THEPOWERGAME
Στον Άρειο Πάγο, με αίτημα για πιλοτική δίκη, προσφεύγει η ΔΕΗ με στόχο να αντιμετωπίσει τις μαζικές προσφυγές υπό την ομπρέλα της ΕΚΠΟΙΖΩ και του Ινστιτούτου Καταναλωτών κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής. Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες φαίνεται πως έχουν προχωρήσει και ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας καθώς εκτιμούν πως μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί ένα νέο κίνημα τύπου «Δεν Πληρώνω» που απειλεί τους παρόχους. Το αίτημα της ΔΕΗ προς το Ανώτατο Δικαστήριο γίνεται ώστε να παρακαμφθούν οι αποφάσεις διαφορετικών δικαστικών αποφάσεων που ενίοτε μπορεί να είναι και αντικρουόμενες σε σχέση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η πιλοτική δίκη, με βάση διάταξη που ψηφίστηκε πέρυσι από την Βουλή, επιλέγεται για υποθέσεις που αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών και για τις οποίες εκκρεμεί πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών. Με πρωτοβουλία είτε των διαδίκων είτε του ίδιου του δικαστηρίου επιλέγονται κάποιες από τις υποθέσεις και εισάγονται ταχύτερα σε δικάσιμο στο ανώτατο επίπεδο, παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου με στόχο την επίλυση του ζητήματος σε συντομότερο χρονικό διάστημα και σε ανώτατο επίπεδο.
Η ακρόαση των φορέων προκειμένου να αποφασίσει ο Άρειος Πάγος αν η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε πιλοτική δίκη ή όχι έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου. Συνεπώς, νομικοί κύκλοι θεωρούν πως θα μετατεθεί και η εκδίκαση της πρώτης συλλογικής αγωγής που είχε προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη. Οι καταναλωτικές οργανώσεις κινούνται ωστόσο και σε άλλα μέτωπα με στόχο την έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να εμποδίσουν τις διακοπές ρεύματος πριν την εκδίκαση της υπόθεσης.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τουλάχιστον τέσσερις δικαστικές αποφάσεις για ανάλογες υποθέσεις, οι οποίες μάλιστα διατάσσουν να μην διακοπεί το ρεύμα ακόμη και αν δεν έχει καταβληθεί ο λογαριασμός ρεύματος. Οι καταναλωτικές οργανώσεις στρέφονται ειδικά κατά της εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής, υποστηρίζοντας πως μέσω της εφαρμογής τής οι καταναλωτές παίρνουν όλο το βάρος των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίμαχη ρήτρα και υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς, χωρίς να γνωρίζουν πώς ακριβώς λειτουργεί και χωρίς να έχουν συναινέσει σε αυτή.
Η ΔΕΗ άρχισε να εφαρμόζει την ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο του 2021 μετά από παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Η εφαρμογή της ρήτρας έγινε παράλληλα με την υιοθέτηση εκπτώσεων 30% στα τιμολόγια που αναγνωρίστηκαν και από την ρυθμιστική αρχή στο πρόσφατο πόρισμα για τα υπερκέρδη των προμηθευτών.