THEPOWERGAME
Το μπαράζ εξαγορών ελληνικών startups από ξένους ομίλους συνεχίζεται με τον βρετανικό όμιλο τεχνολογίας Ocado Group να αποκτά τον πλήρη έλεγχο της νεοφυούς εταιρείας Myrmex. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Ocado Group γίνεται πλέον ο βασικός μέτοχος της της Myrmex έναντι 10,2 εκατ. ευρώ, με την εξαγορά να ολοκληρώνεται στις 6 Ιουνίου.
Η νέα εξαγορά έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που θέλουν το 2022 να εξελίσσεται σε χρονιά-ρεκόρ για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, καθώς οι εγχώριες startups μπαίνουν όλο και πιο συστηματικά πλέον στα ραντάρ ξένων κεφαλαίων. Ειδικά σε κλάδους αιχμής, όπως τα «έξυπνα» logistics, όπου δραστηριοποιούνται Ocado Group και Myrmex, η κινητικότητα αναμένεται να εκτοξευθεί το επόμενο διάστημα.
Η Myrmex-Inc, που ίδρυσαν το 2015 ο Γιάννης Κανέλλος και ο Ορέστης Φενέκος, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και εφαρμογή ρομποτικών συστημάτων για τη διαχείριση υλικών (Material Handling robotics). Πρακτικά η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα παραλαβής και εκτέλεσης παραγγελιών σε αποθήκες σούπερ μάρκετ μέσω αυτοκινούμενων ρομπότ.
Η Myrmex έχει την έδρα της στην «καρδιά» της παγκόσμιας καινοτομίας, τη Silicon Valley, ενώ «ατμομηχανή» της είναι το κέντρο R&D, που διατηρεί στην Αττική, το οποίο πλέον περνά στον έλεγχο της βρετανικού ομίλου.
Μάλιστα, τα πλάνα του βρετανικού ομίλου για την ελληνική startup είναι φιλόδοξα, αφού αναμένεται να προχωρήσει αφενός σε διπλασιασμό του προσωπικού του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης και αφετέρου μετεγκατάστασή του σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.
Υπό τη σκέπη ενός κολοσσού
Η Ocado μετρά 20 χρόνια ζωής, έχοντας ξεκινήσει ως online σούπερ μάρκετ, ενώ πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν πάροχο τεχνολογίας στον κλάδο των logistics. Παρέχει end-to-end online λύσεις αυτοματοποιημένης προετοιμασίας των online παραγγελιών στις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανεμπορίου στον κόσμο και κατέχει στη Μεγάλη Βρετανία μερίδιο 50% της Ocado Retail Ltd από κοινού με την Marks & Spencer.
«Μια ομάδα άνω των 30 ατόμων από τη Myrmex, με βαθιά τεχνογνωσία στον τομέα του software και του hardware αυτοματισμού, θα συμμετάσχει στην ισχυρή ομάδα των 2.500 τεχνολόγων της Ocado Technology» σημειώνεται σε ανακοίνωση του βρετανικού ομίλου.
Σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν τις δύο εταιρείες, η εξαγορά της ελληνικής startup από τον βρετανικό όμιλο ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο του 2020 η Ocado Group είχε αποκτήσει το 9% της Myrmex, αναθέτοντας στην ελληνική εταιρεία τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας αποκλειστικής λύσης αυτοματοποίησης της φόρτωσης πρότυπων κιβωτίων.
Πρόκειται για τη λύση «Automated Frameload» (AFL) που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2022 στην εκδήλωση Ocado Re:Imagined, ως μία από τις επτά πιο κρίσιμες καινοτομίες που θα υιοθετήσουν στα κέντρα αυτοματοποιημένης περισυλλογής και προετοιμασίας παραγγελιών (CFC) της Ocado εντός του 2022.
«Έξυπνα» logistics
Με την εξαγορά της Myrmex θα επιτευχθεί η ταχύτατη εξάπλωση του AFL στο παγκόσμιο δίκτυο CFC της Ocado Group, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη εξατομικευμένων λύσεων αυτοματισμού για τον βρετανικό όμιλο.
«Αυτή η εξαγορά είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα στο ταξίδι μας στον αυτοματισμό και παρέχει την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της μηχανολογικής μας παρουσίας στη Νότια Ευρώπη» ανέφερε, σχολιάζοντας την εξαγορά ο James Gralton, Chief Engineering Officer της Ocado Technology.
«Είμαι περήφανος που βλέπω την πνευματική μας ιδιοκτησία και την εξαιρετική ομάδα μηχανικών μας να αναγνωρίζονται από τον παγκόσμιο ηγέτη στα online σούπερ μάρκετ και είμαι ενθουσιασμένος για το ταξίδι που έχουμε μπροστά μας» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Κατινιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Myrmex.