το ορόσημο των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πιστεύω ότι είναι επιδόσεις που καθιστούν απόλυτα ρεαλιστικές, ίσως και συντηρητικές τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3,5% φέτος και 3,1% του χρόνου. Σταθερά, πάντως, επιδόσεις που βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς συμπαρασύρει και προς τα κάτω το δημόσιο χρέος. Ενώ και το 2023 η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω πτώση της ανεργίας. Θα φτάσει σε επίπεδα τα οποία μας ήταν άγνωστα εδώ και μια δεκαπενταετία.
Θα είναι, επίσης, το 2023 η χρονιά εκείνη στην οποία θα επιστρέψουμε πια σε πρωτογενή πλεονάσματα.
Όσο για τις επενδύσεις, εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, πόσο αυτές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ποια είναι η δυναμική τους προοπτική για το μέλλον.
Εκτιμούμε ότι η αύξησή τους θα είναι από 15%-20%, μία αύξηση πενταπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Καλύπτουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτή την οποία θα αναμέναμε και εμείς το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλο από το επενδυτικό κενό το οποίο μας χώριζε από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι εξαγωγές μας θα αυξηθούν πάνω από 10%. Και αυτή μία τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και πιστεύω ότι αυτές οι επιδόσεις αλλά και οι πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έγιναν σε όλο το μέτωπο της οικονομικής αλλά και κοινωνικής ζωής, είναι αυτή η οποία οδήγησε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενδέκατη συνεχή θετική αξιολόγηση της χώρας μας επί δικής μας θητείας. Οδηγώντας πια στην οριστική έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο.
Είναι στόχοι απολύτως ρεαλιστικοί τους οποίους η Κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να τους πετύχει. Είναι στόχοι οι οποίοι είναι ρεαλιστικοί και ορατοί χάρη σε πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν εδώ και τρία χρόνια. Στηρίζοντας από τη μία τα νοικοκυριά αλλά απελευθερώνοντας από την άλλη την οικονομική δραστηριότητα. Με όπλα μας τη φορολογική ελάφρυνση και τη συνετή διαχείριση.
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω, αυτές οι σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, η αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, η οποία έχει ξεκάθαρη αντανάκλαση και στην οικονομική δραστηριότητά σας, όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και ούτε προέκυψαν τυχαία.
Πολύ περισσότερο όταν κατακτήθηκαν μέσα σε ένα τοπίο αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων και ταυτόχρονων εθνικών προκλήσεων. Για να δανειστώ μία φράση από την ωραία σας ομιλία, κ. Πρόεδρε, δεν είχαμε πολλές μέρες λιακάδας, είχαμε πολλές περισσότερες μέρες με συννεφιά και καταιγίδα.
Από τον παγκόσμιο διετή πόλεμο με τον κορονοϊό, μέχρι τις μάχες των συνόρων με τις μεταναστευτικές εισβολές, οργανωμένες από την Τουρκία, και από τη διαρκή ένταση στο Αιγαίο, ως την τελευταία πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση με τη διεθνή έκρηξη των τιμών, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Επιμένω σε αυτό, γιατί είναι άλλο μία οικονομική και κοινωνική πολιτική να ασκείται σε ένα ομαλό περιβάλλον και είναι πολύ διαφορετικό οι ίδιες επιλογές να υλοποιούνται ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα. Τότε η σύγκριση -πιστεύω- ότι δίνει άλλη διάσταση στους χειρισμούς που έγιναν. Αυτά είναι σημαντικά να τα υπενθυμίζουμε, για να μη ξεχνιόμαστε.
Γιατί όσο δεν πρέπει κανείς να πανηγυρίζει -και πιστεύω ότι η Κυβέρνησή μας διακρίνεται για τη σεμνότητά της ως προς την εκφορά του πολιτικού της λόγου- άλλο τόσο όμως δεν πρέπει και να μηδενίζουμε.
Για τη συρρίκνωση των βαρών των επιχειρήσεων δεν θα σας μιλήσω πολύ περισσότερο. Εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα πόσο λιγότερο ασφυκτική είναι σήμερα η φορολογία σε σχέση με το τι συνέβαινε πριν από τρία χρόνια.
Θα περιοριστώ να πω ότι σε αυτό το διάστημα, σε λιγότερο από τρία χρόνια, κάναμε όλα όσα είπαμε όταν δεσμευτήκαμε για χαμηλότερους φόρους και μικρότερες εισφορές. Κάποιες φορές, μάλιστα, ξεπεράσαμε και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αποκλιμακώθηκε κατά 35% ενώ η αρχική μας δέσμευση ήταν για 30%.
