THEPOWERGAME
Η ερώτηση που συχνά αναδύεται γύρω από μία συζήτηση για τα κρυπτονομίσματα είναι η ακόλουθη: Αξίζει να επενδύσω σε Bitcoin; Πριν από λίγες ημέρες οι άνθρωποι του κλάδου των crypto έκαναν την επέλασή τους στο Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) προκειμένου να προωθήσουν τα βαλλόμενα προϊόντα τους. Ως εκ τούτου, η σπίθα άναψε και η διαμάχη γύρω από τα κρυπτονομίσματα ξεκίνησε, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις.
Υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και εν μέσω φόβων για μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση το ραντεβού στο Νταβός της Ελβετίας δεν είχε ούτε τη λάμψη, ούτε την προσέλευση των προ της πανδημίας φόρουμ. Ωστόσο, οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων έδωσαν το «παρών» παρά τις σαρωτικές απώλειες που κατέγραψε η αγορά τον τελευταίο μήνα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), των ανησυχιών περί ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία και της κατάρρευσης της αξίας του terraUSD, που προκάλεσε τριγμούς στην αγορά. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι οι μεγάλες εταιρείες και τα ανταλλακτήρια του κλάδου έστησαν περίπτερα καταλαμβάνοντας περίπου το 60% των χώρων στην Promenade, κεντρικό σημείο του Νταβός.
Υποστηρικτές και πολέμιοι ήρθαν σε αντιπαράθεση για το αν τα κρυπτονομίσματα μπορούν να αλλάξουν το τετριμμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρά τη μεταβλητότητά τους. Συγκεκριμένα, τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ εκφράζουν απροκάλυπτα αρνητικές θέσεις για τη νέα και αδιαφανή επένδυση. Μιλώντας από το βήμα του Νταβός, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε πως «το bitcoin μπορεί να αποκαλείται νόμισμα αλλά δεν είναι χρήμα». Την ίδια ρητορική ακολούθησε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμώντας πως «το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία», καθώς «δεν βασίζονται σε κάποιον τίτλο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως είδος ασφαλείας», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη επιβολής ρυθμίσεων στον κλάδο. Αυξημένη εποπτεία στην αγορά των crypto ζήτησε και ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ αλ Τζαντάν. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόβλημα που απασχολεί τις αρμόδιες αρχές σε όλον τον κόσμο είναι πως δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες προκειμένου να είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν οι παράνομες ενέργειες, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος γύρω από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι μπορούν να διακινούν χρήματα, χωρίς να χρειάζονται το κράτος ή τις τράπεζες.
«Το Bitcoin ήρθε για να μείνει»
Στον αντίποδα, οι φωνές των υποστηρικτών των κρυπτονομισμάτων που παραμένουν πιστοί σε αυτά -παρά τις προκλήσεις -υψώθηκαν. Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου Hedge Fund της Wall Street, ανέφερε ότι «το Bitcoin έχει κάνει ένα τεράστιο άλμα τα τελευταία 11 χρόνια». «Υπήρξε μεγάλη αστάθεια στην αγορά, αλλά στην πραγματικότητα το Bitcoin ήρθε για να μείνει», δήλωσε με τη σειρά του ο Justin Fogerty, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Pivotas AG κατά τη διάρκεια του Φόρουμ. Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, εκείνοι οι οποίοι αναφέρθηκαν στο sell-off ( τη βουτιά) των κρυπτονομισμάτων ως ένα γεγονός άκρως «απαραίτητο» για την αγορά. «Είμαστε σε μία bear market και νομίζω ότι αυτό είναι καλό», δήλωσε ο Bertrand Perez, Διευθύνων Σύμβουλος του Web3 Foundation, ενώ Mihailo Bjelic, συνιδρυτής της εταιρείας blockchain Polygon σημείωσε πως εάν η «όρεξη» για επενδύσεις σε υψηλού ρίσκου assets επιστρέψει, τότε το Bitcoin θα ανακάμψει έως το τέλος του έτους.
Πάντως, η ισχυρή εμφάνιση του κλάδου των κρυπτονομισμάτων στο Νταβός ήρθε παρά το πρόσφατο «κραχ» της αγοράς. Επενδυτές και ηγέτες εμφανίστηκαν διχασμένοι γύρω από το οικοσύστημα που έχουν δημιουργήσει τα crypto. Παρά τα αμφίρροπα μηνύματα που στέλνει η αγορά και τις εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα αυτό που μένει να δούμε είναι αν το πείραμα του Bitcoin θα μπορέσει να αποτελέσει ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις και ποια θα είναι η πορεία του από εδώ και πέρα.