THEPOWERGAME
Για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις αυξήσεις στην ενέργεια αλλά και για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023 μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Φέτος οι εκτιμήσεις είναι ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα έχουν σημαντικό ρυθμό ανάκαμψης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Οικονομικών
Επιπλέον, τόνισε πως χρειάζεται δημοσιονομική ευελιξία και ότι απαιτείται να ληφθούν μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού που θα πρέπει να είναι στοχευμένα και όχι μόνιμα.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Ελλάδα θα βγει το καλοκαίρι από την ενισχυμένη εποπτεία, είπε ωστόσο ότι η χώρα είναι σε επενδυτική βαθμίδα από την οποία εκτίμησε ότι θα βγει το 2023. Μάλιστα, τόνισε ότι η χώρα –λόγω της επενδυτικής βαθμίδας- θα επηρεάζεται περισσότερο από κρίσεις που έχουν κόστος στον δανεισμό της.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτική στα δημοσιονομικά της και είπε πως στόχος είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους το 2023.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς τι αλλάζει για την Ελλάδα η παράταση της ρήτρας διαφυγής αλλά με κόφτες στις δαπάνες. Και αν προχωρήσουν στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και της μόνιμης μείωσης των εισφορών ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε τα εξής:
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει ακόμα να αντιμετωπίσει προκλήσεις που δεν έχει να αντιμετωπίσει άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτές τις προκλήσεις τις αντιμετωπίζουμε με επάρκεια παράδειγμα το καλοκαίρι θα βγούμε από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που ήμασταν σε καθεστώς αλλά δεν παύει ακόμα να μην είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα.
»Είναι ο τελευταίο εθνικός στόχος που έχουμε θέσει. Από την στιγμή που δεν είμαστε σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα επηρεάζεται περισσότερο από κρίσεις οι οποίες υπάρχουν και έχουν επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού αυτών. Άρα η Ελλάδα πέρα και πάνω από τους όποιους δημοσιονομικούς κανόνες οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτική στα δημόσια οικονομικά της γιατί όσο αυξάνεται το κόστος δανεισμού τόσο αυτό μετακυλίεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
»Από την άλλη μεριά όμως εμείς ήδη έχουμε αξιοποιήσει την όποια δημοσιονομική ευελιξία για να ενσωματώσουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των παρεμβάσεων. Δηλαδή ήδη στα στοιχεία τα οποία έχουμε για το ’22 και το ’23 έχει επεκταθεί η υλοποίηση των μέτρων τόσο η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα όσο και οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, αυτά τα μέτρα έχουν επεκταθεί και για το ’23 άρα έχει βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για αυτά, εκκρεμεί, και είναι προτεραιότητά μας μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού το Σεπτέμβριο –Οκτώβριο του ’22 να επεκτείνουμε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες για το ‘23».
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και τα κρούσματα αισχροκέρδειας, σημείωσε ότι γίνονται έλεγχοι από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Σε ότι αφορά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, είπε ότι είναι προτιμότερο να βοηθάει κανείς στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος που χρησιμοποιείται επίσης προς όφελος των πολιτών.
Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών εξακολουθεί να υφίσταται ενώ για τις εκλογές είπε πως δεν έχει τεθεί προβληματισμός από οποιονδήποτε συνάδελφο του στην ΕΕ. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έλαβε την υψηλότερη προκαταβολή και την πρώτη δόση ανάμεσα σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, ο υπουργός ζήτησε ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκός προϋπολογισμός που να μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος.
«Απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του», τόνισε για την ενεργειακή κρίση.