Ξεχωριστή αναφορά όμως κ. Πρόεδρε οφείλω σε μία μεταρρύθμιση που αφορά σχεδόν όλους σας, κατ’ εξοχήν αφορά τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Και αναφέρομαι στην θεσμική καθιέρωση κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις ή συνεργασίες μικρών και μεσαίων εταιρειών.
Όπως ξέρετε τα σχήματα που θα προκύπτουν από τέτοιες πρωτοβουλίες θα απαλλάσσονται κατά 30% από το φόρο εισοδήματος, μάλιστα όταν συνενώνονται δύο ή περισσότεροι επαγγελματίες ή αγρότες, η μείωση του φόρου τότε φτάνει στο μισό. Είναι σημαντική παρέμβαση, ένα σημαντικό πρόσθετο κίνητρο, το οποίο επεμβαίνει ακριβώς εκεί που κατά την άποψή μου βρίσκεται το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αναφέρομαι στο μέγεθός της. Και αυτή η δυνατότητα που δίνει η ελληνική Πολιτεία για περισσότερες συγχωνεύσεις, περισσότερες συνεργασίες, είναι νομίζω μία πρόκληση και μία πρόσκληση σε όλους σας, για να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τέτοια συνεργατικά σχήματα και για να αποκτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το κρίσιμο μέγεθος το οποίο χρειάζονται προκειμένου να βελτιώσουν συνολικά την ανταγωνιστικότητά τους εντός και εκτός Ελλάδος.
Και ναι, είναι μερικές φορές -και αναφέρομαι στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων- καλύτερο να έχει κανείς ένα μικρότερο μερίδιο σε μία μεγαλύτερη εταιρεία που έχει περισσότερες προοπτικές, παρά να είναι ο βασικός μέτοχος μίας μικρότερης εταιρείας, η οποία όμως λόγω του μεγέθους τους δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική.
Και βέβαια θέλω να τονίσω ότι η σταθερή χρηματοδότηση η οποία παρέχεται από το Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 αποδεικνύει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αφορά πρωτίστως τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Το ίδιο εξάλλου ισχύει και για το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά μαζί με τον Υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό σε μία εκδήλωση που θα γίνει στην Καλαμάτα την επόμενη εβδομάδα.
Διότι -όπως είπα- αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την εμβέλειά τους, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει σε μία παγκόσμια αγορά, η οποία γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, από την άλλη όμως οι παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις προσφέρουν και πολλές νέες ευκαιρίες.
Πάρτε για παράδειγμα τη μεγάλη τάση η οποία υπάρχει πια στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αλυσίδες παραγωγής να επιστρέψουν από την ‘Απω Ανατολή, πιο κοντά στις αγορές των προϊόντων. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική επιχειρηματικότητα, ειδικά για την ελληνική μεταποίηση, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει αναξιοποίητη.
Έχουμε κι έχετε στη διάθεσή σας πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, δεν θα τα αναφέρω αναλυτικά, νομίζω τα γνωρίζετε. Θα πω μόνο ότι και η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών μέσα από το σχέδιο Ηρακλής που κατέβασε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά, δίνει τη δυνατότητα και στις τράπεζες να απελευθερώσουν πρόσθετη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Και ναι η διεύρυνση του πεδίου δράσης των τραπεζών, για να ακουμπήσουν και επιχειρήσεις που μπορεί στο παρελθόν να ήταν έξω από το πλαίσιο τραπεζικού δανεισμού, είναι κι αυτή μια πρόκληση την οποία πρέπει να συζητήσουμε μαζί με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ένα είναι βέβαιο, ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών σήμερα είναι πιο υγιείς, άρα και η ανάληψη τραπεζικού ρίσκου μπορεί να είναι πιο εύκολη σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν.
Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε από τα 8,3 δισεκατομμύρια της επιστρεπτέας προκαταβολής τα 5 δισεκατομμύρια θα παραμείνουν στην αγορά. Και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα πόσο στηρίξαμε, ουσιαστικά, τις επιχειρήσεις αυτό το δύσκολο διάστημα της πανδημίας.
Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι κ. Πρόεδρε το οποίο αναγνωρίζεται συνολικά από τον επιχειρηματικό κόσμο. Καταφέραμε και σώσαμε θέσεις εργασίας, κρατήσαμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό και δώσαμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, τώρα που επιστρέφει η οικονομική δραστηριότητα, να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το δύσκολο μέλλον -το οποίο τώρα είναι αποτέλεσμα άλλης μιας εξωγενούς κρίσης- με περισσότερη αισιοδοξία.
