THEPOWERGAME
H μακρά περίοδος των «χρυσών» αποδόσεων για τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου φαίνεται πως παρήλθε καθώς οι φετινές απώλειες ξεπερνούν το γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας στις αγορές. Οι τεχνολογικές μετοχές στον S&P 500 έχουν απωλέσει το 22% της αξίας τους από τις αρχές του έτους αντί της πτώσης του ιδίου χρηματιστηριακού δείκτη κατά 13,5%. Πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις που έχουν σημειωθεί στον κλάδο από το 2002 και αποδίδονται σε μια ευρύτερη αλλαγή του οικονομικού και γεωπολιτικού τοπίου. Δεν είναι τυχαίο που οι επενδυτές απέσυραν 7,6 δισ. δολάρια από αμοιβαία κεφάλαια και διαπραγματεύσιμα επενδυτικά προϊόντα τεχνολογίας την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Direct που επισημαίνονται από τη Wall Street Journal.
Την προτίμηση των επενδυτών φαίνεται να κερδίζουν εταιρείες που ήταν παραγκωνισμένες στα πρώτα κύματα της πανδημίας της νόσου Covid-19 και σήμερα οι αποτιμήσεις των μετοχών τους είναι λίαν ελκυστικές διότι είναι χαμηλές. Παραδείγματος χάριν, η μετοχή της ExxonMobil έχει αναρριχηθεί 65% από τις αρχές του έτους αντί πτώσης 18% που έχει καταγράψει αυτή της Apple. Όμως η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και οι φόβοι για μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, κυρίως, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των lockdown στην Κίνα, καθιστούν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους επενδυτές.
Μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου πρωταγωνιστούσαν σε ένα ανεπανάληπτο χρηματιστηριακό ράλι που τροφοδοτούνταν από την άφθονη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια. Εδώ και μια διετία, ειδικότερα, ήταν τεράστιο το χάσμα ανάμεσα στην ιλιγγιώδη άνοδο της κεφαλαιοποίησης των τεχνολογικών κολοσσών, που έδινε μεγάλη ώθηση στους δείκτες Nasdaq και S&P 500, και την πραγματική οικονομία, η οποία ήταν αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη πανδημική κρίση. Όμως η επάνοδος του πληθωρισμού μετά από μια μακρά «χειμερία νάρκη» άλλαξε τα δεδομένα. Τώρα πια οι αγορές και η πραγματική οικονομία να μοιράζονται λίγο έως πολύ τις ίδιες ανησυχίες.
Πρωτίστως, η μετάβαση σε ένα περιβάλλον σφιχτής ρευστότητας και ανοδικών επιτοκίων κρίνεται απαραίτητη για να τεθούν υπό έλεγχο μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, τα εμπορεύματα, τα τρόφιμα και γενικά το κόστος διαβίωσης στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οπότε όχι μόνον γίνεται ακριβότερο το κόστος άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές αλλά η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί σε μετριοπαθέστερους ρυθμούς. Τα νοικοκυριά προσανατολίζονται στην κάλυψη βασικών δαπανών και αποστασιοποιούνται από το ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου εκτονώνονταν η κατανάλωση στα πρώτα κύματα της πανδημίας. Συν τοις άλλοις οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν αρθεί στις μετακινήσεις και έτσι ωφελούνται όσοι κλάδοι υπολειτουργούσαν εν μέσω της πανδημίας της νόσου Covid-19.
Από τις αρχές του έτους, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 23%. Οι μετοχές των Alphabet, Tesla, Amazon και Meta Platforms έχουν απωλέσει το 18%, 38%, 27% και 39% της αξίας τους, αντίστοιχα. Αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για αλλαγή του καθεστώτος των αγορών, τονίζοντας πως θα ήταν υπερβολικό να νομίζει κανείς πως οι υψηλές αποδόσεις του τεχνολογικού κλάδου θα συνεχίζονταν για πολύ ακόμα. Ας μην λησμονείται πως ο Nasdaq έχει αναρριχηθεί πάνω από 96% την τελευταία πενταετία, με τις μετοχές των Apple, Amazon, Facebook και Alphabet να εξασφαλίζουν κέρδη 300%, 150%, 33% και 142%, αντίστοιχα.