Παρουσιάσαμε το 2021 τη δεύτερη μεγαλύτερη ελάφρυνση φόρων από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Και είναι ένα στοιχείο το οποίο επικαλούμαι από το βήμα αυτό, όχι μόνο ως ένα μέτρο κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης αλλά και ως ένα συντελεστή τόνωσης της εσωτερικής αγοράς. Γιατί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, τελικά στα αγαθά και στις υπηρεσίες που εσείς προσφέρετε, κατευθύνεται.
Και η ίδια αντίληψη που διαπερνά αυτό το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων ισχύει και στο σχέδιο στήριξης όσον αφορά τις αυξήσεις, τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Ήδη από τον Απρίλιο έχει διπλασιαστεί η επιδότηση στις επαγγελματικές καταναλώσεις ώστε να καλύπτει έως και το 50% των αυξήσεων. Τον Ιούλιο η κάλυψη αυτή θα φτάσει το 65%. Για τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, θα ξεπεράσει το 80%. Και νομίζω ότι ήδη εσείς πια βλέπετε στους λογαριασμούς σας μια σημαντική αποκλιμάκωση στη δαπάνη την οποία κάνετε για το ηλεκτρικό ρεύμα. Και ειδικά η έμφαση την οποία δώσαμε με το Υπουργείο είναι να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις, όπου πράγματι αυτή η απότομη αύξηση ήταν δυσανάλογα μεγάλη και επηρέασε ουσιαστικά μέχρι και τη βιωσιμότητά τους.
Και βέβαια, κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύντομα θα επιτραπεί η ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων επιχειρήσεων. Ομάδες εταιρειών θα μπορούν να συγκροτούν έναν κοινό φορέα ο οποίος θα βρίσκει και θα εγκαθιστά σε δικό του χώρο ανεξάρτητα από την περιοχή μονάδες παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο και τον άνεμο.
Θέλουμε να δώσουμε παραπάνω δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών αλλά και σε ατομικές επιχειρήσεις, να μπορούν να παράγουν οι ίδιες το ρεύμα το οποίο καταναλώνουν. Γνωρίζουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και στο επίπεδο των διασυνδέσεων. Εργαζόμαστε σκληρά για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.
Όπως, όμως, δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα χωρίς επιχειρηματίες και παραγωγή χωρίς επαγγελματίες έτσι δεν υπάρχει και οικονομία χωρίς την κοινωνία. Για αυτό και πάλι η πολιτική μας έχει διπλή κατεύθυνση και από τα συνολικά 7 δισεκατομμύρια ευρώ του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης μεγάλο μέρος κατευθύνεται στην ενίσχυση των νοικοκυριών.
Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες, ίσως με μία-δύο μέρες καθυστέρηση για κάποιους τεχνικούς λόγους, θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα του Power Pass, έτσι ώστε να μπορέσουν οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά που δικαιούνται τη στήριξη, και είναι η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, να εισάγουν τα στοιχεία τους και να επιστραφεί στους λογαριασμούς τους ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα φτάνει έως και τα 600 ευρώ, ώστε να καλύψουμε ένα σημαντικό κομμάτι από τις υπερβολικές αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που πλήρωσαν τους πρώτους μήνες του 2022.
Και βέβαια, έχουμε πάρει μέτρα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και άλλα, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, ώστε να δημιουργήσουμε κάποιο ανάχωμα στις σημαντικές ανατιμήσεις των καυσίμων.
Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι το φαινόμενο αυτό είναι εισαγόμενο. Οφείλεται από τη μία στη μεγάλη αύξηση της πρώτης ύλης, τη βλέπετε, αλλά οφείλεται και στο γεγονός ότι, δυστυχώς, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν κινήθηκε υπέρ μας, με αποτέλεσμα όταν τα καύσιμα μεταφράζονται από ευρώ σε δολάρια, η αύξηση αυτή τη φορά να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που ήταν την τελευταία φορά που είχαμε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.
Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι, όπως είπατε, κ. Πρόεδρε, οι επενδύσεις και η ιδιωτική πρωτοβουλία να διευρύνει το δημόσιο πλούτο. Ώστε ένα μέρος μετά να μπορεί να επιστρέφεται στους πολίτες αλλά και στις δύσκολες στιγμές μερίδιο στη φροντίδα της πολιτείας να έχουν, επίσης, όλα τα τμήματα της κοινωνίας.
Μπορέσαμε και παρείχαμε αυτή τη σημαντική στήριξη στους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ακριβώς επειδή η οικονομία μας πήγε καλύτερα από αυτό το οποίο περιμέναμε.
Πολύ περισσότερο όταν πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι σήμερα ναι, το μέσο εισόδημα πολιορκείται από την ακρίβεια και οι μισθοί στη χώρα μας ως αποτέλεσμα μίας υπερδεκαετούς κρίσης παραμένουν ακόμα χαμηλοί.
Και πιστέψτε με, θα ήταν πολύ εύκολο να απαντήσω σε όσους μας ασκούν ανέξοδη κριτική, λέγοντας απλά: στείλτε το λογαριασμό στον κ. Πούτιν. Είναι συχνά οι ίδιοι οι οποίοι δεν τολμούν καν να τον καταδικάσουν. Όμως, ο ρόλος μου είναι άλλος, ο ρόλος της κυβέρνησης είναι άλλος. Πρέπει να κρατάμε σταθερά το τιμόνι της χώρας μέσα στις πολλές φουρτούνες που μας έτυχαν, πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε τις ευκαιρίες σε αυτήν την διαδρομή και πρέπει, τελικά, να την κατευθύνουμε εκεί που εξ αρχής είχαμε στρέψει την πυξίδα μας. Στα ήρεμα νερά της ανάπτυξης και της ευημερίας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αυτό θα συνεχίσω να κάνω, με πρώτο όπλο, πάντα, την αλήθεια κι αυτή την ειλικρινή σχέση που πιστεύω ότι έχουμε οικοδομήσει με τους Έλληνες πολίτες.
Και γι΄ αυτό και είναι χρέος μας να μην εξωραΐσουμε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Είναι συνθήκες πρωτόγνωρες, έχουμε πόλεμο. Θα το ξαναπώ, έχουμε πόλεμο για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κάτι το οποίο φαινόταν αδιανόητο πριν από ένα χρόνο.
Έχουμε μία πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση, έχουμε μία αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, χωρίς προηγούμενο. Έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο, όχι για τη χώρα μας, αλλά για άλλες χώρες του τρίτου κόσμου. Κι έχουμε έναν πληθωρισμό ο οποίος, δυστυχώς, ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών παντού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται. Και υπό αυτούς τους όρους θα επαναλάβω την άποψή μου, ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. Και αυτήν την σταθερότητα που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια, είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω.
Γι΄ αυτό και η Κυβέρνηση συνολικά επιμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Βαδίζοντας με ευελιξία όπου χρειάζεται, ανάμεσα στα τόσα εμπόδια της συγκυρίας και αντιτάσσοντας κάθε φορά στο χειρότερο απρόοπτο την καλύτερη δυνατή λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη σήμερα στη χώρα μας υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας, σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Προσοχή όμως, προσοχή. Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μίας πρωτοφανούς παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Και στο όνομα του παρόντος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες, δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο.
Η πορεία μας, λοιπόν, από εδώ και στο εξής θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη, αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Θα είναι όμως ταυτόχρονα και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο να το αντιληφθούμε. Ζυγίζοντας τις ανάγκες μας στη ζυγαριά των δυνατοτήτων μας. Ακριβώς γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων.
Και σίγουρα θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Αλλά τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες.
Καταρχάς για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε μια ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα.
Κυρίες και κύριοι, ο ρεαλισμός δεν εμποδίζει την αισιοδοξία όταν αυτή τεκμηριώνεται με στοιχεία. Και υπάρχει, τη συναντώ κάθε φορά που συζητώ με δημιουργικούς επιχειρηματίες που επιμένουν να επενδύουν και να βλέπουν μέσα στις κρίσεις ευκαιρίες για τους ίδιους, τις επιχειρήσεις τους, τους εργαζόμενούς τους.
Η εθνική οικονομία άντεξε και πέρασε μέσα από αλλεπάλληλες δοκιμασίες. Η πορεία των δημόσιων εσόδων φέτος μας οπλίζει με εφεδρείες. Οι προβλέψεις για τον τουρισμό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Υλοποιούνται παραπάνω από 200 έργα με ύψος το οποίο ξεπερνά τα 10 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Και, όπως σας είπα, πολλές από τις δράσεις αυτές θα αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Να αναφέρω ενδεικτικά τα προγράμματα για την Έξυπνη Μεταποίηση, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των μικρών επιχειρηματικών σχημάτων, το Εξοικονομώ Επιχειρώντας, το Παρατηρητήριο Πιστωτικής Επέκτασης, αλλά και πολύ σημαντικό, τις πολιτικές απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους.
Η μεγάλη πρόκληση που ήδη εσείς αντιμετωπίζετε, είναι ότι καθώς πέφτει η ανεργία δυσκολεύεστε να βρείτε κατάλληλα καταρτισμένους εργαζόμενους. Και υπάρχει μια ασυμμετρία σήμερα στην αγορά εργασίας, ανάμεσα στους ανέργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης, του τέως ΟΑΕΔ και στις ανάγκες που μας ζητούν οι επιχειρήσεις. Και αυτό το κενό θα πρέπει να το γεφυρώσουμε με ενεργητικές πολιτικές οι οποίες ήδη δρομολογούνται από το Υπουργείο Εργασίας αλλά και από τον παλιό ΟΑΕΔ. Και νομίζω ότι θα σας προσφέρουν μια μεγάλη ανακούφιση.
Και θέλουμε, κ. Πρόεδρε, τη συνεργασία σας σε αυτά τα προγράμματα διότι εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα τις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά και τις προδιαγραφές της κατάρτισης που χρειάζεστε για να μπορέσει ένας εργαζόμενος, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή στις απαιτήσεις σας, να εκπαιδευτεί ενδεχομένως, γιατί όχι, από εσάς και να προσαρμοστεί τελικά στις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης.
Και βέβαια σε αυτή τη λογική κινείται και το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Παιδεία που θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, το οποίο για πρώτη φορά απελευθερώνει δημιουργικά τα πανεπιστήμια και δημιουργεί αυτή την τόσο απαραίτητη γέφυρα μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων. Δύο χώροι οι οποίοι θα πρέπει, όχι απλά να συνομιλούν, αλλά να συνεργάζονται αρμονικά. Πλην όμως – δέσμιοι άλλων αντιλήψεων και ξεπερασμένων εποχών – αυτό δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει ακόμα συμβεί. Ήρθε η ώρα να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό άλμα.
Τελειώνω λέγοντάς σας ότι και εσείς πρέπει να πάρετε -σε εσάς αναφέρομαι στις επιχειρήσεις, στα μέλη σας, κ. Πρόεδρε- πρέπει και εσείς να πάρετε τη δική σας θέση στο εθνικό μέτωπο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Η Κυβέρνηση έδειξε, ήδη, το δρόμο προχωρώντας σε μία γενναία, μεγαλύτερη του αναμενομένου, αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι σειρά σας τώρα να αρπάξετε τις ευκαιρίες και τους πόρους οι οποίοι υπάρχουν. Να καταρτίσετε περισσότερο το προσωπικό σας. Να φροντίσετε για τη συνολική οικονομική του ανακούφιση μέσω ενός φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος. Να δείτε πιο θετικά καινούρια καινοτόμα εργαλεία τα οποία θα κάνουν τους εργαζόμενούς σας συμμέτοχους στην επιχειρηματική σας επιτυχία.
Το έχω πει πολλές φορές, το πιστεύω ακράδαντα, δεν υπάρχει πετυχημένη επιχείρηση χωρίς ευχαριστημένους και παραγωγικούς εργαζόμενους και είμαι σίγουρος ότι αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, κ. Πρόεδρε, τις οποίες θα βραβεύσουμε σήμερα.
Κλείνω, λοιπόν, με την διαβεβαίωση ότι η πολιτεία αλλά και εγώ προσωπικά, θα είμαστε στο πλευρό σας. Και σας ζητώ να απαντήσετε εντείνοντας τις δημιουργικές σας πρωτοβουλίες.
Και ας ακολουθήσουμε τον Σενέκα – δεν το λέω επειδή είναι εδώ ο βαθύς γνώστης της ρωμαϊκής ιστορίας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά αξίζει να θυμίσουμε ότι έλεγε ότι είναι λάθος «να μην τολμάμε μπροστά στις δυσκολίες. Γιατί οι δυσκολίες έρχονται όταν δεν τολμάμε». Και αυτό έκαναν βέβαια όσοι βραβεύονται σήμερα και γνωρίζετε καλά ότι αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία.
Πολλά συγχαρητήρια και πάλι σε όσους βραβεύονται, συγχαρητήρια κ. Πρόεδρε στη δουλειά που κάνετε, πάντα επιτυχίες στο ΕΒΕΑ και σε όλα τα μέλη του. Σας ευχαριστώ πολύ».